top of page

2019

Bezoek Advendo

Op de laatste dag van het jaar, dinsdag 31 december 2019, werd er duchtig gefeest. Piet Kuppens en Marijke Wouters tekenden voor een prima organisatie van onze nieuwjaarsparty. Eerst werd er een lekker stukje gegeten van een winter barbecue. De DJ van dienst wist de sfeer er goed in te brengen. Samen met vrienden en familie werd de overgang gevierd van oud naar nieuw en dit tot in de vroege uurtjes.

Ons kerstconcert ging door op zondagmiddag 22 december 2019 in onze harmoniezaal. Voor een uitverkochte zaal speelde de harmonie een mix van kerstliederen en aangepaste sfeermuziek. Onze majorettes wisten sommige nummers mooi uit te beelden met hun dansen. Dit concert was tevens het laatste concert onder leiding van Robby Schoonbrood. Robby neemt na enkele jaren afscheid van onze harmonie. We danken hem voor de voorbije jaren en wensen hem veel succes in zijn muzikale carrière. De harmoniezaal was mooi aangekleed met prachtig verzorgde tafels en een sfeervolle inrichting. De toeschouwers konden dit appreciëren en werden verrast met enkele kersthapjes.

Op zaterdag 14 december 2019 mocht onze kapel "D'n Kapotte Bugel" spelen op het verjaardagsfeest van onze voorzitter, Piet Kuppens, die 50 jaar werd. Dit feest ging door in onze harmoniezaal die voor de gelegenheid volledig was aangekleed in oktoberfest thema.

Ons jaarlijks Ceciliafeest was op zaterdag 16 november 2019. Met de hele groep, majorettes, drummers en muzikanten trokken we op pad, voor een eerste cafébezoek bij Het Trefhuysch waar de stemming er al vroeg in kwam.
's Middags ging de koffietafel vooraf met een bezinningsmoment voor onze overleden muzikanten, speciaal voor onze ere-voorzitter Gerard Vandeweyer, oud-tubaspeler Thieu Cox en oud-trompettist Jan Loenders. Burgemeester Bob Nijs en schepen van cultuur Peter Vanderkrieken waren aanwezig als vertegenwoordigers van de stad Lommel.
Tijdens het middageten werden de nieuwe leden voorgesteld, drie majorettesen Liana Goormans, Rhune Brink en Zita Molenberghs en twee drummers, terug van weggeweest, An Geebelen en Sally Dejong.
Enkele mensen werden gedecoreerd voor hun trouwe dienst bij onze vereniging. Vijf jaar lid: Maaike Stinissen, Britt Wuring, Liana Martens. Tien jaar lid: Peter Laroy. Vijftien jaar lid: Ruben Dilissen. Twintig jaar lid: Ferdy Cuypers. Vijfentwintig jaar lid: Stijn Van Broekhoven, Tom Dirckx. Dertig jaar lid: An Martens. Vijftig jaar lid: Marc Lambrechts.
Na het middageten was er een muzikale rondgang door de centrumstraten met bezoek aan taverne Erasmus en Den Timmer.
Het avondfeest werd dit jaar aangapakt met een ander concept, een walking diner. Dit werd vrezorgd door traiteur "Barriles".
Ondertussen zorgde DJ "Ivan" voor muziek tot in de vroege uurtjes.

Maandag 11 november 2019, 101 jaar na datum alweer de wapenstilstand van WOI herdacht. Net zoals voorgaande jaren was er een optocht van harmonie Hoop in de Toekomst, de gildes, politie en brandweer en civiele bescherming, samen met oud-strijders en het stadsbestuur, van het stadhuis tot aan de kerk, waar de al even traditionele viering plaatsvond. Nadien werden er nog kransen neergelegd aan het monument op het Kerkplein. Daarna ging het terug naar het huis van de stad waar de genodigden werden ontvangen op een receptie van het stadsbestuur.

Onze majorettes organiseerden een ware showavond. Deze ging door op zaterdag 2 november 2019 in zaal "Den Horst" te Lommel-Kerkhoven. Ontelbare uren hebben zij geoefend om dit alles klaar te krijgen, maar het resultaat mocht dan ook gezien worden. Alle aanwezige konden genieten van de mooiste dansen en prachtige shows.

