top of page

2012

Bedankt Karel !

Op de laatste dag van het jaar, maandag 31 december 2012, werd er duchtig gefeest. Piet Kuppens en Marijke Wouters tekenden voor een prima organisatie van onze nieuwjaarsparty. Eerst werd er een lekker stukje gegeten van het Breugeliaans buffet, dat voor ons gemaakt werd door traiteur Marc Slenders. Piet en Stijn Dilissen waren DJ van dienst en wisten de sfeer er goed in te brengen. Samen met vrienden en familie werd de overgang gevierd van oud naar nieuw en dit tot in de vroege uurtjes.

"Christmas Today" was de titel van ons kerstconcert. Dit ging door op zondagmiddag 23 december 2012 in de decanale kerk van Lommel-Centrum. De Koninklijke Harmonie "Hoop in de Toekomst" Lommel stond onder leiding van Dominique Fonteyn en het Eindhovens Mannenkoor olv Jacques Lemmens. Ondanks dat het buiten barslecht weer was en de hemelsluizen de hele middag bleven openstaan, konden we toch het publiek verrassen met de fijnste muziek en prachtige kerstliederen.

 

Naar jaarlijkse gewoonte ging ook dit jaar de drumband weer eens ergens goed eten.
Organisator dit jaar was Stijn Van Broekhoven.
Op zondag 16 december 2012 trokken we met 21 personen naar Mexicaans restaurant "La Cantina" in Lommel.
We konden hier proeven van een fraai buffet met typische Mexicaanse gerechten.

 

Woensdagavond 28 november is Bart Bastiaens (31/07/1973- 28/11/2012), echtgenoot van Eva Moors, na een aanslepende ziekte, thuis overleden. Bart was leerling drummer tot zijn ziekte dit niet meer toeliet. Twee van zijn 3 zonen, Lars en Sjarel, zijn tevens leerling drummer bij onze vereniging. Lars stapte dit jaar voor het eerst mee tijdens ons ceciliafeest. Bart was een bijzonder warme man en fiere papa, actief deelnemend aan het leven met altijd een luisterend oor of helpende hand. Bart was dan ook heel actief in het verenigingsleven. Voorzitter van de St-Sebastiaansgilde, Kookvader en Oud-leider van chiro Jonathan, Lid van KWB Werkplaatsen, Lid van drumband Hoop in de Toekomst. Wij wensen zijn echtgenote en kinderen veel sterkte en moed in deze zeer moeilijke dagen.
 

Naar aloude traditie organiseerde Kiwanisclub Lommel Quercus hun plezante quiz. Deze ging door op vrijdag 23 November 2012 in het Klosterhof te Lommel-Kattenbos.
Dankzij deelname van veel enthousiaste Quizers kunnen zij elk jaar een aantal goede doelen voorzien van een financiele bijdrage.
Dit jaar steunden ze volgende sportieve, sociale en culturele projecten: Chiro Lommel Centrum, Akabe – scouting Neerpelt, Koninklijke Harmonie “Hoop in de Toekomst” Lommel, Jeugd & G-basketbalclub Lommel.
Het principe was als volgt, hoe meer quizteams er voor onze vereniging speelden, en des te meer punten deze behaalden, des te meer geld konden we die avond inzamelen.
Het Klosterhof zat afgeladen vol met in totaal 48 quizteams. Wij traden aan met 6 quizteams uit onze vereniging en één symphatisantenteam. In deze quiz, vol met interessante vragen, rekenopgaven, fotoherkenning, enz., probeerden al onze teams hun kennis naar voor te schuiven. Het mag gezegd dat wij, bij de prijsuitreiking, het nog niet zo slecht gedaan hebben. We mochten dan ook een mooie geldprijs mee naar huis nemen, met dank aan Kiwanisclub Lommel Quercus.

 

Wie harmonie "Hoop in de Toekomst" een warm hart toedraagt, moest deze week de Humo lezen (20 november 2012). Onder de titel "Marsmannen en marsvrouwen - het leven rond een Limburgse fanfare" brengt het blad een uitgebreid verhaal van Tine Hens over enkele leden van onze harmonie. Dat het blad in de kop een harmonie verwart met een fanfare zullen we maar door de vingers zien; het verhaal zelf is prachtig geschreven, over geweldige mensen die het leven in hun harmonie "een levensstijl" vinden. Met deze zeer ware boodschap in de inleiding: "Mensen samenbrengen. Dat is wat een harmonie doet. Mensen die in het gewone leven boven elkaar staan, lopen en zitten in de harmonie naast elkaar. Mensen die een andere taal spreken, lezen dezelfde noten van dezelfde partituur."

