top of page

2020

Corona

Op woensdag 11 november 2020 was er toch een kleine plechtigheid aan het standbeeld voor de gesneuvelden aan de kerk van Lommel-Centrum.
Het was een erg sobere, coronaproof, plechtigheid. Géén traditionele optocht, géén misviering achteraf. Enkel een kransneerlegging door burgemeester Bob Nijs en schepen Peter Vanderkrieken, en voorzitter van de NSB Gust Janssens.
Voor het eerst na de tweede wereldoorlog was er geen optocht voor 11 november voor onze vereniging. 
Een handvol muzikanten van onze harmonie luisterde deze plechtigheid op. Ze speelden een mooie koraal tijdens de bloemlegging, gevolgd door Ter Velde. Bedankt aan onze muzikanten en dirigent .

Op zondag 17 september 1944 trekt het Britse XXXe legerkorps over de brug in Lommel-Barrier Nederland binnen. De brug valt niet zonder slag of stoot in Britse handen. Een week eerder werd de brug door de Irish Guards bij een verrassingsaanval op de Duitsers veroverd. Met tegenaanvallen probeert de vijand de brug te heroveren. Daarbij vallen in Lommel ook meerdere burgerslachtoffers. De Guards houden stand en de brug wordt genoemd naar hun commandant J.O.E. Vandeleur.
Op donderdag 17 september 2020, exact 76 jaar later, leggen burgemeester Bob Nijs en eerste schepen Peter Vanderkrieken samen met de Lommelse afdeling van de Nationale Strijdersbond van België een krans neer bij het monument aan Joe's Bridge. Na het blazen van de Last Post, door Ivo Martens van onze harmonie, volgt een minuut stilte.
De oorspronkelijk geplande Veteranenmars, die vanaf Joe's Bridge zou starten, kon helaas niet doorgaan. Veteranen zouden vlaggen dragen met daarop de namen van gesneuvelde veteranen van na de Tweede Wereldoorlog, om hen te eren, herdenken, te herinneren en de familie en naasten te laten zien dat de inzet van hen die het leven lieten nooit zullen worden vergeten.

Omwille van het Corona virus, dat wereldwijd al duizenden slachtoffers heeft gemaakt, zullen er vanaf vrijdag 13 maart 2020 tem zondag 7 juni geen trainingen, repetities, optredens of concerten meer plaatsvinden. Alle activiteiten van onze vereniging alsook alle evenementen in onze harmoniezaal worden stop gezet.


De deelname aan de carnavalstoet in Hasselt, de jaarlijkse paaseierenverkoop, de open repetitie van de drumband, het duoconcert in Hoevezavel, het optreden op Pinopop, het themaconcert van onze harmonie, de marswedstrijden in Hamont, Beeldig Lommel, het trainingsweekend van onze majorettes, het OLS in Meijel, alle activiteiten met Lommel kermis, het bloemencorso in Dendermonde, het zilveren gildejuweel in Mechelen, de internationale taptoe van België, de oktoberfesten van Aarschot en Lommel , de verbroedering van drumbands in Kanne, het eetfestijn, de showavond van de majorettes, het jaarlijks ceciliafeest, het kerstconcert van onze harmonie, de jaarlijkse zettersprijskamp en de nieuwjaarsparty zijn allen afgelast.
Op deze manier hopen we ons steentje bij te dragen om de verspreiding van het virus te verhinderen.


Onze majorettes starten terug op woensdag 10 juni. De drumband start op dinsdag 16 juni. Voor onze harmonie is het nog even wachten tot vrijdag 4 september.


Helaas door de opflakkering van de pandemie zijn de repetities van ons harmonie orkest terug geschorst vanaf vrijdag 16 oktober. De repetities van drumband en majorettes zijn geschorst vanaf 27 oktober.

Dance Kids 2 Cool, Koninklijke Fanfare Sint-Eligius vzw & Oelewappers Lommel-Werkplaatsen organiseerden een show- en dansnamiddag. Deze ging door in CC De Adelberg te Lommel op zondag 8 maart 2020. Een middag met spetterende optredens in diverse stijlen zoals hip hop, tapdance, freestyle, majorettes...
Optredens van:
- Majorettes Hoop in de Toekomst uit Lommel;
- De Zonnebloempjes uit Lommel;
- Dansclub Lida uit Pelt;
- Dansstudio Odacs uit Pelt
- Dance Kids 2Cool uit Lommel.

