top of page

2017

Special Olympics

Op de laatste dag van het jaar, zondag 31 december 2017, werd er duchtig gefeest. Piet Kuppens en Marijke Wouters tekenden voor een prima organisatie van onze nieuwjaarsparty. Eerst werd er een lekker stukje gegeten van een winter barbecue. De DJ van dienst wist de sfeer er goed in te brengen. Samen met vrienden en familie werd de overgang gevierd van oud naar nieuw en dit tot in de vroege uurtjes.

Samen met De Sjieklets speelde onze harmonie een kerstconcert. Dit concert ging door in de St-Pauluskerk te Lommel-Heeserbergen op zaterdag 16 december 2017. Er kwamen heel wat mensen opdagen om dit boeiend samenspel te aanhoren. Een avond vol muziek, met leuke en verrassende elementen.

Ons jaarlijks Ceciliafeest was op zaterdag 18 november 2017. Met de hele groep, majorettes, drummers en muzikanten trokken we op pad, voor een eerste cafébezoek bij Het Trefhuysch waar de stemming er al vroeg in kwam.
's Middags ging de koffietafel vooraf met een bezinningsmoment, door deken Rob Vanoppen, voor onze overleden muzikanten. Schepenen Veronique Caers, Chris Verduykt, Jean Kuyken, Rita Phlippo en burgemeester Peter Vanvelthoven waren aanwezig als vertegenwoordigers van de stad Lommel.
Tijdens het  middageten werden de nieuwe leden voorgesteld. Vijf majorettes: Jitske Boes, Maithe Noels, Juanisha Tiendairé, Chelsea Hellings, Iliana Willems. Twee nieuwe drummers: Chantal Taskin en Ronny Deboeuf. Ons harmonieorkest werd versterkt met saxofoniste Ruby Mutsaerts.
Enkele mensen werden gedecoreerd voor hun trouwe dienst bij onze vereniging. Vijf jaar lid: Eefje Jacobs. Vijfendertig jaar lid: Ivo Martens. Henri Michiels werd gedecoreerd voor maar liefst zeventig jaar als muzikant.
Na het middageten was er een muzikale rondgang door de centrumstraten met bezoek aan taverne Erasmus en Celtic Legends Irish Pub Lommel.
Ons avondmaal werd ook dit jaar verzorgd door traiteur "Jelle&Roel".
Ondertussen zat iedereen te wachten op de opening van het avondfeest. DJ Rob zorgde voor muziek tot in de vroege uurtjes.

Zaterdag 11 november 2017 was het de herdenking van wapenstilstand. Gesneuvelden uit beide wereldoorlogen werden herdacht in Lommel. Naar jaarlijkse gewoonte werden oud-strijders, burgemeester en schepenen, alsook afvaardigingen van de brandweer, politie en schuttersgilden, opgehaald aan het raadshuis en in stoet naar de dekanale kerk van Lommel-Centrum gebracht. Na de misviering werden er bloemen en kransen neergelegd aan het monument voor de gesneuvelde oorlogsslachtoffers. De harmonie speelde hier "The Two Fatherlands", "The Last Post"en het "Belgisch Volkslied". Dan ging het terug in stoet naar het raadshuis waar de genodigden een receptie werd aangeboden en de overhandiging van eretekens ter ere van gedecoreerden en oud-strijders volgde.

Op zaterdag 28 oktober 2017 organiseerden onze majorettes een ware showavond. Na maanden trainen en hard zwoegen zorgden zij voor een onvergetelijke avond vol dans en muziek. Van de allerkleinste tot de oudste majorettes, allen lieten ze het beste van zichzelf zien in verschillende zeer mooi uitgewerkte optredens. Deze prachtige avond ging door in onze harmoniezaal. Presentator van dienst was Tom Dirickx.

Onze muziekkapel "Den Kapotte Bugel" mocht op zaterdag 21 oktober 2017 het voorprogramma spelen tijdens de Lommelse Oktoberfesten. Dit feest ging door in de feesttent op de evenementenweide van het Enneven te Lutlommel.