Op Woensdag 23 oktober 2019 is Jan Loenders overleden (28/02/1921-23/10/2019).
Jan was meer dan 80 jaar muzikant, een medaille om dit te vieren bestond zelfs niet en moest speciaal gemaakt worden.
Hij was een muzikant in hart en nieren, accordeonist maar vooral trompettist. Meerdere jongens en meisjes heeft hij hun eerste noten leren blazen.
Wij zullen Jan in gedachten houden als een gedreven muzikant.
Wij wensen zijn kinderen en kleinkinderen veel sterkte en moed in deze zeer moeilijke dagen.
 

Het Oktoberfest Lommel vond dit jaar plaats in de Soeverein in het weekend van 18 en 19 oktober. Onze kapel "Den Kapotte Bugel" speelde op vrijdagmiddag en zorgde voor de authentieke gemütligkeit. Er werd gedanst en gezongen op de ambiancemuziek. Op zaterdagavond mochten zij de arena opwarmen in het voorprogramma.

De internationale 'Taptoe' op 12 en 13 oktober 2019 in de Soeverein was weer 'top'. Onze eigen drumband mocht mee schitteren in het voorprogramma van deze wervelende show. Op dit mooie oktoberweekend, koos een heleboel mensen toch om deze in De Soeverein door te brengen. De bezoekers kregen een indrukwekkend spektakel van muziekkorpsen voorgeschoteld en werden opgewarmd door onze drumband.
Carl Huybrechts was presentator van dienst. Het Internationale Taptoeconcert bevatte muziekkorpsen van over heel de wereld. Stuk voor stuk in traditionele klederdracht en met kenmerkende muziek.
Dit weekend speelde onze kapel "Den Kapotte Bugel" in de ontvangsruimte van deze 7de internationale taptoe in Lommel.

Het Nationaal Koningschieten, het grootste schuttersevenement van België vond dit jaar plaats op Het Bastion in Kessenich, gemeente Kinrooi, op zondag 6 oktober 2019. Helaas werd het ook een totaal uitgeregend evenement. De geplande grote folkloristische optocht kon door de embarmelijke weersomstandigheden niet doorgaan. Toch konden de schietwedstrijden plaatsvinden en wisten we in de late namiddag wie de 26ste natioaal Koning en Prins van 2019 was. Ronny Peers uit Kessenich wist de hoofdvogel af te schieten en mag zich een jaar lang nationaal schutterskoning noemen. De organisatie was in handen van het Belgisch Overlegorgaan van Historische Schuttersgilden en de 7 schutterijen van Kinrooi. Onze drumband gaf enkele optredens in de feesttent.

In Aarschot vonden op zaterdag 5 oktober 2019 de 2de bierfeesten plaats. Deze gingen door in de stadsfeestzaal Demervallei. Ons orkest "D'n Kapotte Bugel" mocht deze gehele avond opluisteren met gastoptredens van Andrea Schön en Sammy Baker.

Onze harmonie organiseerde op zaterdag 28 september 2019 een verbroederingsconcert in onze harmoniezaal. Samen met KF St-Eligius uit Lommel-Werkplaatsen en KF De Heidegalm uit Lommel-Kerkhoven werd er een avondvullend programma gebracht. Hoop in de Toekomst en De Heidegalm stonden onder leiding van Robby Schoonbrood, St-Eligius speelde onder leiding van Cindy Vanbroekhoven. Het was een mooi concept dat zeker voor herhaling vatbaar is.

Tijdens de Historische Koetsenparade op zondag 15 september 2019 beleefde je Maaseik in de nostalgische sfeer van 100 jaar geleden. Auto's maakten plaats voor de mooiste paardenkoetsen en het stadhuiscarillon nam het over van FM radiogolven. Koetsiers waren uitgedost in historische klederdracht en prachtige hoeden en creolines. Voorafgaand aan de historische koetsenparade was er nog een voorstelling van de mooiste old-timer wagens. Onze drumband marcheerde over het paradeplein tussen de voorstellingen in.

