top of page

2016

115 jaar HidT

Op de laatste dag van het jaar, zaterdag 31 december 2016, werd er duchtig gefeest. Piet Kuppens en Marijke Wouters tekenden voor een prima organisatie van onze nieuwjaarsparty. Eerst werd er een lekker stukje gegeten van enn winter barbecue. Tim De Kuster en Peter De Jong waren DJ van dienst en wisten de sfeer er goed in te brengen. Samen met vrienden en familie werd de overgang gevierd van oud naar nieuw en dit tot in de vroege uurtjes.

​

Woensdag 28 december 2016 zijn onze majorettes gaan schaatsen en daarna hebben ze nog een stevig feestje gebouwd in onze zaal om kerst en nieuwjaar te vieren. Plezier hebben ze zeker gehad!

​

Zaterdag 10 december 2016 organiseerde de drumband van Koninklijke Fanfare St-Cecilia uit Kanne een Play In. Deze drumdag ging door in hun harmoniezaal.


Al in de vroege ochtend arriveerden alle deelnemende korpsen, drumband Hoop in de Toekomst Lommel, drumband St-Sebastiaan St-Huibrechtslille, drumband St-Sebastiaan Grote Brogel, drumband St-Cecilia Kanne en drumband Alliance kanne.
Om alle slagwerkmateriaal een plaatsje te geven was het even wikken en schikken. De bassen, tim-toms, bongo’s en klein materiaal moesten boven op het podium plaats nemen,  de snares er net voor en de fields-doffe trommen nog daarvoor… Alles samen goed voor +/- 80 slagwerkers.
In de voormiddag was er een eerste repetitie voor snares en doffe trommen.
De rest van de groep bracht een bezoek aan de mergelgangen in de Jezuietenberg.
Even buiten Maastricht, vlakbij de grens met België, bevindt zich één van de mooiste bewerkte kalksteengroeven ter wereld, de Jezuïetenberg. De ontginning van deze groeve, die deel uitmaakt van de Fallenberggroeve in de Cannerberg, vond plaats in de periode 1704 en 1880, toen men de mergel gebruikte als bouwsteen. Dat zich in het gangenstelsel nu een onderaards museum bevindt, is te danken aan de Paters Jezuïeten uit Maastricht. Tussen 1860 en 1960 trokken scholastieken en theologanten van de Jezuïetenorde op hun vrije woensdagmiddag de groeve in om er ontspanning te zoeken na de studie. Naast de vele interessante studies en publikaties die door hen werden uitgevoerd, maakten zij een plattegrond en talloze tekeningen in houtskool en kleur. Verder hakten zij een groot aantal reliëfs en beelden in de mergelwanden. Gevleugelde stieren, het Alhambra (compleet met fontein en vijver), Christus naast Boeddha, het hoofd van Ramses II en vele andere bezienswaardigheden verfraaien het interieur van de onderaardse gangen. Na het vertrek van de Jezuïeten uit Maastricht werd het beheer en onderhoud van de groeve in 1968 overgedragen aan de Stichting Jezuïetenberg.
Tijdens de middag werd ons een broodmaaltijd en heerlijke vlaai aangeboden.
Na het middagmaal was er een tweede repetitie voor de bassen, tim-toms, bongo's,..., terwijl de andere groep aan hun bezoek van de Jezuietenberg begon.
In de late namiddag was er een geleide wandeling rond Kanne waarna er een derde gezamenlijke repetitie was.
Net voor het concert konden we nog genieten van een lekkere spaghetti.
Tijdens het concert speelden we Marche Accentue 2, Back to Bozzio, Magic Play en Bolero.  Dan bracht elk korps nog een kort eigen nummer.
Daarna kon het verbroederen beginnen terwijl de avond verd werd opgeluisterd door een orkestje met de jeugd van Kanne.
Het muzikale gedeelte van deze perfect georganiseerde Play In stond onder leiding van de drum instructeur van St-Cecilia Kanne, Pascal Delvoie.