 

Ons jaarlijks Ceciliafeest was op zaterdag 17 november 2012. Met de hele groep, majorettes, drummers en muzikanten trokken we op pad, voor een eerste cafébezoek bij De Bourgondiër waar de stemming er al vroeg in kwam. Verder ging het naar caféAmsterdam.
''s Middags aan de koffietafel ging Rob Van Noppen, deken van Lommel, ons in het gebed voor. Schepenen Jan Swinnen en Jean Kuyken waren aanwezig als vertegenwoordigers van de stad Lommel.
Tijdens het  middageten werden de nieuwe leden voorgesteld. Twee nieuwe drummers: Lars Bastiaens en Eline Kuppens. Ook werden er enkele eretekens uitgereikt. Aan Lana Van Impe voor 5 jaar majorette, Katrien Brusselaers voor 10 jaar muzikant en aan Henri Michiels het Briljanten Ereteken voor 65 jaar muzikant.
Na het middageten was er een muzikale rondgang door de centrumstraten met bezoek aan taverne Erasmus en discotheek The Fever.
Ons avondmaal werd ook dit jaar verzorgd door traiteur "Het Oventje".
Ondertussen zat iedereen te wachten op de opening van het avondfeest. Het doopcomité zorgde voor de inzegening van onze nieuwe leden en DJ Tom Stans zorgde voor muziek tot in de vroege uurtjes.

 

Zondag 11 november 2012 was het de 94ste verjaardag van de wapenstilstand na de Eerste Wereldoorlog en dus werden de gesneuvelden uit beide wereldoorlogen herdacht in Lommel. Naar jaarlijkse gewoonte werden oud-strijders, burgemeester en schepenen, alsook afvaardigingen van de brandweer, politie, civiele bescherming, de Lommelse jeugd, het rode kruis en schuttersgilden, opgehaald aan het raadshuis en in stoet naar de dekanale kerk van Lommel-Centrum gebracht. Na de misviering werden er bloemen en kransen neergelegd aan het monument voor de gesneuvelde oorlogsslachtoffers. De harmonie speelde hier "O Be Glad, My Soul" en het "TenVelde". Dan ging het terug in stoet naar het raadshuis waar de genodigden een receptie werd aangeboden en de overhandiging van eretekens ter ere van gedecoreerden en oud-strijders volgde.

 

Zaterdag 27 oktober 2012 trouwde Dominique Fonteyn, dirigent bij onze harmonie, met Mieke Van Dingenen. Op het avondfeest was speelde onze muzikanten samen met de muzikanten van de harmonie van Hamont enkele verrassingsnummers. We wensen het kersverse stel veel geluk in hun verdere leven.
 

Van lekker eten zijn onze leden zeker niet vies. Op zondag 14 oktober 2012, de dag van de gemeente en provinciale verkiezingen, organiseerde de harmonie voor de tiende maal een eetfestijn. Mensen kwamen genieten van een lekkere lasagne, zalmschotel of frieten met een halve haan, videe of stoofvlees. Ondanks de grote drukte die er op sommige momenten heerste is dit eetfestijn goed verlopen. Natuurlijk was dit alleen mogelijk met de hulp van al onze leden, waarvoor bedankt.

 

Vrijdag 12 oktober 2012 trouwde Tom Dirckx, basdrumspeler bij onze drumband, met Nancy Paesen. Na de huwelijksplechtigheid in het Huis van de Stad verraste de drumband hen met een optreden. Op het avondfeest was er ook nog een kort optreden waarbij de bruidegom het beste van zichzelf mocht geven. We wensen het kersverse stel veel geluk in hun verdere leven.
 

Op zondag 7 oktober 2012 vond in Antwerpen het 19de Nationaal Koningschieten plaats. 
Na de traditionele misviering in de St. Antoniuskerk van Antwerpen trok een kleurrijke optocht, met alle gildes en schutterijen in hun folkloristische klederdracht vanuit het centrum naar Park Spoor Noord. Hier verzamelden alle gildes in de shelter en werd na de openingsceremonie het 19de Nationaal Koningschieten voor geopend verklaard.
In de namiddag kon de bezoeker kennis maken met de verschillende schietdisciplines zoals de handboog, kruisboog, buks, karabijn,... 
Maar het hoogtepunt was toch het Nationaal Koningschieten. De drumband begeleide alle koningsparen naar de schietbomen, waarna het schieten kon beginnen. De koningen uit alle disciplines schoten met een luchtbuks naar een gipsen vogel. Onze Lommelse koningen konden helaas het laatste stukje van de vogel niet afschieten. Winnaar werd Paul Timmermans, de koning van schutterij Sint Antonius Congo-Bockrijck. Gregory Kriescher van de St-Michael flober club linde uit Hergenrath schoot zich tot nationale prins.
De St-Jozefgilde uit Lommel mocht de prijs voor grootste groep ontvangen.