Onze drumband verbroederde op zaterdag 7 september 2019 met drumfanfare Advendo uit Sneek. Advendo is een gerenommeerd korps uit Sneek, Friesland, in Noord Nederland. Advendo verzorgt optredens in zowel binnen- als buitenland en verleent medewerking aan diverse taptoes, straatparades en corso's. Ze behaalden al tal van prijzen op diverse wedstrijden.
In de namiddag mochten we ze verwelkomen in onze harmoniezaal en werd hen een kop koffie met taart aangeboden. Verder ging het met een straatparade naar het huis van de stad waar ze werden ontvangen door burgemeester Bob Nijs en schepenen. Geschenken werden overhandigd en na het bekijken van een toeristische promotie film van Lommel was er een kleine receptie.
's Avonds was er een barbecue en daarna begon het spektakel waar het allemaal om te doen was
Met de twee korpsen werd er gestreden in een echte drumbattle die echter onbeslist moest worden afgesloten. Een leuke avond voor beide korpsen en een spektakel dat door het publiek zeker kon worden geapprecieerd.

Vrijdag 23 augustus 2019 waren we te gast bij onze oud-instructeur van de drumband Erik Willekens. De drumband was er uitgenodigd voor een barbecue, een belofte die hij gedaan had bij zijn afscheid en om zijn pensioen bij Daf te vieren. Het was een geslaagde avond waar oude verhalen en mooie herinneringen werden boven gehaald. Met een ontspannend spelletje petanque werd de competitiegeest levend gehouden.

Op zaterdag 17 augustus 2019 speelde onze harmonie de opening van Lommel kermis. Deze traditie bestaat al decennia lang. Eerst luistert de harmonie de misviering op in de kerk van Lommel-Centrum om onze overleden muzikanten te herdenken. Daarna trekt de volledige harmonie, drumband en majorettes door de centrumstraten langs de verschillende kermisplaatsen. Zo wordt de kermis van Lommel-Centrum officieel voor open verklaard. Tijdens de optocht was er een korte stop aan eetcafé "Den Timmer" Waar Laura Blommé, lid van onze drumband, pas een nieuwe zaak opende. Daarna ging het naar café Melchior om de eerste dorst te lessen.
Op kermismaandag was het weer barbecuetijd. Ongeveer 70 hongerigen schoven aan voor een lekker stukje vlees met aangepast groentebuffet.
Kermiswoensdag is traditioneel fietsdag. Met 19 fietsers vertrokken we op onze jaarlijkse fietstocht. De ene had hier al wat meer moeite mee dan de andere. Dank zij de perfect uitgestippelde route, door Daniel Monsieur en Heidi Kuppens, raakten we allemaal op onze eindbestemming "De Uitkijktoren" in Koersel.

Op zondag 11 augustus 2019 ging op en rond de schuttersweide het 5-jaarlijkse schuttersfeest door bij schutterij St.-Sebastiaan As.
Dit was het vierde en tevens laatste bondsschuttersfeest van 2019 van de bond van schutterijen Maas en Kempen.
Onze drumband liep voor deze gelegenheid voor de schutterij van St-Sebastiaan Dorne. De route van 1.700m doorheen de omliggende straten trok heel wat kijkers. Ook de live muziekgroep die in de tent speelde, trok dorpsgenoten naar de schuttersweide.​De schutters zelf: zij genoten ook van de feestelijke stemming.​Sint-Sebastiaan As kan met trots terugkijken op een mooi schuttersfeest!

Op Maandag 5 augustus 2019 is plotseling Geraard Van de Weyer ovreleden (21/12/1938-05/08/2019). Gerard was jarenlang voorzitter van onze harmonie. Meer dan 30 jaar lange trachtte hij onze vereniging door mooie, maar ook moeilijke periodes te leiden.
Wij zullen Gerard in gedachten houden als een stille maar gedreven kracht. Ontelbaar zijn de uren die hij voor onze vereniging werkte.
Tijdens de uitvaart speelde onze harmonie de laatste noten voor Gerard.
Wij wensen Erwin en Christa, zijn kinderen, en kleinkinderen veel sterkte en moed in deze zeer moeilijke dagen.

Onze voorzitter Piet Kuppens schreef deze laatste brief.