​

Ons jaarlijks Ceciliafeest was op zaterdag 19 november 2016. Met de hele groep, majorettes, drummers en muzikanten trokken we op pad, voor een eerste cafébezoek bij Het Trefhuysch waar de stemming er al vroeg in kwam.
's Middags ging de koffietafel vooraf met een bezinningsmoment, door deken Rob Vanoppen, voor onze overleden muzikanten. Schepenen Veronique Caers, Geert Jansen en Chris Verduykt waren aanwezig als vertegenwoordigers van de stad Lommel.
Tijdens het  middageten werden de nieuwe leden voorgesteld. Twee nieuwe drummers: Lucas Bloemen en Maike Stinussen. Ons harmonieorkest werd versterkt met dirigent Robert Schoonbrood.
Meerdere mensen werden gedecoreerd voor hun trouwe dienst bij onze vereniging. Vijf jaar lid: Yentl Monten, Dara Van Vught, Sofie Van Vught, Zita Maes, Delfien Vierstraete, Gert Vandenhoudt, Marijke Boulanger, Eline Kuppens, Ariane Snoeckx, Lars Bastiaens, Mathias Bloemen en Marijke Wouters. Tien jaar lid: Karen Kuppens, Yentl Janssen en Sanne Willems. Vijftien jaar lid: Robert Dupont. Vijfentwintig jaar lid: Christof De Jong. Vijfendertig jaar lid: Luc Bogaerts.
Na het middageten was er een muzikale rondgang door de centrumstraten met bezoek aan taverne Erasmus en danscafe Son Cubanos.
Ons avondmaal werd ook dit jaar verzorgd door traiteur "Jelle&Roel".
Ondertussen zat iedereen te wachten op de opening van het avondfeest. Onze DJ zorgde voor muziek tot in de vroege uurtjes.
Onze voorzitter en zijn vrouw werden door de drumband nog eens in de bloemtjes gezet voor hun inzet voor onze vereniging.

​

Vrijdag 11 november 2016 was het de verjaardag van de wapenstilstand na de Eerste Wereldoorlog en dus werden de gesneuvelden uit beide wereldoorlogen herdacht in Lommel. Naar jaarlijkse gewoonte werden oud-strijders, burgemeester en schepenen, alsook afvaardigingen van de brandweer, politie en schuttersgilden, opgehaald aan het raadshuis en in stoet naar de dekanale kerk van Lommel-Centrum gebracht. Na de misviering werden er bloemen en kransen neergelegd aan het monument voor de gesneuvelde oorlogsslachtoffers. De harmonie speelde hier "The Two Fatherlands" en het "Ten Velde". Dan ging het terug in stoet naar het raadshuis waar de genodigden een receptie werd aangeboden en de overhandiging van eretekens ter ere van gedecoreerden en oud-strijders volgde.

​

Op zaterdag 5 november 2016 kwam Richard Kampstra van Advendo Sneek naar Lommel om voor onze drummers een drumclinic te verzorgen. Richard leerde ons in de voormiddag nieuwe salgwerktechnieken en gaf ook meerdere tips over hoe we ons in de toekomst kunnen verbeteren. Na een warm middagmaal werden nog 2 nieuwe werkjes ingestudeerd in samba stijl.

​

Onze harmonie bestaat 115 jaar en dat moest gevierd worden. Dat deden we op zaterdag 29 oktober 2016 met een prachtig concert dat doorging in de St-Paulus kerk van Lommel-Heeserbergen. Zowel muzikanten, drummers en majorettes lieten het beste van zichzelf zien en horen. De harmonie stond ondre leiding van Robert Schoonbrood, de drumband kreeg instructies van Erik Willekens en de dansen van onze majorettes werden aangeleerd door Laura Blanco en Karen Kuppens. Presentatrice van deze feestelijke avond was Karin Kerkhofs.

​

In het weekend van 8 en 9 oktober 2016 was de Soeverein in Lommel het decor van de vijfde editie van de Internationale Taptoe België, waar nationale en internationale muziekkorpsen en artiesten van wereldformaat in een prachtig decor het beste van zichzelf gaven. Er waren groepen uit Moldavië, Nederland, USA, Oostenrijk en Duitsland,... maar ook onze eigen drumband zette er zich in de kijker. "Wij zijn nog het enige Lommels korps dat marcherend door de straten trekt", vertelt Piet Kuppens. "Muziek is er voor het volk en op deze manier kunnen wij de muziek bij de mensen brengen. We zijn dan ook zeer vereerd dat wij aan het voorprogramma mogen deelnemen. Wij staan dit weekend tussen de professionele korpsen. Hoe fier kan je zijn op je groep".

​

La société Royale de Tir St-Brice Hombourg organiseerde zondag 2 oktober 2016 de drieentwintigste editie van het nationaal koningsschieten.
Na een plechtige misviering vertrok om 11u30 de optocht met de deelnemende verenigingen door de straten van Hombourg richting feestterrein. Na de officiële opening  en een middagpauze werden de talrijke koningen, prinsen en genodigden verwacht op een receptie. Om 13u00 werd gestart met de diverse nevenwedstrijden. Om 14u30 werd  gestart  met de voorrondes van het nationaal koningschieten. Wie het laatste stukje van de koningsvogel afschiet is Nationale Koning van België en mag verder meedoen aan het Europese Koningschieten.
Onze drumband nam samen met de St-Jozefgilde uit Lommel-Kolonie deel aan de optocht en verzorgde tijdens de middag verschillende optredens. De St-Jozefgilde mocht de eerste prijs in ontvangst nemen als mooiste gilde tijdens de optocht.