In het weekend van 14 en 15 oktober 2017 was de Soeverein in Lommel het decor van de zesde editie van de Internationale Taptoe België, waar nationale en internationale muziekkorpsen en artiesten van wereldformaat in een prachtig decor het beste van zichzelf gaven. Er waren groepen uit diverse landen,... maar ook onze eigen drumband zette er zich in de kijker. "Wij zijn nog het enige Lommels korps dat marcherend door de straten trekt", vertelt Piet Kuppens. "Muziek is er voor het volk en op deze manier kunnen wij de muziek bij de mensen brengen. We zijn dan ook zeer vereerd dat wij aan het voorprogramma mogen deelnemen. Wij staan dit weekend tussen de professionele korpsen. Hoe fier kan je zijn op je groep".

De koninklijke St-Sebastiaansgilde organiseerde zondag 1 oktober 2017 de vierentwintigste editie van het nationaal koningsschieten. Dit alles ging door in GC De Rietbron in Halen.
Na een plechtige misviering vertrok om 11u de optocht met de deelnemende verenigingen door de straten van Halen richting feestterrein. Na de officiële opening  en een middagpauze werden de talrijke koningen, prinsen en genodigden verwacht op een receptie. Om 13u00 werd gestart met de diverse nevenwedstrijden. Om 14u werd  gestart  met de voorrondes van het nationaal koningschieten. De koningen moesten dit jaar schieten met de handboog. Uiteindelijk werd Tamara Vandesande van de St-Sebastiaansgilde Meensel*Kiezegem nationaal koning. Jarne Vanroy van de St-Blasiusgilde uit Rijkhoven werd de nationale prins.


Onze drumband nam samen met de St-Jozefgilde uit Lommel-Kolonie deel aan de optocht en verzorgde tijdens de middag verschillende optredens. De St-Jozefgilde mocht de eerste prijs in ontvangst nemen voor beste defilé tijdens de optocht.

Zondag 24 september 2014 waren de Vlaamse schuttersgilden te gast in Peer voor hun jaarlijkse Gildendag. Dit evenement werd in Peer samen met de Torenfeesten gevierd en kadert in het feestjaar Peer650. Het werd mede georganiseerd door de schuttersgilde van Grote Brogel.
De Gildendag startte om 10 uur met een herdenkingsviering in de Sint-Trudokerk. Na de viering trokken de deelnemende gilden in optocht door het stadscentrum. Daarna waren de historische groepen te bewonderen op de Markt.
's Namiddags stonden er heel wat activiteiten op het programma. Vanaf 14 uur konden bezoekers terecht bij verschillende standen waar er demonstraties van schiettechnieken waren. Je vond er onder meer de luchtbuks, de handboog liggende wip, de handboog op doelen en de kruisboog. Tijdens de optredens (vanaf 14.30 uur) toonden verschillende gilden het beste van zichzelf. Op het programma stonden optredens van trommelkorpsen, volksdansgroepen en vendelzwaaiers. Onze drumband ging in de optocht de St-Jozefsgilde vooraf en gaf in de namiddag een optreden op het marktplein.

De boog moet niet altijd gespannen staan. Daarom organiseerden de leden van het harmonieorkest een bowlingavond op vrijdag 22 september 2017 in bowlingcener Antares. Iedereen kreeg de kans om zich van zijn sportiefste kant te laten zien. Verdeeld over 3 bowlingbanen deed iedereen zijn best om de beste van zijn team te zijn. Het was al snel duidelijk dat Ludo Beckers de beste speler was van alle deelnemers. Na deze wedstrijd volgde uiteraard een uitvoerige nabespreking, met de conclusie dat dit zeker voor herhaling vatbaar is.