Beste Crista , Erwin, familieleden, vrienden en vrienden uit Niederburg.
Maandagmiddag, mijn telefoon ging af, mijn goede vriend Erwin belde mij met het droevige nieuws van het overlijden van Geraard.
Ik stond  aan de grond genageld door dit droevige nieuws en was, net als onze ganse vereniging, in shock.
Vrijdagavond had ik na de repetitie nog een pintje gedronken met hem en Geraard uitgenodigd  op een van onze volgende activiteiten als een Nederlands Topkorps met onze vereniging komt verbroederen. Fier als hij was nam hij zijn agenda en noteerde dat hij er zou zijn. Hij keek er weer naar uit, altijd was hij er, je kon er op rekenen !!
Op sommige momenten, voor hij naar huis ging na de repetitie, kwam hij langs ons en zij tot binnen 14 dagen ik moet weer weg. Waarop wij steevast antwoorden “je bent vergeten je verlof aan te vragen”, waarop Geraard lachend antwoordde, “dat doe ik de volgende keer wel”. Die volgende keer zal er niet meer komen , hij is vertrokken op zijn laatste reis.
Geraard was een fantastisch persoon , minzaam, zorgzaam, gedreven, een echte verenigingsman zoals er nog weinig zijn, altijd klaar met raad en daad, en met zijn glimlach als alles goed was.
Meer dan 30 jaar is hij onze voorzitter geweest tot hij mij gevraagd heeft om de fakkel over te nemen. Ik ben fier om in zijn voetsporen te mogen treden en de filosofie van onze vereniging te mogen verder zetten <<een harmonie waar iedereen welkom is, om samen te genieten, te musiceren, dansen en te trommelen>>. Wij hopen dit nog lang te kunnen doen.
Dat Geraard een druk bezet man en een belangrijk persoon was in de Lommelse cultuur en buitenaf  bewijzen de talrijke mandaten die hij had .
Van in het begin van de oprichting van de stedelijke culturele raad was Geraard lid hiervan. Hier is hij 12 jaar voorzitter van geweest en daarna nog jaren lid van het dagelijks bestuur. Ook bij VLAMO Limburg Gewest Bond Noord  heeft hij zich altijd ingezet als secretaris voor de uitbouw van de muziekcultuur in Noord-Limburg.
Als enigste resten mij nu nog woorden van dank .Geraard, bedankt voor je jaren inzet, die mooie jaren van vriendschap en alles wat je voor onze vereniging heb gedaan. Het ga je goed daarboven, wij zullen je steeds blijven herinneren bij alle gelegenheden van onze vereniging , “ dank u vriend “.


De leden van de drumband organiseerden een teambuilding met barbecue. Dit ging door op zaterdag 3 augustus 2019 in onze harmoniezaal.
Eerst konden we allen genieten van een barbecue en daarna was het tijd voor een onvervalste teambuilding met boeiende uitdagingen. Touwtrekken, stok vangen, bibberspel, waterdragen,... het zijn maar enkele van de opdrachten die moesten worden uitgevoerd. Een leuke en zeker voor herhaling vatbare activiteit.

In het Nederlands-Limburgse Sevenum is zondag 7 juli 2019 het Oud Limburgs Schuttersfeest van start gegaan. Daarin namen 26 Belgische schutterijen het op tegen 118 Nederlandse. Door de felle wind overleefden slechts twee Belgische-Limburgse zestallen onder de schietbomen tijdens de eerste schietdag. Beek en Stokkem mogen volgende zaterdag terugkomen. Voor de meeste mensen staat Sevenum synoniem met het bekende attractiepark Toverland. Maar zondag waren circa 8.000 schutters dé attractie van pretpark Sevenum. Zij marcheerden door de straten in een optocht die bijna drie uur duurde en waarbij de toeschouwers rijen dik een glimp probeerden op te vangen van al het moois dat een schutterij te bieden heeft: bielemannen, bordjesdragers, koningen, koninginnen, zoetelaatsters, keizers, vaandeldragers, trommelkorpsen en veel meer.
De ‘Oude Limburger’ is sinds 2008 nationaal cultureel erfgoed. “En dat moeten we als beide Limburgen koesteren”, vindt gedeputeerde Bert Lambrechts. “Vandaag is het hier allemaal Limburg boven.
“Tijdens de optocht was het constant op wolkjes lopen”, vertelt Piet Kuppens, voorman van drumband Hoop en Toekomst Lommel. Zijn discipelen kregen de mensen aan het bewegen langs de route en oogstten veel applaus. “Wij zijn als band al twintig jaar verbonden aan de Sint-Jozefgilde van Lommel.” Uiteindelijk was het Schutterij Sint Willibrordus uit Meijel die den "Um" mee naar huis mochten nemen en in 2020 het OLS organiseren. Meijel won in 1954 voor de laatste keer het OLS.

