top of page

2015

Pop-Up

Op de laatste dag van het jaar, donderdag 31 december 2015, werd er duchtig gefeest. Piet Kuppens en Marijke Wouters tekenden voor een prima organisatie van onze nieuwjaarsparty. Eerst werd er een lekker stukje gegeten van het Breugeliaans buffet, dat voor ons gemaakt werd door traiteur Marc Slenders. Piet en Stijn Dilissen waren DJ van dienst en wisten de sfeer er goed in te brengen. Samen met vrienden en familie werd de overgang gevierd van oud naar nieuw en dit tot in de vroege uurtjes.

Naar jaarlijkse gewoonte ging ook dit jaar de drumband weer eens ergens goed eten.
Organisator dit jaar was Yentl Jansen.


Op zaterdag 19 december 2015 trokken we met 24 personen naar wok restaurant "Etenswaard" in Valkenswaard.
We konden er genieten van Aziatische gastronomie. Eerst een lekker soepje en daarna diverse wok specialiteiten en een gerechtje op de Teppan Yaki. Afsluiten deden wa aan het dessertenbuffet.

Zondagmiddag 13 december 2015 gaf onze harmonie, in samenwerking met onze drummers en majorettes, een galaconcert in Cultuurcentrum De Adelberg.
Dit concert 'A Musical Adventure' nodigde de toeschouwers uit voor een ontdekkingsreis, een muzikaal avontuur. Een reis doorheen een wondere wereld van fantasie en werkelijkheid. Dit concert stond onder leiding van Dominique Fonteyn.
Spijtig genoeg was dit ook het afscheidsconcert van Dominque. Door familiale omstandigheden is hij genoodzaakt afscheid te nemen van onze vereniging. Dominque leerde zijn eerste noten spelen binnen onze harmonie. Hij genoot een gedege opleiding bij Karel Geboers en al snel bleek dat hij een uitzonderlijk muzikaal talent was. Hij vervolmaakte zichzelf door zelfstudie en ging een dirigentenopleiding volgen. We willen Dominique dan ook bedanken en wensen hem nog veel succes in zijn muzikale carrière.
Bij deze gelegenheid gaf hij het dirigeerstokje door aan onze nieuwe dirigent Robert Schoonbrood.
Onze drumband en majorettes mochten tijdens deze voorstelling niet ontbreken. Ook zij lieten het beste van zichzelf zien en horen.
Het concert werd gepresenteerd door Karin Kerkhofs.

Ons jaarlijks Ceciliafeest was op zaterdag 21 november 2015. Met de hele groep, majorettes, drummers en muzikanten trokken we op pad, voor een eerste cafébezoek bij Het Trefhuysch waar de stemming er al vroeg in kwam.
's Middags ging de koffietafel vooraf met een bezinningsmoment, door deken Rob Vanoppen, voor onze overleden muzikanten. Schepenen Veronique Caers, Geert Jansen en Jean Kuyken waren aanwezig als vertegenwoordigers van de stad Lommel. Lucien Djoos en Bram Bernaerts als vertegenwoordigers van de Lommelse Cultuurraad.
Tijdens het  middageten werden de nieuwe leden voorgesteld. De nieuwe drummers: Eva Clauwers, Maaike Stinissen, Lucas Bloemen en Suzy Claes. Bij de majorettes mochten ze Noortje Bosmans, Zenzi Theunis, Kyana Loos en Liesje Jacobs verwelkomen. Ook ons harmonieorkest werd versterkt met Jens Dries.
Enkele mensen werden gedecoreerd voor hun trouwe dienst bij onze vereniging. Vijf jaar lid: Daniel Monsieur, Eric Theunissen. Tien jaar lid: Laura Blanco, Monique Konings. Vijftien jaar lid: Stijn Dilissen, Dominique Fonteyn. Vijfentwintig jaar lid: An Martens. Vijfendertig jaar lid: Els Geysen, Eric Willekens.
Na het middageten was er een muzikale rondgang door de centrumstraten met bezoek aan taverne Erasmus en cafe Amsterdam.
Ons avondmaal werd ook dit jaar verzorgd door traiteur "Jelle&Roel".
Ondertussen zat iedereen te wachten op de opening van het avondfeest. Onze DJ zorgde voor muziek tot in de vroege uurtjes, onderbroken door een verrassingsoptreden van "De Romeo's" ;-).