 

Onze majorettes namen deel aan de Provinciale Wedstrijd voor Majorettes en Twirlers op zaterdag en zondag 6 en 7 oktober 2012. Deze wedstrijd was een organisatie van Vlamo-Limburg en De Zonnebloempjes uit Lommel-Gelderhorsten en ging door in de Soeverein te Lommel.

 

Anouk Blommé deed op zaterdag mee in de voorronde rhytmic twirl in de categorie solo dance preteen en behaalde 71, 25% .
Zondag's namen twee duo's deel in de categorie duo dance twirl juvenile . Het duo Yentl Janssen-Dymphi Lambrechts behaalde 75,75% en Lana Van Impe-Laura Blanco 75%. In de categorie klein team dance junior nam 1 groep deel en behaalde 73,15%. In de jury zaten Marie-Anna Follon, Annemie Skopinski, Krista Vanormelingen en Tamara Gerrits.

 

De Koninklijke Harmonie "Peer" organiseerde samen met VLAMO-Limburg Regionale Bond Noord een Hafabra studieconcert.  
Deze studieconcerten, op zaterdag en zondag 6 en 7 oktober 2012, werden gespeeld in de harmoniezaal van Peer. Vier muziekgezelschappen uit Noord-Limburg lieten het beste van zichzelf horen voor een aandachtige jury.
Deze concerten zijn niet verbonden aan een wedstrijd, maar alle groepen krijgen achteraf een verslag met tips om zich kwalitatief te verbeteren. Elke muziekmaatschappij kan één of meerdere uitvoeringen laten beoordelen. Voor de kwaliteitsbevorderende begeleiding stonden Conrad Onclin en Laurens Hendrikx. Onze harmonie liet het werk "Fincastle Ouverture" van Jan Bosveld beoordelen.
In 1793 werd Fort Fincastle gebouwd door ‘royal governor’ Lord Dunmore op een bijzondere plek: Nassau, de hoofdstad van de Bahamas. De naam van het fort: ‘Fort Fincastle’ is afkomstig van Dunmore’s tweede titel ‘Viscount Fincastle’(Graaf van Fincastle). Hij gaf het fort een bijzonder vorm, een cirkelvormig gebouw met een puntige uitbouw, in de vorm van een boeg of voorsteven van schip. Dit om vijandige schepen te misleiden.
De klanken van de eerste maten laten de contouren van een majestueus verdedigingsbolwerk opdoemen, waarna een heldhaftig thema volgt. Al snel horen we de dreiging van vijandige elementen .
Werken op het fort betekent veel wachten en is best eenzaam, toch moet je altijd alert en waakzaam zijn voor de immer op de loer liggende aanval. Na het afslaan van de zoveelste aanval heerst er een gevoel van tevredenheid en zien we het fort trots liggen op de heuvel die boven Nassau uit torent..

 

Op zondag 23 september vond de viering van 75 jaar OLS federatie plaats in Ellikom. Vijf jongens van onze drumband gingen de St-Jozefgilde vooraf tijdens de optocht door de straten van Ellikom. Guy Vandenboer, koning bij de St-Sebastiaansgilde, wist het laatste stukje van de Vlaamse gaai naar beneden te schieten. Guy mag zich nu 25 jaar lang koning van het OLS noemen.

Tijdens het verbroederingsconcert op zaterdag 22 september 2012 was de koninklijke harmonie Sint Jozef uit Kaulille te gast. Onder leiding van Rudi Dehaes brachten zij een greep uit het repertoire van klassieke en moderne componisten.
Onze harmonie stond onder leiding van Dominique Fonteyn. Ook zij wisten het pubkiek op hun hand te krijgen met een gevarieerd programma.
De presentatie van deze avond was in handen van Gerard Van de Weyer en Dominique Fonteyn.