Onze majorettes gingen bij het begin van de vakantie op weekend (28, 29 en 30 juni 2019) in Achel.

De 12de editie van Beeldig Lommel, in het weekend van 15 en 16 juni 2019, bracht een massa volk op de been in de centrumstraten. Het publiek genoot van bijna 60 professionele, internationale acts met levende standbeelden en 26 vertoningen van lokaal kindertalent. De organisatie sluit niet uit dat het verwachte aantal van 60.000 toeschouwers is overschreden. “Zaterdag was het al drukker dan vorige edities. En zondag was het echt over de koppen lopen”, zegt coördinatrice Cindy Daems. Een gesmaakte nieuwigheid was het slotmoment waarbij alle straatartiesten verzamelden in het Prinses Astridpark (foto). “Ons publiek vroeg al lang naar een moment waarop een groepsfoto van alle acts gemaakt kon worden.”
Op zaterdag speelden De oelewappers en onze Kapotte Bugel, op zondag onze majorettes, drumband en harmonie en de fanfare van Kerkhoven op ons gelegenheidsterras.

Op zondag 9 juni 2019 organiseerde schutterij St-Sebastiaan uit St-Huibrechts-Lille het tweede Schuttersfeest van de Bond Maas- en Kempen. Schuttersvrienden en vriendinnen, sympathisanten, cultuurminnaars… allen waren van harte welkom in de Exschoor te Sint-Huibrechts-Lille. Om 14u00 trok er een folkloristische optocht door de straten van Lille met deelname van alle schutterij van de Bond Maas- en Kempen. Nadien waren er nevenwedstrijden en schietwedstrijden met de zware buks voor de schutters. De bezoekers ontdekten een mooie en gezellige sfeer op dit schuttersfeest. Onze drumband liep in de optocht voor de schutterij van Dorne en nam nadien, welliswaar buiten wedstrijd, deel aan de drumwedstrijd.

Zondag 9 juni 2019 overleed Thieu Cox op 81 jarige leeftijd (11/05/1938-09-06-2019). Thieu was muzikant in hart en nieren. Hij was spelend lid van Koninklijke Fanfare «Dommelgalm» Neerpelt,  van de  Koninklijke Harmonie «Hoop in de Toekomst» Lommel, lid van kunstacademie Noord-Limburg. Thieu speelde tuba en deed dit met veel plezier.
Wij wensen zijn echtgenote Annie Pellens, zijn kinderen en kleinkinderen veel sterkte en moed in deze zeer moeilijke dagen.
 

Heel wat dweilorkesten tekenden zondagmiddag 2 juni 2019 weer present voor de jaarlijkse 'Dweildag', georganiseerd door de Oelewappers. Op het Kerkplein, kruispunt Kloosterstraat-Kerkstraat en Dorp-Lepelstraat gaven ze weer het beste van zichzelf. En dus niet op het marktplein en aan De Kroon/Tuincafé zoals voorgaande jaren. Onze muziekkapel "D'n Kapotte Bugel" nam ook deel aan deze dweildag. Ieder jaar worden er ook prijzen uitgereikt ... En de eerste prijs van de jury ging dit jaar naar 'Zwaje de la Mimol'. Proficiat!

Op zondag 12 mei 2019 organiseerden we in ons lokaal een ontbijtconcert. Tijdens het optreden van ons gelegenheidsorkest "D'n kapotte bugel" konden de mensen genieten van een overheerlijk ontbijt. Het werd een ontbijt met muziek en show. Het orkest stond onder leiding van Joris Minten.