​

Zaterdag 25 september 2016 vond op de Poolse Militaire Begraafplaats de herdenking van de gesneuvelde Poolse soldaten voor de vrijheid van beide landen plaats, voorafgegaan door een misviering voor de soldaten van de Eerste Poolse Pantserdivisie.
De Eerste Poolse Pantserdivisie stond in 1942 onder leiding van Generaal Maczek en werd in 1944 aangemoedigd met de toespraak van Veldmaarschalk Montgomery onder het motto "voor uw en onze vrijheid". Dit was de start van de geallieerde strijd in Normandië. De 235 Poolse soldaten die hier het leven lieten en die vandaag een huldegroet gebracht werd, mogen nooit vergeten worden.
Voorafgaand was er een herdenking aan het standbeeld voor de gesneuvelden aan de kerk van Lommel-Centrum. Tijdens de kransneerlegging speelde onze harmonie het "Ten Velde" en het "Pools Volkslied".

​

Het Limburgs Damesschieten vond dit jaar plaats in Dilsen Stokkem, een organisatie van Koninklijke Schutterij St-Elisabeth. Een vleugje zon en een zachte bries - het ideale weer voor een LDS-optocht van 29 schutterijen uit Belgisch en Nederlands Limburg. Onze druband begeleide zoals steeds de St-Jozef gilde uit Lommel-Kolonie. De optocht was een defilé van koningginnen geflankeerd door koningen, keizers, tromelkorpsenen schutters in knappe folkloristische pakken. Na de optocht streden de dames drietallen om den "Ut". Spijtig genoeg vielen alle de dames van de St-Jozefgilde al tijdens de eerste ronde uit. Op het einde van de eerste wedstrijddag mochten nog 18 schutterijen de strijd verderzetten. UIteindelijk waren het de dames van schutterij Sint-Agatha uit Haelen (NL) die den "Ut" mee naar huis mochten nemen.

​

Na een onderbreking van twee jaar omwille van restauratiewerken in de kerk van Lommel-Centrum, kon onze harmonie terug de misviering opluisteren op zaterdag 20 augustus 2016. Met deze traditie opent de harmonie traditioneel de kermis.
Na de misviering trok de harmonie, samen met drumband en majorettes, door de kermisstraten van Lommel. Er was een korte stop aan café Het Trefhuys om de eerste dorst te lessen.
Op kermismaandag was het weer barbecuetijd. Ongeveer 45  hongerigen schoven aan voor een lekker stukje vlees met aangepast groentebuffet.
Kermiswoensdag is traditioneel fietsdag. Met 7 fietsers vertrokken we op onze jaarlijkse fietstocht. De ene had hier al wat meer moeite mee dan de andere. Onderweg kregen we een geleid bezoek aan de maalvaardige wind gedreven korenmolen "St-Antonius Abt" in het kerkdorp Borkel (Valkenswaard). Dank zij de perfect uitgestippelde route door Tim De Kuster, raakten we allemaal op onze eindbestemming "Domein De Bever" in Hamont-Achel.

​

Onze vrienden van voetbalclub Blau-Weiss Niederburg bestaan dit jaar 90 jaar. Reden genoeg om de drumband uit te nodigen op hun feestweekend van 9 en 10 juli 2016.
Zaterdagmorgen vertrokken we met de bus richting Duitsland. Na een korte stop langs de autosnelweg reden we door tot aan het stadje St-Goar aan de Rijn. Hier namen we de tijd voor een korte stadswandeling en een terrasje. Van hieruit ging het naar Niederburg. Bij aankomst en na de eerste contacten werden de kamers verdeeld en konden we ons even verfrissen. Echter niet voor lang want even later moest iedereen alweer paraat zijn voor ons eerste optreden, een herhaling van onze show op de taptoe van België 2015. In het avondprogramma in de feesttent bracht de drumband nog een mooi concert. Voor hun 90ste verjaardag hadden we uiteraard enkele geschenken meegenomen. Hierna kon het avondfeest pas echt beginnen.
Zondagmorgen vroeg uit de veren, eerst een fikse wandeling bergop naar de sportplatz, voor een uitstekend verzorgd ontbijt. Na de nodige liters koffie en straffe verhalen van de voorbije nacht was er na de mis het traditioneel frühshoppen.
In de namiddag speelde onze drumband nog enkele nummers in de feesttent. Aan het applaus en het enthousiasme van het publiek te horen en te zien werd het optreden van de drumband erg gesmaakt. Na dit laatste concert was er volop tijd om te verbroederen met onze Duitse vrienden.
Spijtig genoeg komt aan alle mooie liedjes een einde want tegen de avond was het alweer tijd om richting Lommel te rijden.