Woensdag 11 november 2015 was het herdenking van de wapenstilstand na de Eerste Wereldoorlog en dus werden de gesneuvelden uit beide wereldoorlogen herdacht in Lommel. Afgevaardigden van oud-strijders, burgemeester en schepenen, alsook van de brandweer, politie, civiele bescherming, het rode kruis en schuttersgilden werden opgehaald aan het Raadshuis en in stoet naar de decanale kerk van Lommel-Centrum gebracht. Na de misviering werden er bloemen en kransen neergelegd aan het monument voor de gesneuvelde oorlogsslachtoffers. De harmonie speelde hier "Nearer My God To Thee" en het "TenVelde". Dan ging het terug in stoet naar het Raadshuis waar de genodigden een receptie werd aangeboden en de overhandiging van eretekens ter ere van gedecoreerden en oud-strijders volgde.

In het weekend van 10 en 11 oktober 2015 vond in de Soeverein arena in Lommel de vierde editie van de Internationale Taptoe van België plaats. Op dit grootse indoor evenement voor militaire muziek traden niet minder dan 10 genommeerde korpsen aan. Korpsen uit België, Nederland, Groot-Brittanië, Zweden, Polen, Oekraine en Turkije presenteerden prachtige shows en parades. Onze drumband trad als enige amateurkorps op. Het mag gezegd dat zij, na maanden hard zwoegen, zeker hun mannetje stonden tussen al deze professionele muziekgezelschappen.

Schutterij Sint-Martinus Dilsen-Houtissen Dilsen-Stokkem organiseerde zondag 4 oktober 2015 de tweeentwintigste editie van het nationaal koningsschieten.
Na een plechtige misviering vertrok om 11u30 de optocht met de deelnemende verenigingen door de straten van Dilsen richting feestterrein. Na de officiële opening  en een middagpauze werden de talrijke koningen, prinsen en genodigden verwacht op een receptie. Om 13u00 werd gestart met de diverse wedstrijden. Disciplines zoals  handboogschieten op liggende wip, karabijnschieten op klep, luchtkarabijnschieten op  stopjes en het tradioneel  buksschieten  kwamen aan bod. Om 14u00 werd  gestart  met de voorrondes van het nationaal koningschieten. Uit deze voorrondes bleven uiteindelijk 23 kandidaten over die mochten meedingen  naar de felbegeerde titel.  Wie het laatste stukje afschiet is Nationale Koning van België en mag verder meedoen aan het Europese Koningschieten. Om 16uoo startte de finale en de talrijke supporters spaarden hun aanmoedigingen niet om hun favoriet naar de begeerde titel te begeleiden. Na een spannende strijd en een weerspannige vogel die alle moeite deed om toch maar niet vallen,  was het Alain d'Exelle van de Koninklijke Karabijnschuttersgilde Sint-Jozef Oud Winterslag die de felbegeerde titel op zijn naam mocht schrijven.
Onze drumband nam samen met de St-Jozefgilde uit Lommel-Kolonie deel aan de optocht en verzorgde tijdens de middag verschillende optredens. De St-Jozefgilde mocht de eerste prijs in ontvangst nemen als grootste gilde tijdens de optocht.

St-Michaël Doenrade (NL) was dit jaar gastheer voor het Limburgs Dames Schuttersfeest dat doorging op zondag 20 september 2015.
35 Gildes en Schutterijen uit Belgisch en Nederlands Limburg traden aan voor de kleurrijke opttocht door de straten van Doenrade. Na de optocht was het de beurt aan de marketentsters, hofdames, koninginnen en keizerinnen om het beste beentje voor te zetten. Onze drumband liep zoals altijd voor St-Jozefgilde uit Lommel-Kolonie. Na de optochte streden de 87 dames drietallen om den "Ut". Spijtig genoeg vielen alle Lommelse dames na de tweede ronde uit. Op het einde van de eerste wedstrijddag mochten nog 39 dames drietallen de strijd verderzetten. De drumband mocht samen met de St-Jozefgilde de eerste prijs in ontvangst nemen voor het beste défilé in de categorie gilden exercitie. Onze bordjesdrager Kevin Vanden Boer behaalde de 2de plaats in de Gilde Exercitie en koningin Annita Rabeling een 4de plaats. Alles samen nog eens goed voor het ontvangen van de Dagprijs in de Gilde Exercitie.
Uiteindelijk waren het de dames van schutterij Sint-Elisabeth Stokkem die, al voor de vierde keer, het Limburgs Dames Schuttersfeest wonnen.