Op zondag 7 april 2019 waren we te gast in het woon- en zorgcentrum Hoevezavel te Lommel. In de polyvalente ruimte speelden Koninklijke Fanfare "Sint Eligius" Lommel-Werkplaatsen onder leiding van Cindy Van Broekhoven en Koninklijke Harmonie "Hoop in de Toekomst" Lommel-Centrum onder leiding van Robert Schoonbrood. Het mag gezegd dat de bewoners, bezoekers en sympathisanten dit een zeer gesmaakt concept vonden.

Van lekker eten zijn onze leden zeker niet vies. Op zondag 24 maart 2019 organiseerde de harmonie voor de zestiende maal een eetfestijn. Mensen kwamen genieten van een lekkere zalmschotel of frieten met een halve haan, videe of stoofvlees. Ondanks de grote drukte die er op sommige momenten heerste is dit eetfestijn goed verlopen. Natuurlijk was dit alleen mogelijk met de hulp van al onze leden, waarvoor bedankt.

Het was een erg uitgelaten sfeertje op zondagnamiddag 17 maart 2019 in CC De Adelberg. Op initiatief van DanceKids2Cool, uit Lommel-Werkplaatsen, dansten niet alleen zijzelf, maar ook de Zonnebloempjes en de majorettes van Hoop in de Toekomst, alle drie uit Lommel, en Dansclub Lida uit Neerpelt de pannen van het dak voor een zaal die zowat uit zijn voegen barstte van het volk.

Zondagnamiddag 3 maart 2019 was Carnaval Lommel aan zijn 67ste carnavalsstoet toe. Prins Ferdi I opende de optocht samen met jeugdprins Jorre I en jeugdprinses Femke van Lutlommel. Goed voor een namiddag plezier, dans en talrijke mooie en kleurige carnavalswagens.
Langs de drie kilometer lange route kon het publiek genieten van een kleurrijke stoet. “We hebben een droge dag gekregen. Gelukkig bleven we gespaard van regen,” zegt een tevreden team van Carnaval Lommel. “De Lommelse groepen hebben weer hun best gedaan om prachtige wagens te bouwen. Er zijn enkele duizenden toeschouwers naar onze stoet komen kijken.” De carnavalswagens hadden allemaal vrolijke of leuke thema’s. De Braspappies vinden alles maar ‘ne cinema’. De Abrahammekes probeerden een plofkraak tot een goed einde te brengen. De Deurstijlen gingen Amerikaans en brachten president Trump en zijn Mexicaanse muur naar Lommel. De Notenkrakers namen de wissel van de wacht in Het Huis van de Stad onder de loep met #Bob, a new sheriff in town. “In het kader van de duurzaamheid werd aan de carnavalisten gevraagd om het snoepgoed uit te delen en niet uit te gooien. Op de stoeten in Lommel geldt al jaren een confettiverbod. Ook krijgt elke deelnemende vereniging drie vuilniszakken om al het afval te sorteren,” vertellen Bert en Stijn van Carnaval Lommel. De carnavalisten vierden ’s avonds nog verder in het speciale pop-up café, tot in de vroege uurtjes.
Onze drumband en majorettes namen deel als 2 aparte groepen. De drumband kreeg de eer om deze stoet te openen.

In RVC Kapitelhof werd er vrijdagnamiddag 15 februari 2019 een Tirolernamiddag georganiseerd, met een optreden door de muziekkapel van harmonie Hoop in de Toekomst. Ze waren voor de gelegenheid uitgedost in aangepaste kledij en zorgden voor erg veel ambiance.

Onze jaarlijkse algemene vergadering ging door op vrijdag 8 februari 2019.
Voorzitter Piet Kuppens had het in zijn openingstoespraak over de vele activiteiten van onze vereniging. Ook de uitdaging om onze harmonie financieel gezond te houden kwam uitgebreid aan bod.
Schatbewaarder Christof De Jong presenteerde het financieel verslag van 2018 met een duidelijke presentatie op groot scherm en stelde de begroting voor 2019 voor. Beiden werden unaniem door de vergadering goedgekeurd.
Nadien werden de activiteiten van het voorbije jaar overlopen en de voorlopige kalender van 2019 voorgesteld.
Na de rondvraag was het hoog tijd voor de nieuwjaarsreceptie die op deze vergadering volgde
Op een succesvol en vriendschappelijk 2019!!! .

bottom of page