In het Lommelse centrum bracht de 68ste carnavalsstoet, op zaterdag 7 maart 2020, een behoorlijke massa op de been. Door stormweer ging de stoet twee weken later door dan gepland. En ook nog eens op een zaterdag, wat niet zo evident bleek.Om niet tegen de kar van de handelaars te rijden, zag de organisatie van Carnaval Lommel zich genoodzaakt om geen toegangsgeld te vragen voor de stoet. “Natuurlijk is dat een streep door de rekening”, zegt voorzitter Bert Peeters. “Maar de stad heeft ons wel een tegemoetkoming beloofd en we gaan ook rond met een collectebus.” Na een uitgebreide reclamestoet trokken een 20-tal praalwagens door de straten, ruim tien minder dan andere jaren. “Ook dat heeft te maken met het verschuiven van de datum. Sommige groepen konden zich helaas niet meer vrijmaken.” Maar de aanwezigen konden gelukkig wel volop genieten van overwegend lokale groepen uit Lommel die gul waren met het uitgooien van snoep. Prinses Natascha I kon het Lommelse carnaval met een tevreden blik afsluiten.Onze majorettes en drumband gingen als 2 aparte groepen mee in deze mooie stoet. Net als op Lutlommel waren ook deze keer onze majorettes verkleed als piraten.

De 68ste carnavalsstoet in Lommel op 23 februari 2020 kon helaas niet doorgaan. Schuldige was de aangekondigde storm "Ellen". Het stadsbestuur en het carnvalscomité hebben besloten de stoet uit te stellen tot zaterdag 7 maart.
De kinderstoet op maandagmiddag, een organisatie van de Verenigde Lutlommelaren, kon gelukkig wel doorgaan. Onze majorettes namen hier aan deel. Allen verkleed als piraat, met een heuse piratenboot als volgauto.

Naar goede gewoonte ging ook dit jaar de drumband weer eens ergens goed eten.
Organisator dit jaar was Yentl Jansen.
Op zaterdag 1 februari 2020 trokken we met 14 personen naar steengrille en dinerbowling "Antares" in Lommel.
Geïnspireerd door de eeuwenoude manier van bakken op een warme steen, mocht iedereen zijn kookkunsten demonstreren op een steengrill met vlees of vis. Dat de ene zijn kookkunsten al beter uitvielen dan de andere moet niet gezegd worden.
Na goed te hebben gegeten, konden we al onze sportcapaciteiten nog eens ten volle benutten. Verdeeld in 2 groepen werd er een heuse bowlingwedstrijd opgezet.

Onze jaarlijkse algemene vergadering ging door op vrijdag 24 januari 2020.
Voorzitter Piet Kuppens had het in zijn openingstoespraak over de vele activiteiten van onze vereniging. Ook de uitdaging om onze harmonie financieel gezond te houden kwam uitgebreid aan bod.
Schatbewaarder Christof De Jong presenteerde het financieel verslag van 2019 met een duidelijke presentatie op groot scherm en stelde de begroting voor 2020 voor. Beiden werden unaniem door de vergadering goedgekeurd.
Nadien werden de activiteiten van het voorbije jaar overlopen en de voorlopige kalender van 2020 voorgesteld.
Na de rondvraag was het hoog tijd voor de nieuwjaarsreceptie die op deze vergadering volgde
Op een succesvol en vriendschappelijk 2020!!! .

Na het afscheid van Robby Schoonbroodt als dirigent neemt Karel Geboers het dirigeerstokje terug over. Karel was in het verleden al dirigent van onze harmonie en heeft opnieuw de motivatie en energie gevonden om samen met ons orkest weer mooie muziek te maken.

Het nieuwe jaar is al direct gestart met minder goed nieuws van onze vrienden uit Niederburg.
Paul Menzel stierf op 26 december 2019 op 78-jarige leeftijd na een lange ziekte.
Van 1984 tot 2009 was hij lid van de gemeenteraad en zetelde hij ook in verschillende commissies.
Veel lokale clubs verliezen een loyaal lid met hem. Gedurende vele jaren was hij onmisbaar in het bestuur van het fanfare-korps Rot-Weiß en ook in het clubleven van Niederburg. Fanfare-korps Rot-Weiß benoemde hem tot erelid voor zijn diensten.
Samen met Henri Michiels was hij de grondlegger en de bezieler van onze jarenlange vriendschap met de mensen uit Niederburg. Hij heeft altijd getracht deze jarenlange contacten te onderhouden. Altijd was hij vriendelijk en dankbaar voor de vriendschap die hij kreeg, fier dat hun droom is blijven doorgaan, dat ”Lommelaars en Niederburgers” vrienden zijn geworden zodat de verbroedringsband zal blijven bestaan. Vrienden voor het leven door de muziek, wat is er mooier dan dit.
Vooral zijn bescheidenheid en het sociaal geëngageerd zijn onderscheidde hem.
- Niederburg verliest een voorbeeldige persoon die wist hoe hij de dorpsgemeenschap moest waarderen -
Met dankbaarheid en respect betuigen we onze oprechte deelneming aan zijn familie.
Een delegatie van onze vereniging was aanwezig op zijn begrafenis op maandag 6 januari 2020.

bottom of page