 

Het Limburgs Dames Schuttersfeest (LDS) ging dit jaar door in Ell (Leudal NL) op zondag 16 september 2012. Aanleiding is dat het damesdrietal van schutterij St. Sebastianus uit Ell in 2011 de winnaar was van “de Ut”. Dit is de prijs die de winnaar in ontvangst mag nemen en voor de duur van één jaar in de prijzenkast mag zetten.
Onze drumband trok samen met de St-Jozefgilde uit Lommel-Kolonie tijdens de kleurrijke optocht met 30 deelnemende schuttersgilden door het centrum van Ell.
Na de optocht begon de schietwedsrijd voor de dames drietallen. Van de Lommelse gildes wat het de St-Sebastiaansgilde die als eerste met drie deelnemende drietallen uitviel. Spijtig genoeg wisten ook de dames van de St-Jozefgilde het einde van de eerste kaveldag niet te halen. Uiteindelijk waren het de dames van Sint Harlindis & Relindis uit Ellikom die "de Ut" terug naar België konden halen.
In de solistenwedstrijd voor drummers behaalde Gert-Jan Haegdons in Eerste Divisie een eerste prijs met 167,9 punten. Laura Blommé behaalde in Uitmuntenheid een eerste prijs met 176,3 punten.

 

Zaterdag 8 september 2012 trouwde Ilse Cox, verantwoordelijke van onze majorettes, met Rik Vaneylen. De huwelijksplechtigheid, die werd opgeluisterd door enkele van onze muzikanten, ging door in de kerk van Lutlommel. We wensen het kersverse stel veel geluk in hun verdere leven.
 

Op vrijdag 31 augustus 2012 organiseerden Piet en Marijke een barbecue voor de drumband. Deze ging door in de tuin van hun nieuwe woonst. Het eten was lekker en de drank smaakte nog beter. Het hoeft dan ook niet gezegd dat dit feestje heeft geduurd tot in de heel vroege uurtjes.

 

Sinds 2006 organiseert Vlamo in samenwerking met enkele Nederlands-Limburgse muziekorganisaties een tweejaarlijks euregionaal muziekfestival onder de naam Euregioparade. In 2006 vond de eerste happening plaats te Maastricht. Twee jaar later, in 2008, trok Maaseik dit gebeuren naar zich toe. En in 2010 trokken men nog meer noordwaarts, richting Maasbracht. Voor dit jaar vonden we een unieke locatie te Lommel.
De Euregioparade is een tweejaarlijks muzikaal gebeuren waarbij muzikanten en dansers uit verschillende disciplines met elkaar verbroederen. In de voorbije edities werkte Vlamo Limburg samen met enkele muziekorganisaties uit de ons omliggende landen: LBT/LBM en VMB.
Ook dit jaar konden drumbands, tamboerkorpsen, ritmische en melodisch percussie-ensembles, MajoTwirlgroepen, harmonies, fanfares, brassbands, accordeongroepen, ... en schutterijen uit de beide Limburgen, uit het Duitse Kanton langs de grens (kanton Heinsberg), uit de regio Eupen, uit de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant deelnemen aan deze muzikale hoogdag. Voor het eerst waren ook onze Duitse vrienden uit Niederburg bij St.-Goar aanwezig.
In samenwerking met de gemeente Lommel en met K.H. Hoop in de Toekomst Lommel ging dit evenement door op zondag 26 augustus 2012.
Om 10u30 startten we met een eucharistieviering, opgeluisterd door harmonie Concordia uit Obbicht in de grote kerk van Lommel. Vervolgens stonden er talrijke openluchtconcerten en optredens op het programma. In de namiddag was er een grote muzikale optocht voorzien door het centrum van Lommel. Na de optocht gingen de optredens verder en rond 18u00 volgde er een groot slotconcert.
Spijtig genoeg waren de weergoden het evenement niet gunstig gezind. Regenvlaag na regenvlaag overspoelde Lommel, met deze overvloedige plensbuien noopte dit tot enkele aanpassingen in het programma. De optocht in de Euregioparade diende enkele malen te worden onderbroken en de andere concerten in openlucht werden uitgevoerd naargelang de weersomstandigheden het toelieten.
Desondanks was er veel volk afgekomen naar deze muzikale hoogdag waar 1800 muzikanten mekaar vonden op 13 verschillende locaties in het centrum en 23 korpsen aan de start kwamen van de straatparade, iets wat het pubkliek duidelijk charmeerde.

