top of page

2018

Erik Willekens
Bedankt voor alle mooie jaren

Op de laatste dag van het jaar, zondag 31 december 2018, werd er duchtig gefeest. Piet Kuppens en Marijke Wouters tekenden voor een prima organisatie van onze nieuwjaarsparty. Eerst werd er een lekker stukje gegeten van een winter barbecue. De DJ van dienst wist de sfeer er goed in te brengen. Samen met vrienden en familie werd de overgang gevierd van oud naar nieuw en dit tot in de vroege uurtjes.

Naar jaarlijkse gewoonte ging ook dit jaar de drumband weer eens ergens goed eten.
Organisator dit jaar was Yentl Jansen.
Op zaterdag 15 december 2018 trokken we met 23 personen naar restaurant "Op 't Hoekske" in Lommel.
Met een knipoog naar de Belgische keuken is dit het énige restaurant waar échte steppegras wordt geserveerd.

Kiwanis Lommel Quercus organiseerde op vrijdag 23 november 2018 haar "Plezante Quiz". Jaarlijks ondersteunen zij zo een aantal sociale en culturele projecten. Eén van hun goede doelen dit jaar was "KH Hoop in de Toekomst". Er namen 10 teams, van totaal 45, deel die speelden voor onze vereniging. Na een plezante avond met vele vragen, en iets minder antwoorden, mochten we een mooie cheque in ontvangst nemen. Deze avond ging door in zaal Klosterhof te Lommel-Kattenbos. Hartelijk dank aan alle deelnemers.

Ons jaarlijks Ceciliafeest was op zaterdag 17 november 2018. Met de hele groep, majorettes, drummers en muzikanten trokken we op pad, voor een eerste cafébezoek bij Het Trefhuysch waar de stemming er al vroeg in kwam.
's Middags ging de koffietafel vooraf met een bezinningsmoment, door deken Rob Vanoppen, voor onze overleden muzikanten. Speciaal een minuut stilte was er voor Sonny Jansen, die vorige week is overleden en dit jaar 5 jaar lid van onze vereniging zou zijn. Burgemeester Peter Vanvelthoven was aanwezig als vertegenwoordiger van de stad Lommel.
Tijdens het  middageten werden de nieuwe leden voorgesteld. Drie majorettesen één nieuwe drummer.
Enkele mensen werden gedecoreerd voor hun trouwe dienst bij onze vereniging. Vijf jaar lid: Maartje Kuppens, Suzy Claes. Tien jaar lid: Gert-Jan Haegdons, Laura Blommé, Tim de Kuster. Vijftien jaar lid: Jacky Bloemen Campoverde, Sonja Emmers. Vijfentwintig jaar lid: Roger Boons. Dertig jaar lid: Henri Weckx. Vijfendertig jaar lid: Luc Segers.
Na het middageten was er een muzikale rondgang door de centrumstraten met bezoek aan taverne Erasmus en Terrazza Lommel.
Ons avondmaal werd ook dit jaar verzorgd door traiteur "Jelle&Roel".
Ondertussen zat iedereen te wachten op de opening van het avondfeest. DJ "Ivan" zorgde voor muziek tot in de vroege uurtjes.

Op zondag 11/11/2018 was het exact 100 jaar geleden dat er aan die wrede Eerste Wereldoorlog een einde kwam. Eindelijk wapenstilstand. Eindelijk vrede. Het is deze broze wereldvrede die we op 11/11/18 samen herdachten. Jong en oud stapten samen naar de Sint-Pietersbandenkerk. Er was o.a. een huldiging bij het oorlogsmonument, de harmonie speelde hier "The Two Fatherlands", "The Last Post"en het "Belgisch Volkslied". In de kerk werden de oorlogsslachtoffers herdacht en 11 oud-strijders kregen een ereteken opgespeld. Kinderen en jongeren van de Kunstacademie Noord-Limburg en van de Lommelse scholen zorgden voor pakkende muziek en vredevolle woorden en kunstwerken. Met dank aan de Kunstacademie Noord-Limburg, de Lommelse basisscholen, secundaire school X plus, de Koninklijke Vereniging Nationale Strijdersbond van België, de Hulpverleningszone Noord-Limburg, Lokale politie Lommel, de Koninklijke Harmonie "Hoop in de Toekomst Lommel", de Kindergemeenteraad, de Koninklijke Gilde Sint-Ambrosius, Sint-Sebastiaan en Sint-Jozef Lommel en aan alle medewerkers.

