top of page

2021

De heropstart

Omwille van het coronavirus dat zorgt voor duizenden besmettingen per dag, zullen de repetities van ons harmonieorkest voorlopig weer worden stopgezet vanaf vrijdag 26 november 2021. De drumband stopt vanaf dinsdag 30 november en de trainingen van onze majorettes op woensdag 1 december. Hopelijk kunnen we snel weer opstarten.

Ondanks de barslechte coronacijfers ging ons Ceciliafeest op zaterdag 20 november 2021 toch door.
Met de hele groep, majorettes, drummers en muzikanten trokken we op pad, voor een eerste cafébezoek bij Het Trefhuysch waar de stemming er al vroeg in kwam.
's Middags ging de koffietafel vooraf met een bezinningsmoment voor onze overleden muzikanten.
Burgemeester Bob Nijs en schepenen Peter Vandekrieken , Johan Bosmans en Karel Wiers waren aanwezig als vertegenwoordigers van de stad Lommel.

Peter Vandekrieken hield een toespraak namens de stad Lommel:
De rijke geschiedenis van deze harmonie in al zijn geledingen is fenomenaal. Ik ga dat hier niet herhalen. Iedereen vindt het terug. Maar die jaren van oprichting, in 1901, het moeten zeer wijze mensen geweest zijn.
Ferdinand Theuwissen, Frans Sprengers, Lommelse mannen, die in 1901 Lommel muzikale geschiedenis hebben geschreven. Een rijke muzikale geschiedenis.

Zonder deze harmonie, zou er geen kiosk zijn op het marktplein, zou er deze zaal Harmonie niet zijn en zouden al die warme muzikale herinneringen er niet zijn.
Of nog maar te zwijgen van al die feestmomenten tijdens Lommel kermis of andere mooie momenten.

Vandaag vieren we het 120 jarig bestaan van deze fantastische vereniging. Als dat geen reden is om een muzikaal feest te maken, dan weet ik niet.
Ik heb me laten vertellen dat jullie goed zijn in feest vieren.
Ik ben enorm vereerd om hier een woordje te mogen zeggen.

Misschien weten jullie het, maar ik deel het graag, voor mij is deze Zaal Harmonie een huis van vertrouwen.
Net zoals Lommel voor mij een huis van vertrouwen is, is deze zaal Harmonie dat ook.
En ik gebruik bewust het woord ‘huis’, want thuis hebben heel wat familieleden deel uitgemaakt van deze fantastische vereniging. Mijn vader, mijn broer en zussen, … ik heb er alleen maar warme herinneringen aan. Zeer warme herinneringen.
Daarom is het voor mij een warm moment, om hier dit woordje te mogen zeggen.

Want zeg nu zelf: wat is er mooier dan muziek?
Ik moet dat hier natuurlijk niet vragen, aan al deze muziekliefhebbers.
Want waar vind je de combinatie van vrolijkheid, troost, vreugde, geluk? Dat kan enkel in muziek. Of het nu een huwelijk is, of een ander feest, of een treurige gebeurtenis, telkens gaan we op zoek.
Telkens is muziek hetgene dat ons geluk verhoogt, of ons dat nostalgisch gevoel geeft.

Vandaag 120-jarig bestaan. Het ‘journaal’ zou hier moeten zijn, of anders zeker ‘Iedereen Beroemd’.
Alhoewel, voor de mensen van Lommel zijn jullie de beroemdste muzikanten die we hebben.
De combinatie van harmonie, drumband en majoretten. Ik doe er mijn pet voor af. Maar jullie zijn de mensen die een ‘pet’ dragen. Ik zou er veel voor over hebben om net als jullie muziek te kunnen maken. Maar dat is wellicht te laat.

Maar, laat me dat vooral zeggen, van muziek genieten is ook een kunst.
Daar ben ik goed in. Op muziek dansen, daar bestaat twijfel over of ik daar goed in ben.

Wat er ontzettend mooi is, daar wil mee besluiten. Jullie brengen de muziek naar buiten. Oefenen gebeurt vooral hier, maar optreden, dat is vooral in de straten van Lommel.
Jullie laten Lommel deel uitmaken van het muziekplezier dat jullie beleven.
Dat is het hart van jullie muziek.
Dat is het hart van Harmonie Hoop in de Toekomst.
Ik denk dat ik vandaag nog een mooi stukje muziek te horen ga krijgen.
Ik krijg er nu al kippenvel van.
Mag ik jullie ontzettend veel gelukwensen overmaken. Ik denk dat ik dat uit naam van heel Lommel mag zeggen.
Merci, geef er nog 120 jaar een lap op.