In het weekend van 16 en 17 september 2017 zette Lommel de schouders onder "Levensloop", een sportief evenement waarbij teams, vaak scholen, bedrijven of verenigingen, 24 uur aan een stuk lopen of wandelen tijdens een estafette voor het goede doel. En dat is hier de stichting tegen kanker. Mensen die ooit de diagnose kregen van deze vreseljke ziekte zijn de prominente eregasten en worden aangesproken met de eretitel van vechter. Onze majoretes, drumband en harmonie hadden de eer dit evenement mee te mogen openen tijdens een grootse openingsceremonie waarna ze de estafette op gang trokken door al spelend een rondje mee te marcheren op de atletiekpiste.

Op zaterdag 19 augustus 2017 speelde onze harmonie tijdens de mis in de kerk van Lommel-Centrum. Met deze traditie opent de harmonie traditioneel de kermis. Na de misviering zegende de pastoor onze nieuwe basdrums en de nieuwe kleedjes van onze majorettes.
Vervolgens trok de harmonie, samen met drumband en majorettes, door de kermisstraten van Lommel. Er was een korte stop aan café Het Trefhuys om de eerste dorst te lessen.
Op kermismaandag was het weer barbecuetijd. Ongeveer 45  hongerigen schoven aan voor een lekker stukje vlees met aangepast groentebuffet.
Kermiswoensdag is traditioneel fietsdag. Met 17 fietsers vertrokken we op onze jaarlijkse fietstocht. De ene had hier al wat meer moeite mee dan de andere. Dank zij de perfect uitgestippelde route, door Christof De Jong en Stijn Van Broekhoven, raakten we allemaal op onze eindbestemming "De Bengel" in Eersel.

Een Oud Limburgs Schuttersfeest van en voor schutters: dat is wat de 149 schutterijen uit beide Limburgen op zondag 2 juli 2017 in Merkelbeek kregen voorgeschoteld. Een prima locatie, hoog op een Nederlands-Limburgse heuvel, 25000 toeschouwers langs de optochtroute en een feestweide waar beide Limburgen zoals gewoonlijk verbroederen. In de optocht ging onze drumband de St-Jozefgilde vooraf.
Tijdens de strijd om "den Um", is schutterij Sint-Ambrosius uitgeschakeld toen een schutter van het Lommelse zestal een bölke miste. Twee uur eerder gebeurde dat ook al met het zestal van Koninklijke Gilde Sint‐Sebastiaan. Alleen de Sint-Jozefgilde van Lommel-Kolonie is nog in de race na de kavelrondes van vanavond. Uiteindelijk mocht de schutterij St-Servatius Raam uit Kinrooi den Um mee naar huis nemen..

De tiende editie van Beeldig Lommel in het weekend van 17 en 18 juni 2017 wist opnieuw een massa volk te bekoren. De organisatie schat dat de opkomst iets hoger ligt dan de 50.000 bezoekers van vorig jaar. Vooral de slotdag op zondag was een schot in de roos.
Een zestigtal acts met levende standbeelden en straattheater loodsten de bezoekers langs een traject door de centrumstraten. Terwijl de Kerkstraat vorig jaar nog een bouwwerf was, toonde deze heringerichte centrumstraat zich het voorbije weekend als perfecte ‘boulevard’ voor de mensenstroom.
Onze drumband, majorettes en harmonieorkest gaven op zondag een optreden op ons zonovergoten terras dat langs het parcours lag.

Onze vrienden van fanfare Rot-Weiss uit Niederburg vierden in het weekend van 27 en 28 mei 2017 hun 50ste verjaardag.
Met een volle bus reden wij naar Duitsland.
Na een terrasje en een korte toeristische bootvaart op de Rijn trokken we naar hun feesttent.
Met familie, vrienden en kennissen stichtte Anton (Toni) König de fanfare in 1967.
Met veel inzet en volharding studeerden de trommelaars en muzikanten, met horten en stoten, hun eerste noten voor het eerste optreden.
Anton König, Paul Menzel en andere stichters zorgden voor de grondlegging van de vereniging, fundamenten waar men nu nog altijd verder op bouwt.
Altijd waren, en zijn, er ganse families die de ruggegraat vormen van de vereniging. Meerder generaties beleven prachtige optredens en gezellige uren. Altijd waren er voorzitters en besuursleden die de vereniging verder sturen.
Jeugdwerking was al van in het begin een belangrijk onderdeel naast de muzikale opleiding. Maria en Toni König organiseerden al in de jaren '70 uitstappen, kerstfeestjes en andere activiteiten speciaal voor en met de jeugd.
Nog een belangrijk punt is de jarenlange vriendschap met de muzikanten uit Lommel. Meerdere generaties hebben deze vriendschap uitgebouwd.
De vereniging en haar activiteiten zijn in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld. De fanfare is een belangrijk onderdeel van het verenigngs en gemeenschapsleven in Niederburg.
Wij wensen onze vrienden dan ook van harte een gelukkige verjaardag en nog veel muzikaal plezier in de toekomst.