 

Ook dit jaar mocht onze harmonie de misviering opluisteren in de kerk van Lommel-Centrum op zaterdag 18 augustus 2012. Met deze traditie opent de harmonie traditioneel de kermis.
Na de misviering trok de harmonie, samen met drumband en majorettes, door de kermisstraten van Lommel. Er was een korte stop aan café Het Trefhuys om de eerste dorst te lessen.
Op kermismaandag was het weer barbecuetijd. Ongeveer 70  hongerigen schoven aan voor een lekker stukje vlees met aangepast groentebuffet.
Kermiswoensdag is traditioneel fietsdag. Met 22 fietsers vertrokken we op onze jaarlijkse fietstocht. De ene had hier al wat meer moeite mee dan de andere. Ondanks een lekke band en een stuur dat plots niet meer wou sturen....raakte uiteindelijk iedereen op onze bestemming - De Bakeliet in Arendonk.

 

Opperste concentratie was er nodig tijdens het jaarlijks verenigingschieten, een organisatie van de Koninklijke Gilde Sint Sebastiaan uit Lommel. Dit ging door op zaterdag 11 augustus 2012, voor het eerst op hun nieuwe schietlocatie te Kattenbos.
Met zeven mensen (Jacky Bloemen, Sonja Emmers, Stijn Van Broekhoven, Stijn Dilissen, Ruben Dilissen, Manolito Blanco en Christof De Jong) werd er geschoten. De bedoeling was om zo snel mogelijk 10 blokjes te schieten van de 16 meter hoge schietboom. Van elke vereniging mocht om beurt iedereen proberen om zijn blokje eraf te schieten. Na een spannende strijd met de andere verenigingen, hadden onze mensen 29 schoten nodig om als eerste de 10 blokjes naar beneden te schieten en werden dus winnaar van het verenigingsschieten.

 

Vrijdag 13 juli 2012 werd Yentl Janssen 16 lentes jong. Familie en vrienden organiseerden een verrassingsfeestje voor haar in The Fever. Onze drumband en majorettes verrasten haar met een kort optreden. Samen bouwden ze een feestje tot in de vroege uurtjes. Yentl, proficiat met uw verjaardag.

 

Ellikom was zondag 1 juli 2012 voor één dag de hoofdstad van beide Limburgen want het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) was er te gast. Alles te samen vonden liefst 30.000 mensen hun weg naar de feestweide in Ellikom!
Het publiek was in ruime getale aanwezig voor de optocht. Voor deze optocht hadden enkele leden van onze drumband een mini-drumband samengsteld om de St-Jozefgilde muzikaal te begeleiden.
Na de optocht begonnen 148 zestallen vol goede moed aan de schietwedstrijd waarbij 6 schutters elk drie bölkes aan flarden proberen te schieten. Helaas vielen zowel de St-Jozefgilde als de St-Sebastiaansgilde al in de eerste ronde uit. Op het einde van de dag bleven nog 22 schutterijen in wedstrijd. Daarbij nog 5 schutterijen uit België en 17 uit Nederland. Uiteindelijk mocht schutterij St-Antonius uit Stamproy (Weert) den Um mee naar huis nemen.
In de nevenwedstrijden behaalde de St-Jozefgilde een derde prijs als beste vaandeldrager gildenexercitie. Gert-Jan Haegdons behaalde een eerste prijs in de derde divisie solisten slagwerk met het werk Thundermars.

In het weekend van 16 en 17 juni werd Lommel weer de meest beeldige plek van België. Voor de vijfde keer op rij was onze stad decor van het Europees Levende Beeldenfestival. Artiesten uit heel Europa hielden halt in Lommel en gaven het beste van zichzelf. Meer dan 50 klassieke beelden, mime- en pantomimespelers, mobiele en interactieve acts en muzikale straatanimatie verrasten een publiek van jong tot oud en sierden het centrum tegen een achtergrond van gevulde straten en gezellige terrassen.

 

Onze drumband en majorettes traden zondeg op aan de uitgang van het Burgemeesterspark voor de duizenden aanwezige toeschouwers.

 

Ook dit jaar waren we weer te gast op het voetbaltornooi van de lansiers op vrijdag 8 juni 2012. Dit jaar voor de tiende keer. De Sebastiaansgilde was onze tegenstander. Met een erg verjongde ploeg vingen we deze wedstrijd aan. Onze jongste majorettes, drummers en muzikanten gaven het beste van zichzelf. Helaas verloren we toch de wedstrijd met 3-1 als eindcijfers. Proficiat aan onze sportievelingen.