Tijdens het  middageten werden de nieuwe leden voorgesteld:
Vier majorettes: Taneke Verhoeven, Roosje De bont, Lilou Dirikx en Elien Vanesch.
Vier drummers: Stigge Vandepaar, Xander Vlems, Keano Blomme en Juul Bastiaans.
Enkele mensen werden gedecoreerd voor hun trouwe dienst bij onze vereniging.
Vijf jaar lid: Chantal Taskin, Jens Dries, Liese Jacobs, Peter De Jong en Zenzi Theunis.
Tien jaar lid: Delfien Vierstraete, Eline Kuppens, Gert Vandenhoudt, Lars Bastiaens, Marijke Boulanger, Marijke Wouters, Zita Maas.
Vijftien jaar lid: Karen Kuppens, Sanne Willems, Yentl Janssens.
Twintig jaar lid: Eric Weckx, Manuel Blanco, Stijn Dilissen.
Vijfentwintig jaar lid: Daniel Monsieur, Leen Weckx, Karel Geboers, Rita Van de Wal.
Dertig jaar lid: Christof De Jong.
Veertig jaar lid: Els Geysen en Luc Bogaerts.
Vijfenveertig jaar lid: Piet Kuppens en Heidi Kuppens.
Na het middageten was er een muzikale rondgang door de centrumstraten met bezoek aan café de Melchior, daarna Café Den Timmer.
Ons avondmaal werd dit jaar verzorgd door Karel en Rina van catering inQlusief.
Ondertussen zat iedereen te wachten op de opening van het avondfeest. DJ "Timmeke" zorgde voor muziek tot in de vroege uurtjes.

Donderdag 11 november 2021 vond de herdenking van wapenstilstand WOI plaats. Net zoals voorgaande jaren was er een optocht van harmonie Hoop in de Toekomst, de gildes, politie en brandweer en civiele bescherming, samen met oud-strijders en het stadsbestuur, van het stadhuis tot aan de kerk, waar de al even traditionele misviering plaatsvond. Nadien werden er nog kransen neergelegd aan het monument op het Kerkplein. Daarna ging het terug naar het huis van de stad waar de genodigden werden ontvangen op een receptie van het stadsbestuur.

Na een jaar stilte omwille van corona organiseerde de Koninklijke Sint-Sebastiaan gilde opnieuw hun jaarlijkse traditioneel koningschieten. Er waren 7 gildebroeders die voor de titel koning gingen. Na het 402de schot begaf de vogel het en hebben ze een nieuwe koning en koningin: Rob Verhoeven en Eva Moors. Ter gelegenheid hiervan gaf het nieuwe koningspaar een feestje voor hun gildebroeders, familie en vrienden. Dit feestje ging door op zondag 3 oktober 2021 in hun gildelokaal te Kattenbos. Onze drumband was er aanwezig met een verrassingsoptreden voor de kersverse koning en koningin.
 

In Maaseik, dat tot begin jaren 1900 een belangrijke halte was op de postkoetslijn, vond zondag, 19 september 2021, de 28ste editie van de historische koetsenparade plaats. in het voorprogramma reden enkel vooroologse oldtimers door Maaseik. Hierna paradeerden een dertigtal rijtuigen getrokken door duo’s, tandems, troika’s en vierspannen in een rit van 25 km rond Maaseik en een parade op de markt. Bijzonder was een boevenwagen uit 1890 van Schipluiden bij Delft. “Twee jaar heb ik hieraan gewerkt. Het zal de laatste zijn die ik heb gerestaureerd”, zegt eigenaar Gert van Groningen (77). De wagen wordt getrokken door twee prachtige paarden. “Dit zijn Tom en Jerry, beide met witte bles en witte poten en allebei 20 jaar oud. Zo heb ik er nog vier. Ze worden alleen gebruikt voor zulk vervoer”, aldus menner Jan Verboon. 
Onze majorettes en drumband marcheerde in het voorprogramma 2x over het marktplein van Maaseik.

Bij het monument voor Martinus van Gurp in Lommel-Werkplaatsen en aan Joe's Bridge in Lommel-Kolonie vonden zondagnamiddag 19 september 2021 huldigingsplechtigheden plaats ter herdenking van de oorlogsslachtoffers, zonder wie wij onze huidige vrijheden niet zouden kennen. Enkele van onze muzikanten luisterden deze plechtigheid op.