Het was een geweldig sfeertje woensdagavond 24 mei 2017 in De Soeverein. Daar kwamen alle 3.500 atleten met hun trainers en begeleiders samen, net zoals vele supporters, om de openingsceremonie van de Special Olympics mee te maken. Na een ereronde van alle deelnemers ging het spektakel van start met optredens van Drumband Hoop in de Toekomst, Imago Tijl, Sasha & Davy en een geweldige dansact van één van de atleten, Pascal Duquenne. Uiteraard waren er ook de toespraken van de burgemeester en van de gouverneur, en was het prinses Astrid die de Spelen officieel voor geopend verklaarde. Tot slot was het Jolien D'hoore die samen met het boegbeeld van deze Spelen, Christophe Theys, de Olympische vlam de arena binnenbracht en de grote vlam op het podium ontstak.

Op zondag 7 mei 2017 organiseerden we in ons lokaal een ontbijtconcert. Tijdens het optreden van ons gelegenheidsorkest "D'n kapotte bugel" konden de mensen genieten van een overheerlijk ontbijt. Het werd een ontbijt met muziek en show. Het orkest stond onder leiding van Robby Schoonbrood.

Op zondag 30 april 2017 waren we te gast in het woon- en zorgcentrum Hoevezavel te Lommel. In de polyvalente ruimte speelden Koninklijke Fanfare "Sint Eligius" Lommel-Werkplaatsen onder leiding van Cindy Van Broekhoven en Koninklijke Harmonie "Hoop in de Toekomst" Lommel-Centrum onder leiding van Robert Schoonbrood en. Het concert werd gepresenteerd door Karin Kerkhofs en Hilde Lemmens. Het mag gezegd dat de bewoners, bezoekers en sympathisanten dit een zeer gesmaakt concept vonden.
Een speciaal nummer, het "Il Silencio" werd gespeeld voor Jan Loenders en Jeanne Vekemans die hun 65-jarige huwelijkverjaardag vierden. Proficiat voor het briljanten koppel.

Van lekker eten zijn onze leden zeker niet vies. Op zondag 26 maart 2017 organiseerde de harmonie voor de veertiende maal een eetfestijn. Mensen kwamen genieten van een lekkere lasagne, zalmschotel of frieten met een halve haan, videe of stoofvlees. Ondanks de grote drukte die er op sommige momenten heerste is dit eetfestijn goed verlopen. Natuurlijk was dit alleen mogelijk met de hulp van al onze leden, waarvoor bedankt.

Het was een erg uitgelaten sfeertje op zondagnamiddag 19 maart 2017 in CC De Adelberg. Op initiatief van DanceKids2Cool, uit Lommel-Werkplaatsen, dansten niet alleen zijzelf, maar ook DoReMi, dansclub Lida, Odacs en de majorettes van Hoop in de Toekomst de pannen van het dak voor een zaal die zowat uit zijn voegen barstte van het volk..

Op zaterdag 18 maart 2017 organiseerden we enkel voor genodigden een privé feestje. "PopUp Light" was het thema van deze sponsoravond. Het idee hierachter was geld inzamelen voor de aankoop van nieuwe bas drums. Het optreden van cover band De Spikes was fantastisch. Het mag gezegd worden dat dit een geslaagde onderneming was.