 

Onze vrienden van Fanfarecorps Rot-Weiss Niederburg bestaan dit jaar 45 jaar. Reden genoeg om de drumband en harmonie uit te nodigen op hun feestweekend van 19 en 20mei 2012.
Zaterdagmorgen vertrokken we met de bus richting Duitsland. Na een korte stop langs de autosnelweg reden we door tot aan het stadje St-Goar aan de Rijn. Hier namen we de boot voor een korte reis over de Rijn. We vaarden van St-Goar naar Oberwesel en passeerden de alom gekende rots de Loreley. Ondertussen was het middag en tijd voor een picknick op de sportplatz van Niederburg. Van hieruit ging het naar de feesttent. Bij aankomst en na de eerste contacten werden de kamers verdeeld - voor het eerst moesten er ook enkele mensen logeren in de jeugdherberg van St-Goar - en konden we ons even verfrissen. Echter niet voor lang want om 18 uur moest iedereen alweer paraat zijn voor een optocht door het dorp, met kransneerlegging aan het monument voor de overledenen. In het avondprogramma in de feesttent bracht de drumband een mooi concert. Voor hun 45ste verjaardag hadden we enkele geschenken meegenomen. Geschenken bestaande uit kunstwerken gemaakt van zand en glas, een typisch product van Lommel.
Zondagmorgen vroeg uit de veren voor een uitstekend verzorgd ontbijt. De mensen die in de Jeugdherberg sliepen moesten immers nog een half uurtje rijden vanuit hun slaapplaats en de anderen wachtte nog een fikse wandeling bergop naar de sportplatz. Na de nodige liters koffie en straffe verhalen van de voorbije nacht, luisterden onze muzikanten de eucharistieviering op die doorging in de feesttent. Vervolgens was er na de mis het traditioneel frühshoppen. Ook hier speelden onze muzikanten en konden de hele tent al vroeg in stemming brengen.
In de namiddag kon de concertmiddag beginnen. Nog voor de feestelijke optocht door het centrum van Niederburg speelde onze drumband al enkele nummers in de feesttent. Maar liefst 11 muziekverenigingen namen deel aan deze sierlijke optocht en lieten het beste van zichzelf horen en zien. In de loop van de namiddag bracht elke vereniging een kort concert. Aan het applaus en het enthousiasme van het publiek te horen en te zien werd het optreden van de drumband erg gesmaakt. Tijdens de andere concerten was er volop tijd om te verbroederen met onze Duitse vrienden.
Spijtig genoeg komt aan alle mooie liedjes een einde want tegen 19 uur was het alweer tijd om richting Lommel te rijden.

Woensdag 2 mei 2012 overleed Marcel Torfs op 77 jarige leeftijd (13/03/1935 - 02/05/2012).

Marcel was jarenlang muzikant bij onze harmonie. De saxofoon, dwarsfkluit en piccolo waren zijn passie. Hij was één van de grote bezielers van onze Tirolerkapel. Ook bracht hij tientallen jongeren de eerste lessen in de muziek bij. Marcel lachte graag en deed de mensen graag lachen. Hij zat nooit om een grapje verlegen. We zullen hem dan ook herinneren als een echte humorist. De laatste jaren verbleef Marcel in rust- en verzorgingstehuis Hoevezavel.
Wij wensen zijn familie veel sterkte en moed in deze zeer moeilijke dagen.
 

Op vrijdagavond 27 april 2012 werd het startschot gegeven voor alweer een spetterende editie van de week van Amateurkunsten. Onder leiding van Luc Morren en peter Vanderkrieken kwamen talrijke Lommelse talenten ‘hun ding doen' op het podium. Een combinatie van creatieve onschuld en komische invalshoeken, allemaal gekaderd in het thema van dit jaar, namelijk ‘Homemade'. Dit laatste mag zeer eigenwijs opgevat worden. Ool onze drumband nam deel aan deze openingsshow die doorging in CC De Adelberg.

Op zondag 22 april 2012 waren we, voor de derde maal, te gast in bejaardencentrum Hoevezavel te Lommel. In de polyvalente ruimte speelden Koninklijke Fanfare "Sint Eligius" Lommel-Werkplaatsen onder leiding van Cindy Van Broekhoven en Koninklijke Harmonie "Hoop in de Toekomst" Lommel-Centrum onder leiding van Dominique Fonteyn een dubbelconcert. In de finale speelden zij enkele muziekstukken gezamenlijk. Het concert werd gepresenteerd door Hilde Lemmens en Gerard Van de Weyer. Het mag gezegd dat de bewoners, bezoekers en sympathisanten dit een zeer gesmaakt concept vonden.