 

Dinsdag 6 november 2018 overleed Sonny Jansen op 49 jarige leeftijd (09/06/1969-06/11/2018). Sonny was lid van onze drumband en heeft na een lange weg, de strijd tegen haar ziekte verloren. We zullen Sonny herinneren als iemand die er graag bij was, graag plezier maakte. We wensen haar familie veel sterkte en moed in deze zeer moeilijke dagen.
 

Zaterdag 3 november 2018 nam Erik Willekens (65) afscheid als instructeur bij Koninklijke Harmonie Hoop in de Toekomst in Lommel. “Sinds 1980 heeft Eric onze drumband gevormd tot wat het nu is”, vertelt voorzitter Piet Kuppens. “Door deel te nemen aan drumbandtornooien is onze groep blijven groeien en is het niveau blijven stijgen. Van de laagste afdeling heeft hij ons door de jaren heen naar de Eredivisie gebracht. Van loopmarsen tot concertwerken, alles hebben wij gedaan met ups en downs. Dankzij Erik werden we verschillende malen Limburgs en Belgisch kampioen.”
“Toen ik 9 of 10 was, ben ik bij harmonie St-Cecilia notenleer gaan volgen”, vertelt Erik. “Ze hebben mij een klarinet aangeboden, maar dat was niet mijn ding. Mijn vader was lid van de schutterij St-Nicolaas en St- Antonius Budel. Ik liep achter de schutterij aan en vond dat trommen wel wat. Ik sprak de instructeur aan en die zei: kom maar een keertje naar de repetitie. Omdat ik al muziek kon lezen, had ik de tromtechniek vrij snel onder de knie. Ik ben fanatiek beginnen oefenen en mocht direct op de eerste rij meelopen.”
Nadien volgde Erik een cursus instructeur. “De vader van huidig voorzitter van Harmonie Hoop in de Toekomst Piet Kuppens vroeg of ik een proefles wilde geven. Zo ben ik bij Hoop in de Toekomst terechtgekomen waar ik 38 jaar lang instructeur was.” Erik krijgt nu de titel van Erelid van Harmonie Hoop in de Toekomst.(nma)

Onze muziekkapel "Den Kapotte Bugel" mocht op zaterdag 20 oktober 2018 het voorprogramma spelen tijdens de Lommelse Oktoberfesten. Dit feest ging door in de feesttent op de evenementenweide van het Enneven te Lutlommel.

De internationale 'Taptoe' op 13 en 14 oktober 2018 in de Soeverein was weer 'top'. Onze eigen drumband en majorettes mochten mee schitteren in deze wervelende show. Op het warmste oktoberweekend in België ooit, koos een heleboel mensen toch om deze in De Soeverein door te brengen. De bezoekers kregen een indrukwekkend spektakel van militaire muziekkorpsen voorgeschoteld en werden opgewarmd door onze drumband en majorettes. Dit was meteen ook het laatste concert van onze 65-jarige instructeur Eric Willekens. De Soeverein bezorgde hem een ontzettend warm afscheid en bedankte hem met een daverend applaus.
Carl Huybrechts was presentator van dienst en bij het begin van het concert waarschuwde hij voor het gebruik van vuurwerk en explosieven: ‘Indien u zich dood schrikt van de luide knallen, er is een begrafenisondernemer aanwezig.’ Huybrechts knoopte de optredens aan elkaar op erg ludieke wijze en zorgde zelfs soms voor interactie met de artiesten. Het Internationale Taptoeconcert bevatte militaire muziekkorpsen van over heel de wereld. Stuk voor stuk in traditionele klederdracht en met kenmerkende muziek. Vooral het Oekraïense gezelschap maakte indruk. "Het is opvallend hoe gedisciplineerd de Oekraïners zijn.
De vele muzikanten werden ook vergezeld door enkele dansgroepen. De rolschaatsers van Estland waren daarbij de boeiendste verschijning. Opvallend was de leeftijd van deze danseressen: de jongste dame van onze majorettes was amper 6 jaar oud. Desondanks was het merendeel van de bezoekers van oudere generaties. Toch bevatte het concert ontzettend veel moderne muziek. Van Katy Perry tot Metallica, vermengd met af en toe traditionele composities.
Op zaterdagavond speelde onze kapel "Den Kapotte Bugel" in de ontvangsruimte van deze 6de internationale taptoe in Lommel.