​

Op zondag 3 juli 2016 zakten meer dan 15000 toeschouwers af naar Maasmechelen voor de optocht van het Oud Limburgs Schuttersfeest. Al van vroeg in de ochtend werd Maasmechelen overstelpt door schutters in de meest uiteenlopende outfits. 150 Schutterijen namen deel aan de drie uur durende optocht. De schutterijen die voorbij trokken werden met veel enthousiasme begroet. Onze drumband marcheerde voor de St-Jozefsgilde. Na de optocht zakten toeschouwers en schutters af naar de feestweide waar nevenwedstrijden zoals marcheren, trommelen, mooiste koningsparen en andere solisten de aandacht trokken. Het eigenlijke spektakel is echter de schietwedstrijd waarin de schutterijen strijden om "Den Um". Het werd een waar slachtveld tijdens de eerste kaveldag. Bij het vallen van de avond bleven slechts 30 schutterijen in wedstrijd, waarvan 2 Belgische.
Uiteindelijk mocht na een spannende finale de schutterij Sint-Johannes en Sint-Clemens uit Merkelbeek met de eer gaan lopen. Volgend jaar wordt het OLS in de gemeente Onderbanken (Nederland) georganiseerd.

​

In het weekend van 18 en 19 juni 2016 hielden ruim 50 levende standbeelden halt in het centrum van Lommel voor de 9de editie van Beeldig Lommel.De organisatie schat de opkomst op zo'n 40000 bezoekers. Overvolle shuttlebussen bleven tot in de late namiddag volk aanvoeren. Bij momenten stond het aanschuivende publiek even stil als sommige beelden. Door de herinrichting van de kerkstraat was het parcours dit jaar lichtjes gewijzigd. Hierdoor ging het optreden van onze harmonie en majorettes door aan de kerk van Lommel-Centrum. De leden van de drumband en enkele sympathysanten hadden ondertussen de handen vol om iedereen te laven op ons gelegenheidsterras.

​

Onze collega's van Koninklijke Fanfare Sint-Eligius uit Lommel-Werkplaatsen vieren dit jaar hun 85-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan organiseerden zij op zondag 29 mei 2016 een concertnamiddag. Maar liefst zes bevriende muziekmaatschappijen brachten een bruisend muzikaal optreden. Onze harmonie mocht als eerste deze namiddag openen. De harmonie werd gedirigeerd door Robert Schoonbrood en de presentatie was in handen van Karin Kerkhofs. Deze liddag ging door in parochiezaal De Moffel in Lommel-Werkplaatsen.

​

Op zondag 24 april 2016 waren we te gast in het nieuwe woon- en zorgcentrum Hoevezavel te Lommel. In de polyvalente ruimte speelden Koninklijke Harmonie "Hoop in de Toekomst" Lommel-Centrum onder leiding van Robert Schoonbrood en Koninklijke Fanfare "Sint Eligius" Lommel-Werkplaatsen onder leiding van Cindy Van Broekhoven. Het concert werd gepresenteerd door Karin Kerkhofs en Hilde Lemmens. Het mag gezegd dat de bewoners, bezoekers en sympathisanten dit een zeer gesmaakt concept vonden.

​

Onze majorettes hadden op donderdag 7 april 2016 een trainingsdag als voorbereiding op ons groot concert om het 115jarig bestaan van onze vereniging te vieren. Van s'morgens tot s'avonds hebben ze hun uiterste best gedaan om zoveel mogelijk nieuwe oefeningen te leren zodat ze die kunnen gebruiken in de nieuwe dansjes. Goed bezig dames!

​

Op zondag 3 april 2016 profiteerde onze harmonie van het zonnetje met een gezellige teambuilding. Ze zijn begonnen met een uitgebreid ontbijt in brasserie 't Onderwerp, daarna een stevige wandeling door de Lommelse Sahara, een tussenstop met een ijsje in het Crémehuys en als afsluiter een terrasje met een welverdiende dorstlesser bij De Lossing. Het was voor herhaling vatbaar!

​

Van lekker eten zijn onze leden zeker niet vies. Op zondag 20 maart 2016 organiseerde de harmonie voor de dertiende maal een eetfestijn. Mensen kwamen genieten van een lekkere lasagne, zalmschotel of frieten met een halve haan, videe of stoofvlees. Ondanks de grote drukte die er op sommige momenten heerste is dit eetfestijn goed verlopen. Natuurlijk was dit alleen mogelijk met de hulp van al onze leden, waarvoor bedankt.