 

Op zaterdag 21 april 2012 organiseerden we een avond speciaal voor onze jongeren.
Voor sommigen was dit een eerste podiumervaring. Voor anderen een unieke kans om zich eens te laten horen en zien, zonder de geborgenheid van de grote groep.
Onze jongste majorettes, drummers en muzikanten hadden speciaal voor deze avond enkele dansjes en muziekstukken ingestudeerd.
Voor een bomvolle harmoniezaal lieten ze het beste van zich zien en horen.
Alle jeugdige deelnemers mochten na afloop een snoepzak ontvangen als beloning voor hun prestatie.

Maandag 2 april 2012 was een heerlijke eerste dag van de paasvakantie voor de leden van de majorettes van Hoop in de toekomst. Ze hadden een vormingsdag, georganiseerd door de vereniging zelf, met dans en nieuwe majorettetechnieken in de nieuwe sporthal van Lommel. Tussen de middag werden ze verrast met een lekkere hotdog. Rond 17 uur konden de ouders komen kijken naar enkele aangeleerde dansjes. De majorettes kregen les van Marijke Schepers, Kathleen Grosemans, Sofie Gielkens, Veronique Blommé en Jorina Meuwis. Het was een drukke, inspannende maar ook ontspannende dag voor de meiden die zich goed geamuseerd hebben.

Samen met KWB-Lutlommel organiseerden we een Lenteconcert op zaterdag 24 maart 2012 in OC “De Hanekap” te Lutlommel.

 

Onze harmonie mocht dit concert openen. Een speciaal concert, onze dirigent Karel Geboers dirigeerde immers zijn laatste concert. Hij geeft het dirigeerstokje door aan Dominique Fonteyn. Karel was dertien jaar lang onze vaste dirigent en we bedanken Karel dan ook voor de prachtige prestaties die de harmonie onder zijn leiding mocht neerzetten. Karel en zijn vrouw Rita werden bedankt met een prachtig geschenk en de nodige bloemetjes. Voortaan zal Karel meespelen in het harmonieorkest.
Vervolgens dansten verscheidene groepen van onze majorettes en wisten het publiek te bekoren.
Onze drumband mocht dit concert afsluiten en brachten al enkele van hun nieuwe werkjes die speciaal worden ingestudeert voor de concertreis naar Niederburg die in mei volgt.
Gerard Van de Weyer wist deze concertavond schitterend te presenteren.
Na deze geslaagde avond waren er bloemen voor onze instructrices en dirigenten.

 

Naar aanleiding van het dramatische busongeval in Zwitserland waar 28 mensen het leven lieten, waaronder 15 kinderen en 2 van hun begeleiders van basisschool Het Stekske van Lommel-Kolonie, is door de directie van WZC Hoevezavel beslist, om het geplande concert van zondag 18 maart 2012 van harmonie ‘Hoop in de Toekomst' en fanfare ‘Sint-Eligius' in WZC Hoevezavel af te gelasten.
Deze beslissing kunnen wij als muziekvereniging, aangezien de tragische omstandigheden, alleen maar volgen.
Ook wij betuigen ons medeleven en wensen veel sterkte en moed aan de families van de slachtoffers.

 

Dance Kids 2Cool is een hippe dansgroep voor kinderen vanaf 8 jaar en maakt deel uit van de vzw Koninklijke Fanfare Sint Eligius uit Lommel. In het kader van hun 80-jarig bestaan organiseerden zij op zondag 4 maart 2012 een toffe dansnamiddag in zaal De Moffel op Lommel-Werkplaatsen. Ook onze majorettes namen hieraan deel en konden hun dans- & twirlkunsten aan een breed publiek tonen.