Bijna 300.000 mensen stonden langs de straten als, op dinsdag 28 februari 2017, de Veilchendienstagszug door de straten van Mönchengladbach trok. Thema van deze carnavalsstoet was "Mönchengladbach omarmt de ganse wereld".
Groep voor groep, wagen voor wagen, passeerde voorbij Prins Norbert I en Prinses Niersia Barbara en mochten hun felicitaties in ontvangst nemen. Tientallen muziekgroepen konden met hun muziek en ontstuimige ritmes de massa bekoren. In totaal namen meer dan 4000 mensen deel; 34 carnavalsgroepen, 56 groepen te voet, 73 feestwagens, 35 bagagewagens 25 muziekgroepen en 2 ruitergroepen. Onze drumband ging mee in deze 6 km lange feeststoet.

Aan de 65ste stoet, die het Middencommiteit organiseerde in het centrum van Lommel op zondag 26 februari 2017, ging wat meetwerk vooraf. De vernieuwde Kerkstraat was op sommige plaatsen immers wat smal, maar dankzij voorzichtig stuurwerk legde het dertigtal deelnemende groepen een feilloos parcours af voor de naar schatting 7.000 toeschouwers. Prins Dré I mag dus tevreden zijn. De vijftien Lommelse groepen die meeliepen in de optocht haalden dankbaar hun inspiratie uit de lokale actualiteit. Zo werden de aanhoudende wegenwerken op een uitbundige manier uitgebeeld door de Deurstijlen van Lommel-Barrier. Tot groot plezier van de omstaanders legden hun arbeiders geen asfalt, maar een dik schuimtapijt over het parcours. Ook een burgemeester met een advies opzak voor ‘Teleslet’ was van de partij.
Onze drumband nam deel verkleed als Mexicanen.

Op zaterdag 11 februari 2017 gaven enkele leden van onze drumband een kort optreden tijdens het ledenfeest van KWB Lindelhoeven. Dit optreden ging door in zaal Den Drossaerd in Overpelt.

Naar jaarlijkse gewoonte ging ook dit jaar de drumband weer eens ergens goed eten.
Organisator dit jaar was Yentl Jansen.


Op zaterdag 4 februari 2017 trokken we met 23 personen naar wok restaurant "Etenswaard" in Valkenswaard.
We konden er genieten van Aziatische gastronomie. Eerst een lekker soepje en daarna diverse wok specialiteiten en een gerechtje op de Teppan Yaki. Afsluiten deden wa aan het dessertenbuffet.

Onze jaarlijkse algemene vergadering ging door op vrijdag 27 januari 2016.
Voorzitter Piet Kuppens had het in zijn openingstoespraak over de vele optredens en wedstrijden van onze drumband en prachtige concerten van onze harmonie.
Schatbewaarder Christof De Jong presenteerde het financieel verslag van 2016 met een duidelijke presentatie op groot scherm en stelde de begroting voor 2017 voor. Beiden werden unaniem door de vergadering goedgekeurd.
Nadien werden de activiteiten van het voorbije jaar overlopen en de voorlopige kalender van 2017 voorgesteld.
Onze harmonie is een zeer kapitaalintensieve vereniging. Uniformen, muziekinstrumenten, maar ook repetitieruimte, bladmuziek enz. kosten veel geld. Er werden ideeën uitgewisseld om onze clubkas te spekken.
Tom Dirickx kwam een woordje uitleg geven over de op stapel staande festiviteiten.
Na de rondvraag was het hoog tijd voor de nieuwjaarsreceptie die op deze vergadering volgde
Op een succesvol en vriendschappelijk 2017!!! .

Op 8 en 9 januari 2017 trokken enkele van onze bestuursleden naar onze vrienden in Niederburg om er samen met hen kermis te vieren. Ze konden er proeven van de speciale en vriendschappelijke sfeer van deze kermis. Uiteraard werden er afspraken gemaakt voor activiteiten in de toekomst en met het nodige gerstennat en andere korte drankjes werd er gevierd tot in de vroege uurtjes.

bottom of page