Zondag 7 oktober 2018 was Lommel de uitvalsbasis voor de 25ste editie van het Nationaal Koningschieten. Koningen van schutterijen en gilden uit alle uithoeken van het land mikten met een karabijn naar een houten vogel in de hoop er de laatste splinter mee los te schieten.
De organisatie was in handen van de overkoepelende bond met daarin drie Lommelse schutterijen en de Achelse schutterij Sint Anna. “Het hoofddoel van deze dag is dat koningen het tegen elkaar opnemen tot er één nationale koning overblijft”, stelt voorzitter Maarten Dirkx. “We gebruiken vandaag geen Limburgse buks, maar de .22 Long Riffle, een karabijn, zeg maar.” 47 schutterijen en gilden verzamelden voor een dag waarbij ook tradities en folklore in ere werden gehouden. De traditionele klederdracht werd dan ook trots gedragen tijdens een viering in de kerk van Kattenbos, waarna het in stoet ging naar de terreinen van de Koninklijke Gilde Sint-Sebastiaan. Na de officiële opening, waar onze harmonie het nationaal en Limburgs volkslied speelde, werden de talrijke koningen, prinsen en genodigden verwacht op een receptie. Na de middag werd gestart met de diverse nevenwedstrijden en het nationaal koningschieten. Daar namen net geen veertig koningen - mannelijke en vrouwelijke topschutters - het tegen elkaar op. En de dames voerden duidelijk de boventoon. De nationale koningseer ging na 113 schoten naar Christiane Fillet van de Mechelse Kolveniersgilde. Bij de jonge schutters ging de prinsentitel naar Kelcy Daniëls van de Sint-Sebastiaansgilde uit Halen.
Onze drumband nam samen met de St-Jozefgilde uit Lommel-Kolonie deel aan de optocht en verzorgde tijdens de middag verschillende optredens.

De koninklijke fanfare "De Heidegalm" uit Lommel-Kerkhoven organiseerde op zaterdag 6 oktober 2018 hun Herfstconcert. Op dit concert speelde onze harmonie als eerste gevolgd door de fanfare van Kerkhoven. Het was een mooie muzikale avond waar beide verenigingen het beste van zichzelf konden laten horen voor een bomvolle fanfarezaal.

Donderdag 4 oktober 2018 was er een vrijwilligersfeest in het RVC Kapittelhof in Lommel. Alle vrijwilligers die onze hulpbehoevende mensen uit RVC Kapittelhof en Hoevezavel op regelmatige basis ondersteunen waren uitgenodigd. De avond werd opgeluisterd door onze tirolerkapel "Den Kapotte Bugel".

Op vrijdag 28 september 2018 organiseerde onze harmonie een Italiaans concert. Dit concert dat grotendeels bestond uit werken van Italiaanse componisten mocht op heel wat bijval rekenen. In een prachtig aangeklede harmoniezaal kwamen de mensen direct in een Italiaans vakantie sfeertje. Aan mooi versierde tafels werden aangepaste Italiaanse hapjes geserveerd. Dit zeer gesmaakt concert met muziek en zang, gebracht door eigen leden, stond onder leiding van Robby Schoonbrood. Ook onze leerlingen kregen hier de kans om te laten horen wat ze allemaal geleerd hadden. De presentatie was in handen van Tom Dirckx.

De Mechelse Kolveniersgilde organiseerde voor de zevende keer een schuttersgildenconcentratie in Mechelen, waarvoor 20 schuttersgilden uit binnen- en buitenland naar de Dijlestad trokken. De festiviteiten startten met een historische optocht. Twintig schuttersgilden uit Vlaanderen, Nederland en Duitsland tonen zich van hun mooiste kant in een optocht door de Mechelse binnenstad. Onze drumband mocht deze optocht openen. Later volgden demonstraties gildedansen, vaandelzwaaien en trommelen door schutterijen uit België en Nederland. op de Grote Markt. Op de binnenplaats van het stadhuis meten kolveniers zich met elkaar in een wedstrijd luchtkarabijn op de liggende wip, terwijl kruisboogschutters om ter mooist roos schieten op doel. In de voorhal van het stadshuis werden oude en nieuwe gildebreuken tentoongesteld. Om 17u was het tijd voor het jaarlijkse Klokkenwerpen. Vanuit de Sint-Romboutstoren vliegen 20 klokken over de Grote Markt met aan boord 400 kleinere klokjes die halverwege gelost worden. Wie een van die klokjes vangt, maakt kans op een echt bronzen exemplaar.