De kermis in het centrum is zaterdag 22 augustus 2015 van start gegaan. In de namiddag probeerden heel wat kids wat extra kermisgeld bij elkaar te krijgen door allerlei spulletjes (voornamelijk speelgoed) te verkopen. Om 19 uur was het dan de beurt aan harmonie 'Hoop in de Toekomst' om de kermis 'officieel' te openen, en om 22 uur kreeg we dan nog een extraatje: een vuurwerk op het Hertog Janplein. Ondanks de grote commotie hieromtrent op de sociale media de afgelopen dagen, kwam hier toch héél wat volk voor opdagen.
Op kermismaandag was het weer barbecuetijd. Ongeveer 70  hongerigen schoven aan voor een lekker stukje vlees met aangepast groentebuffet.
Kermiswoensdag is traditioneel fietsdag. Met 15 fietsers vertrokken we op onze jaarlijkse fietstocht. De ene had hier al wat meer moeite mee dan de andere. Dank zij de perfect uitgestippelde route door Tim De Kuster, raakten we allemaal op onze eindbestemming "'T Sluyshof" in Mol.

Op zondag 5 juli 2015 werd in Maasniel, Nederlands Limburg, het Oud-Limburgs Schuttersfeest op gang geschoten: een derby tussen 152 Nederlandse en Belgische schutterijen. De schietwedstrijd werd voorafgegaan door een kleurrijke optocht doorheen de straten van Maasniel. Duizenden bezoekers stonden langs de route. Bewoners hadden massaal parasols langs de weg gezet. Vele gezellige zitjes tot complete steigertribunes en barbecues, koelboxen en hier en daar zelfs een tapinstallatie. De schutterijen die voorbij trokken werden met veel enthousiasme begroet. Onze drumband marcheerde voor de St-Jozefsgilde. Na de optocht volgde het eigenlijke spektakel, de schietwedstrijd. Helaas al in de eerste ronde vielen alle Lommelse Schutterijen uit. Annita Rabeling van de St-Jozefgilde mocht de eerste prijs in ontvangst namen voor mooiste koningin in de Belgische exercitie.
Tijdens de volgende kaveldag kwamen nog 36 schutterijen, waarvan 8 Belgische, in wedstrijd. Na 14 kavelrondes stond al vast: dit jaar zou een Belgische schutterij het OLS winnen. Na het afvallen van de Nederlandse schutterij Sint Antonius & Sint Petrus uit Baarlo, werd de titelstrijd uitgevochten tussen de schutterijen van Sint-Huibrechts-Lille, Opoeteren en Maasmechelen. Het was uiteindelijk die laatste die aan het langste eind trok en dankzij stalen zenuwen de titel in de wacht sleepte. Schutterij Sint Monulphus & Gondulphus uit Maasmechelen mocht den "Um" mee naar huis nemen.

In het weekend van zondag 28 juni 2015 vond op het Gemeenteplein van Lummen traditioneel Zomerkriebels plaats: een gevarieerd programma voor jong en oud, en dat in een gezellige sfeer.  


De Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans – afdeling Lummen, balletschool Harlekijn en Drumband Hoop in de Toekomst Lommel gaven optredens. Doorlopend zorgden een voetbaljongleur, een buikspreker, Merlijn de tovenaar en 'Le bonheur du service' voor de nodige animatie. Om af te sluiten niemand minder dan Slongs Dievanongs en Guy Swinnen.  
Op het Gemeenteplein waren er niet alleen verschillende drank- en eetstandjes te vinden. Er was ook ruimte voorzien om te dansen. Kinderen konden zich uitleven bij de kinderanimatie: springkastelen, circusanimatie, schminkstand en reuzenspelen. Een parcours met gekke fietsen kon beslist jong en oud kunnen bekoren!
 
De boog moet niet altijd gespannen staan. Daarom organiseerden de leden van het harmonieorkest een bowlingavond op vrijdag 26 juni 2015 in bowlingcener Antares. Iedereen kreeg de kans om zich van zijn sportiefste kant te laten zien. Verdeeld over 4 bowlingbanen deed iedereen zijn best om de beste van zijn team te zijn. Het was al snel duidelijk dat Thieu Cox de beste speler was van alle deelnemers. Na deze wedstrijd volgde uiteraard een uitvoerige nabespreking, met de conclusie dat dit zeker voor herhaling vatbaar is.