​

Met spetterende optredens in diverse stijlen zoals hip hop, tapdance, freestyle en majorettes wisten meerdere Lommelse dansgroepen de show- en dansnamiddag te bekoren. DoReMi, majorettes Hoop in de Toekomst en Dance Kids 2Cool uit Lommel,  Odacs uit Overpelt  en Dansclub Lida uit Neerpelt traden op. Dit alles was een organisatie van KF St-Eligius, Dance Kids2Cool en de Oelewappers. Dit spektakel ging door op zondag 13 maart 2016 in CC De Adelberg te Lommel.

​

Op zondag 7 februari 2016 trok de 64ste stoet van het Middencommiteit uit. Prinses Lien I mocht 32 groepen en ongeveer 5.000 toeschouwers verwelkomen. Het was dan ook een fijn weertje, met dank aan de weergoden, om de jaarlijkse stoet te laten uittrekken. Het werd weer een bonte bende van cowboys, piraten, kabouters en vele anderen. Meest opvallend was misschien dan toch de rugbygroep die met een pancarte van burgemeester Vanvelthoven rondliep, en die andere die een persiflage op het één-programma 'Iedereen Beroemd' bracht. De Deurstijlen hadden een speciale eenheid van het Belgische leger uitgenodigd om van Lommel een veilige, feestvierende stad te maken. “Wij staan in voor de veiligheid. Onze speciale eenheid en de ontmijningsdienst hebben alles onder controle zodat carnaval een echt feest kan zijn”, vertellen De Lommelse Deurstijlen. Zij gingen dan ook naar huis met de eerste prijs. Onze drumband nam ook dit jaar weer deel. Verkleed als Mexicanen kleurden zij de optocht met hun muziek.

​

Onze jaarlijkse algemene vergadering ging door op vrijdag 29 januari 2016.
Voorzitter Piet Kuppens had het in zijn openingstoespraak over de gestage groei van de groep majorettes, de vele optredens van onze drumband en prachtige concerten van onze harmonie. Hoogtepunt van het jaar was de deelname aan de internationale taptoe.
Schatbewaarder Christof De Jong presenteerde het financieel verslag van 2015 met een duidelijke presentatie op groot scherm en stelde de begroting voor 2016 voor. Beiden werden unaniem door de vergadering goedgekeurd.
Nadien werden de activiteiten van het voorbije jaar overlopen en de voorlopige kalender van 2016 voorgesteld.
Onze harmonie is een zeer kapitaalintensieve vereniging. Uniformen, muziekinstrumenten, maar ook repetitieruimte, bladmuziek enz. kosten veel geld. Er werden ideeën uitgewisseld om onze clubkas te spekken.
Na de rondvraag was het hoog tijd voor de nieuwjaarsreceptie die op deze vergadering volgde
Op een succesvol en vriendschappelijk 2016!!! .

Op 10 en 11 januari 2016 trokken enkele van onze bestuursleden naar onze vrienden in Niederburg om er samen met hen kermis te vieren. Ze konden er proeven van de speciale en vriendschappelijke sfeer van deze kermis. Uiteraard werden er afspraken gemaakt voor activiteiten in de toekomst en met het nodige gerstennat en andere korte drankjes werd er gevierd tot in de vroege uurtjes.

​

De eerste activiteit van het nieuwe jaar was het Feest der Goedgemutsten, dat doorging op zaterdag 2 januari 2016 in de Soeverein Arena te Lommel.
Het Feest der Goedgemutsten kan zowat beschouwd worden als het grootste carnavalsfeest in Vlaanderen. Reeds van bij de aanvang opteerde men voor een vaste feestdatum, namelijk telkens de eerste zaterdag van het nieuwe jaar. De bedoeling van het feest bestaat er hoofdzakelijk in, eenmaal per jaar zoveel mogelijk carnavalsgroeperingen, vooral dan vanuit Vlaanderen, maar ook vanuit Wallonië en de naburige landen zoals Duitsland en Nederland, samen te brengen in een geest van verbroedering, en vriendschap. Met andere woorden een feest waarop alleen "Goedgemutsten" welkom zijn, om alzo samen het nieuwe jaar op een vrolijke en vooral carnavaleske wijze in te zetten.
Met een intredemars mocht onze drumband dit feest openen. Na de toespraken van diverse mensen uit de carnavalswereld speelde onze harmonie "Het Limburgs Volkslied " en " Ode an Die Freude".

bottom of page