Onze drumband had op zaterdag 25 augustus 2018 een repetitiedag. Deze dag ging door aan het voetbalveld van FC Germinal te Lommel-Werkplaatsen. In de voormiddag was er een muzikale repetitie onder leiding van Richard Kampstra. Richard is slagwerkinstructeur en componist bij drum- en showfanfare Advendo Sneek (NL). 's Middags was het tijd voor een soepje en een hotdog, klaargemaakt door onze huiskoks, Manolita, Chantal en Peter. In de namiddag werd er gewerkt aan onze show voor de volgende taptoe. Deze repetitie stond onder leiding van Dennis Smits. Dennis is een musicus en showinstructeur bij diverse korpsen in Nederland. Het was een vermoeiende, maar leerrijke dag.

 

Op zaterdag 18 augustus 2018 speelde onze harmonie de opening van Lommel kermis. Deze traditie bestaat al decennia lang. Eerst luistert de harmonie de misviering op in de kerk van Lommel-Centrum om onze overleden muzikanten te herdenken. Daarna trekt de volledige harmonie, drumband en majorettes door de centrumstraten langs de verschillende kermisplaatsen. Zo wordt de kermis van Lommel-Centrum officieel voor open verklaard. Tijdens de optocht was er een korte stop aan café Het Trefhuys om de eerste dorst te lessen.
Op kermismaandag was het weer barbecuetijd. Ongeveer 70 hongerigen schoven aan voor een lekker stukje vlees met aangepast groentebuffet.
Kermiswoensdag is traditioneel fietsdag. Met 16 fietsers vertrokken we op onze jaarlijkse fietstocht. De ene had hier al wat meer moeite mee dan de andere. Dank zij de perfect uitgestippelde route, door Joris Willems en Leen Weckx, raakten we allemaal op onze eindbestemming "De Waterhoek" in Balen-Hulsen.

Op woensdag 15 augustus 2018 organiseerden we voor de eerste keer een familiedag. Alle familie van onze leden, broers, zussen, ouders, grootouders waren welkom. Met een gezellige bende van meer dan 30 personen trokken we naar het Nederlandse pretpark Toverland.

144 Schutterijen namen op zondag 1 juli 2018 deel aan het jaarlijks interprovinciaal OLS of Oud-Limburgs Schuttersfeest in Ophoven (Kinrooi). Zo’n 20.000 toeschouwers keken naar een drie uur durende optocht. In de optocht ging onze drumband de St-Jozefgilde vooraf. “Het is het grootste volksfeest van Limburg”, opende Jo Brouns, burgemeester van Kinrooi en voorzitter van de organisatie. “Vandaag bestaan er geen grenzen.” De schutterij die aanstaande zaterdag foutloos blijft onder de schietboom, wint en mag volgend jaar op de eerste zondag van juli het volgende OLS organiseren. Nog zes Belgische schutterijen zijn daarvoor in de running. Uiteindelijk mpcht Schutterij Sint-Sebastianus uit Sevenum den "Um" mee naar huis nemen.

Beeldig Lommel, in het weekend van 16 en 17 juni 2018, was toe aan zijn elfde editie, maar er zit duidelijk nog geen sleet op het evenement. Een tachtigtal artiesten verspreid over ruim zestig acts lokten een recordopkomst naar de centrumstraten. De organisatie schat dat maar liefst 70.000 bezoekers soms letterlijk stilstonden vol verwondering.
Op zaterdag speelden “De Oelewappers” op ons gelegenheidsterras aan de harmoniezaal. Op Zondag was het de beurt aan onze majorettes, drumband en harmonie.

Dweilorkest "De Oelewappers" uit Lommel-Werkplaatsen organiseerde zondag 3 juni 2018 voor het achtste opeenvolgende jaar een internationale dweildag. Dweilorkesten zijn blaaskapellen die amusementsmuziek en animatie brengen en die van de een naar de andere plaats 'dweilen'. Er traden maar liefst 18 dweilorkesten uit binnen- en buitenland aan op vijf verschillende podia in het centrum van Lommel. Ook onze eigen blaaskapel "Den Kapotte Bugel" nam dit jaar voor het eerst deel.

Op zondag 6 mei 2018 organiseerden we in ons lokaal een ontbijtconcert. Tijdens het optreden van ons gelegenheidsorkest "D'n kapotte bugel" konden de mensen genieten van een overheerlijk ontbijt. Het werd een ontbijt met muziek en show. Het orkest stond onder leiding van Robby Schoonbrood.