Op zaterdag 20 en zondag 21 juni 2015 werd Lommel omgetoverd tot de meest beeldige plek van België. Voor de 8ste keer op rij vormde het stadscentrum het decor van het succesvolle Internationaal Levende Beeldenfestival. Een recordaantal van 75000 bezoekers kon genieten van klassieke 'stilstaande' beelden, bijzondere interactieve beeldenacts, knotsgekke straatartiesten, verbazingwekkende steltenlopers, fantasievolle kinderbeelden, mobiele en muzikale randanimatie. Op het pleintje voor onze harmoniezaal gaven onze majorettes een dansdemonstratie en konden de mensen op ons gelegenheidsterras luisteren naar concerten van harmonie en drumband.

Zaterdag 30 mei 2015 trouwde Christof De Jong, bongospeler bij onze drumband, met Lene Maes. Na de huwelijksplechtigheid in het gemeentehuis van Overpelt verraste de drumband hen met een optreden. Op het avondfeest was er ook nog een kort optreden waarbij de bruidegom het beste van zichzelf mocht geven. We wensen het kersverse stel veel geluk in hun verdere leven.
 

Jarenlang was het een traditie om muziekfeesten te organiseren aan ons lokaal in de Frans van Hamstraat te Lommel.  Een gezellige feesttent met 3 dagen lang tal van festiviteiten voor jong en oud.  Een mooi initiatief dat door de jaren heen in een vergeethoek is geraakt. Op 8, 9 en 10 mei (tijdens de Lommelse lentefeesten) kwam er letterlijk nieuw leven in dit initiatief.  Zij het op een eigenzinnige moderne manier welke menigeen mocht aanspreken.  Een evenement dat zijn gelijke niet kende en dat 100% in teken stond van muziek.
We presenteerden dan ook met trots een zeer goed gevuld programma.  Het volledige programma vond plaats in en rondom een mooie en gezellige feesttent welke omgetoverd werd als een heus pop-up feestcafé. Men kon er genieten van een drankje maar vooral luisteren en feesten op muziek in allerlei genres
Vrijdag 8 mei:
HARMONIE & DE SJIEKLETS SPELEN TEN DANS
De Koninklijke Harmonie Hoop in de Toekomst speelde samen met de Lommelse Sjieklets.  Ze namen ons mee naar de eerste helft van de 20ste eeuw en lieten ons genieten van een feest zoals dat alleen toen kon. Met muziek die u allen kent maar misschien wel vergeten bent ?   "Op een mooie Pinksterdag, Tante Julia, Breng eens een zonnetje, Foxy Foxtrot" om er maar enkele te noemen. Onder het genot van een drankje kon je komen genieten, meezingen en dansen op de leukste muziek van 1920 tot 1970.
Zaterdag 9 mei:
STREETPARADE DRUMBANDS
Een parade van de beste drumbands uit de regio.  Marcherend trokken ze tijdens de lentekoopjes door de centrumstraten van Lommel.  Het vertrek- en eindpunt lag aan het Pop-up feestcafé. Na de streetparade waren er optredens van alle korpsen in de feesttent.
Drumband Sint-Sebastiaan Sint-Huibrechts-Lille
Drumline Budel (Nederland)
Drumband schuttersgilde Grote-Brogel
Drumband Hoop in de Toekomst Lommel
Drumband Sint-Cecilia Kanne
Fanfarekorps "Rot-Weiß" Niederburg (Duitsland)
LOMMEL GAAT LOS
Een feest dat zijn gelijke niet kent. Het was knallen en lallen, we gingen volledig los !!!!
De leukste partymuziek live in een prachtige feestcafé setting. Live feestmuziek door Wir Sind Spitze! Afgewisseld met de beste feest DJ van Lommel en omstreken: DJ Bertotal !
De interactie tussen band en publiek bepaalde welke ‘twist’ er aan een avondje “Wir sind SPITZE!” werd gegeven. Het kon dus doodleuk gebeuren dat een stampende Polka van Die Klostertaler afgewisseld werd door AC/DC, Robbie Williams of een Party-Knaller van DJ Ötzi, waardoor geen enkele show hetzelfde is! Deze mannen namen de wensen van hun publiek héél serieus…maar zichzelf helemaal niet…en dus was ze niks te gek. De vriendschap tussen de 5 bandleden, het speelplezier, (dat letterlijk van het podium spatte!) de professionaliteit én de virtuoze benadering van hun instrumenten waren de belangrijkste ingrediënten die ervoor zorgden dat het op, maar vooral voor het podium, altijd een groot feest was .En dat is precies zoals deze mannen het willen hebben!
Zondag 10 mei:
TRADITIONEEL FRÜSHOPPEN
Genieten van sfeervolle live muziek gebracht door d'n kapotte bugel
I FEEL LIKE DANCING
De beste dansgroepen uit de regio kwamen fantastische demonstraties geven.
Majorettes Hoop in de Toekomst Lommel
The Swanny River Country Dancers
Dansclub Lommel vzw
The Rolling Stars Lommel
Dansclub Lida Neerpelt