In Sint-Gillis-Dendermonde is deze zondagmiddag 5 september 2021 de bloemencorso uitgereden, met als thema ‘Wat een dag’!, en dat ondertussen al voor de 70ste keer. Jong en oud stond rijen dik langs het parcours om de stoet te bewonderen. Om u een idee te geven, in de praalwagens zijn in totaal 1,2 miljoen dahlia's verwerkt. Tel daarbij nog de vele dans- en muziekacts tussendoor en u weet dat het daar deze middag één groot feest was. Onze majorettes en drumband namen deel aan deze prachtige optocht.

De laatste vakantiezondag vierden we met een Bal Final, een organisatie van de stad Lommel, omdat aan die zomer ‘geen einde leek te komen’.
Laat ons de vakantie vooral in schoonheid afsluiten.
De ingrediënten van dit stadsfestival voor het hele gezin: kinderanimatie en -workshops, zand, glas, straat- en circustheater, LEGO®, muziek, kunst, literatuur en veel meer.
Deze activiteiten vonden plaats op zondag 29 augustus 2021 in het Burgemeesterspark, het marktplein, het Glazen Huis, CC De Adelberg.
Onze majorettes en drumband marcheerden langs de diverse locaties in het centrum van Lommel.
Het programma van het "Bal Final" zag er zó veelbelovend uit, maar de weergoden beslisten er anders over en de verwachte massa bleef thuis. Nochtans was het meestal maar wat 'miezeren' dat het deed, en wie er wél was kon de vele activiteiten, workshops en optredens zeker wel appreciëren. Voor herhaling vatbaar dus, en hopelijk dan wél met goed weer!

Eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Op zaterdag 21 augustus 2021 opende onze drumband en majorettes opnieuw de kermis, spijtig genoeg nog zonder harmonie en zonder misviering. Dit is een erg lange traditie, en gelukkig werd tenminste deze traditie dit jaar niet afgeschaft (zoals de Jaarmarkt...). De kermis zelf opende al om 17 uur en lokte op dit vroege uur al héél wat volk. Na een korte stop aan café Het trefhuys werd de kermis, door onze leden, verder ingezet in onze harmoniezaal.
Maandag was er nog geen kermisbarbecue.
Last minute was er op woensdag toch nog een fiesttocht met slechts 2 deelnemers. We fietsen nog eens naar onze oud drumband instructeur, Erik Willekens en maakten een tussenstop bij de tennisclub in Hamont.

Omwille van het Corona virus, dat wereldwijd al duizenden slachtoffers heeft gemaakt, liggen onze repetities en alle andere activiteiten stil.


Gelukkig is er altijd licht aan het einde van de tunnel.
Onze drumband start terug met repeteren op dinsdag 1 juni, onze majorettes volgen op woensdag 2 juni. Welliswaar moeten alle repetities nog plaatsvinden in open lucht.
Vanaf vrijdag 11 juni start ook ons harmonieorkest terug. Vanaf die datum mogen alle repetities terug binnen in onze harmoniezaal doorgaan. Vanzelfspreken moeten de geldende coronamaatregelen nog altijd worden opgevolgd.

Onze jaarlijkse algemene vergadering ging door op vrijdag 24 februari 2021.
Omwille van de corona pandemie ging deze vergadering online door. Enkel de leden van de algemene vergadering die stemgerechtigd zijn konden deze vergadering volgen 
Voorzitter Piet Kuppens had het in zijn openingstoespraak over de beperkte activiteiten van onze vereniging tijdens deze coronacrisis. 2021 Zou een feestjaar moeten worden vanwege het 120-jarig bestaan van onze harmonie. Speciaal hiervoor werd een logo ontworpen dat de ganse vereniging symboliseert. Dit logo werd ontworpen door Tom Dirickx. De activiteiten rond deze verjaardag zijn voorlopig al verplaatst naar 2022.
Verder drukte hij de hoop uit om zo snel mogelijk terug te kunnen repeteren en hopelijk toch nog enkele optredens en uitstappen te kunnen maken in 2021.
Schatbewaarder Christof De Jong presenteerde het financieel verslag van 2020 en stelde de begroting voor 2021 voor. Het was duidelijk dat 2020 een financieel heel moeilijk jaar was. Gelukkig kunnen we rekenen op een extra subsidie van de stad Lommel.
Na de rondvraag werd de vergadering afgesloten. Helaas dit jaar zonder nieuwjaarsreceptie.
Op een succesvol en vriendschappelijk 2021!!! .

bottom of page