Van lekker eten zijn onze leden zeker niet vies. Op zondag 25 maart 2018 organiseerde de harmonie voor de vijftiende maal een eetfestijn. Mensen kwamen genieten van een lekkere zalmschotel of frieten met een halve haan, videe of stoofvlees. Ondanks de grote drukte die er op sommige momenten heerste is dit eetfestijn goed verlopen. Natuurlijk was dit alleen mogelijk met de hulp van al onze leden, waarvoor bedankt.

In RVC Kapitelhof werd er vrijdagnamiddag 16 maart 2018 een Tirolernamiddag georganiseerd, met een optreden door de muziekkapel van harmonie Hoop in de Toekomst. Ze waren voor de gelegenheid uitgedost in aangepaste kledij en zorgden voor erg veel ambiance.

In RVC Hoevezavel werd er vrijdagnamiddag 2 maart 2018 een Tirolernamiddag georganiseerd, met een optreden door de muziekkapel van harmonie Hoop in de Toekomst. Ze waren voor de gelegenheid uitgedost in aangepaste kledij en zorgden voor erg veel ambiance. Één van de trompettisten, Jan Loenders, 97 jaar, was maar liefst 80 jaar lid van deze harmonie... Proficiat!

Het was een erg uitgelaten sfeertje op zondagnamiddag 25 februari 2018 in CC De Adelberg. Op initiatief van DanceKids2Cool, uit Lommel-Werkplaatsen, dansten niet alleen zijzelf, maar ook de Zonnebloempjes, dansclub Lida, Odacs en de majorettes van Hoop in de Toekomst de pannen van het dak voor een zaal die zowat uit zijn voegen barstte van het volk..

Bijna 300.000 mensen stonden langs de straten als, op dinsdag 13 februari 2018, de Veilchendienstagszug door de straten van Mönchengladbach trok. Thema van deze carnavalsstoet was "Immer zu zweit - Halt Pohl und All Rheydt!".
Groep voor groep, wagen voor wagen, passeerde en mochten hun felicitaties in ontvangst nemen. Tientallen muziekgroepen konden met hun muziek en ontstuimige ritmes de massa bekoren. In totaal namen meer dan 4000 mensen deel. Onze drumband ging mee in deze 6 km lange feeststoet.

Op zondag 11 februari 2018 namen alle carnavalsverenigingen van Lommel deel aan de 66ste carnavalstoet, de eerste georganiseerd door Carnaval Lommel. Prins Frits I en jeugdprins Tristan openden de stoet samen met jeugdprins Seppe en jeugdprinses Lanthe van Lutlommel. Het werd een zondagmiddag van plezier, dans en kleurige carnavalswagens. Ook onze drumband liet weer het beste van zichzelf zien en horen.

Vrijdag 9 februari 2018 was er de feestviering van 6x11 jaar carnaval in Lommel. Dit feest ging door in cc De Adelberg. Onze drumband was gevraagd om een kort optreden te geven.

Onze muziekkapel speelde tijdens de babyborrel van Nout, het zoontje van Christof (drumband) en Lene. Dit ging door in onze harmoniezaal op zondag 28 januari 2018.

Onze jaarlijkse algemene vergadering ging door op vrijdag 26 januari 2018.
Voorzitter Piet Kuppens had het in zijn openingstoespraak over de vele activiteiten van onze vereniging. Ook de uitdaging om onze harmonie financieel gezond te houden kwam uitgebreid aan bod.
Schatbewaarder Christof De Jong presenteerde het financieel verslag van 2017 met een duidelijke presentatie op groot scherm en stelde de begroting voor 2017 voor. Beiden werden unaniem door de vergadering goedgekeurd.
Nadien werden de activiteiten van het voorbije jaar overlopen en de voorlopige kalender van 2018 voorgesteld.
Onze harmonie is een zeer kapitaalintensieve vereniging. Uniformen, muziekinstrumenten, maar ook repetitieruimte, bladmuziek enz. kosten veel geld. Er werden ideeën uitgewisseld om onze clubkas te spekken.
Na de rondvraag was het hoog tijd voor de nieuwjaarsreceptie die op deze vergadering volgde
Op een succesvol en vriendschappelijk 2018!!! .

Op 7 en 8 januari 2018 trokken enkele van onze bestuursleden naar onze vrienden in Niederburg om er samen met hen kermis te vieren. Ze konden er proeven van de speciale en vriendschappelijke sfeer van deze kermis. Uiteraard werden er afspraken gemaakt voor activiteiten in de toekomst en met het nodige gerstennat en andere korte drankjes werd er gevierd tot in de vroege uurtjes.

bottom of page