Op zondag 26 april 2015 waren we te gast in het woon- en zorgcentrum Hoevezavel te Lommel. In de polyvalente ruimte speelden Koninklijke Harmonie "Hoop in de Toekomst" Lommel-Centrum onder leiding van Dominique Fonteyn en Koninklijke Fanfare "Sint Eligius" Lommel-Werkplaatsen onder leiding van Cindy Van Broekhoven. Het concert werd gepresenteerd door Delfien Vierstraete en Hilde Lemmens. Het mag gezegd dat de bewoners, bezoekers en sympathisanten dit een zeer gesmaakt concept vonden.

De Koninklijke Harmonie St-Cecilia van Hamont organiseerde op zondag 29 maart 2015 een internationaal uitwisselingsconcert. Dit concert ging door in de “Cinema Walburg” te Hamont.  Deelnemende korpsen aan dit concert waren: Koninklijke Harmonie St.-Cecilia Hamont, o.l.v. Cathy Penné, Koninklijke Harmonie Hoop in de Toekomst Lommel, o.l.v. Dominique Fonteyn en Fanfare Eendracht Maakt Ons Sterk Borkel & Schaft, o.l.v. Marc Dufour.

Dance Kids 2 Cool, Koninklijke Fanfare St-Eligius en de Oelewappers uit Lommel-Werkplaatsen organiseerden op zondag 15 maart 2015 in CC De Adelberg een show-en dansnamiddag. De hele middag waren er optredens in diverse stijlen zoals hiphop, tapdans en freestyle. Ook andere verenigingen uit Lommel en omstreken kwamen hun kunnen tonen. Naast Dance Kids 2 Cool toonden ook de dansers van DoReMi, De Zonnebloempjes, dansclub Lida uit Neerpelt, Odacs uit Overpelt en onze majorettes van Hoop in de Toekomst in een mooie show hun talenten.

Zo'n 8.500 toeschouwers hebben zondag 15 februari 2015 genoten van, een zonovergoten, 63ste carnavalsstoet. Prins Bert II en jeugdprins Brian I openden de stoet. Dertig groepen uit Lommel en omstreken namen deel. Enkelen wilden als hippies door het leven gaan. Bij de Abrahammekes laafden de zusters en broeders de dorstigen met Lommels bier, een werk van barmhartigheid. Ook voor een stroompanne hoeft Lommel niet te vrezen: zowel de Duracell-konijnen als de energiemannetjes zullen voor pure energie blijven zorgen. Onze drumband liep als voorlaatste, net voor de prinsenwagen, in deze prachtige stoet.

Onze jaarlijkse algemene vergadering ging door op vrijdag 23 januari 2015.
Voorzitter Piet Kuppens had het in zijn openingstoespraak over de doorstart van onze majorettes, de vele optredens en wedstrijden van onze drumband en prachtige concerten van onze harmonie.
Schatbewaarder Christof De Jong presenteerde het financieel verslag van 2014 met een duidelijke presentatie op groot scherm en stelde de begroting voor 2015 voor. Beiden werden unaniem door de vergadering goedgekeurd.
Nadien werden de activiteiten van het voorbije jaar overlopen en de voorlopige kalender van 2015 voorgesteld.
Onze harmonie is een zeer kapitaalintensieve vereniging. Uniformen, muziekinstrumenten, maar ook repetitieruimte, bladmuziek enz. kosten veel geld. Er werden ideeën uitgewisseld om onze clubkas te spekken.
Tom Dirickx kwam een woordje uitleg geven over de op stapel staande festiviteiten in mei het "PopUpFeestCafé".
Na de rondvraag was het hoog tijd voor de nieuwjaarsreceptie die op deze vergadering volgde
Op een succesvol en vriendschappelijk 2015!!! .

Op 10 en 11 januari 2015 trokken enkele van onze bestuursleden naar onze vrienden in Niederburg om er samen met hen kermis te vieren. Ze konden er proeven van de speciale en vriendschappelijke sfeer van deze kermis. Uiteraard werden er afspraken gemaakt voor activiteiten in de toekomst en met het nodige gerstennat en andere korte drankjes werd er gevierd tot in de vroege uurtjes.

bottom of page