 

Voor de vierde keer organiseerde de drumband, samen met de Lommelse schuttersgilden, een verbroederingsavond op zaterdag 25 februari 2012.
De drumband van de St.-Sebastiaansgilde mocht deze avond openen onder leiding van Piet Kuppens. Voor het eerst speelden zij een echt concertwerkje dat door het publiek zeer gesmaakt werd.
Onze drumband onder leiding van Eric Willekens speelde de wedstrijdnummers van vorig jaar maar ook al een gedeelte van het vernieuwde repertoire voor 2012.
Hoogtepunt was toch het werk "Thunder March " dat samen door de St.-Sebastiaansgilde en onze drumband werd gespeeld.
Na het uitreiken van de nodige bloemetjes aan de instructeurs kwam er een speciaal dankwoord van de St.-Sebastiaansgilde voor Piet Kuppens. Piet heeft als instructeur hun drumband naar een hoger niveau gebracht, maar heeft nu beslist om het dirigeerstokje door te geven. Hun nieuwe instructeur wordt Stijn Dilissen.
Na het muzikaal gedeelte was er de gelegenheid om elkaar wat beter te leren kennen. Want ook al zien wij mekaar regelmatig, tijdens de schietactiviteiten en optredens van onze drumband is er meestal te weinig tijd om eens rustig met elkaar te kunnen praten. Bij een hapje en een drankje werd dit ruimschoots goed gemaakt en dit tot in de vroege uurtjes.

 

Maandagnamiddag 20 februari 2012 was het feest in Lutlommel. Voor Prins Driek en nar Willem brak de grote dag aan. Prins Driek zwaaide de scepter op deze 50ste kinderstoet. Een stoet vol fleurige wagens trok door de straten. Er waren 19 deelnemende groepen: onze majorettes en drumband, de smurfen, Bumba, Robin Hood, Roodkapje de Brusselse geldwolven, de oudjes op reis naar Benidorm, de baby's, de Vikings, het kleinste café aan de haven, ... Gelukkig was de zon ook van de partij! Er was heel veel volk dat naar de stoet kwam kijken. Er werd gedanst, gelachen, gezongen en veel uitgegooid. Het is prachtig om al die vrolijke kinderen snoep en spulletjes te zien rapen. Na de stoet werd het carnavalsfeest verder gezet in de cafés en in de Hanekap!
En zoals de Abrahammekes, als baby's verkleed, het deze namiddag zo mooi hebben laten zien: ‘Niemand is te jong om carnaval te vieren!'
Alaaf !!

In het weekend van 28 en 29 januari 2012 namen onze majorettes deel aan een tweedaags vormingsweekend voor twirling. Deze organisatie van Vlamo Limburg ging door in het Blosocentrum "Kattevenia" te Genk. Deze vorming werd gegeven door verschillende lesgeefsters zodat de majorettes de gelegenheid kregen nieuwe oefeningen aan te leren.

 

Onze jaarlijkse algemene vergadering ging door op vrijdag 20 januari 2012.
Voorzitter Gerard Van de Weyer had in zijn openingstoespraak veel lof voor alle groepen binnen onze vereniging. Het was een goed jaar met veel optredens en bijzondere gebeurtenissen. Enkele uitschieters waren de deelname van onze drumband aan het nationaal kampioenschap voor Marching Percussie Ensembles in de Soeverein. Ons harmonieorkest speelde dan weer enkele zeer gesmaakte concerten zoals het Lente- en Galaconcert. Ook onze majorettes brachten erg gesmaakte optredens tijdens wedstrijden en tornooien. Verder was er nog de huldiging van Jan Loenders als 80 jaar muzikant en de viering van het 110-jarig bestaan van onze harmonie. Onze voorzitter vroeg nog aan alle leden om zoveel mogelijk aanwezig te zijn op al onze activiteiten in de toekomst, zodat ook 2012 een mooi muzikaal jaar wordt.
Een nieuw reglement ivm de toekenning van eretekens werd voorgelezen. Ook werd bekendgemaakt dat onze dirigent Karel Geboers in de loop van 2012 het dirigeerstokje wil doorgeven aan een opvolger. We bedanken karel alvast voor het mooie dirigeerwerk en de prachtige prestaties die de harmonie onder zijn leiding mocht neerzetten.
Schatbewaarder Christof De Jong presenteerde het financieel verslag van 2011 met een duidelijke presentatie op groot scherm en stelde de begroting voor 2012 voor. Beiden werden unaniem door de vergadering goedgekeurd.
Nadien werden de activiteiten en repetities van het voorbije jaar overlopen en de voorlopige kalender van 2012 voorgesteld. Voor volgend jaar staan er 2 grote evenementen op het programma, nl de 2-daagse deelname aan de muziekfeesten in Niederburg en de Euregioparade die dit jaar in Lommel wordt georganiseerd.
De bestuursgroep wordt versterkt met Marijke Boulanger en Bart Dilissen.
Na de rondvraag was het hoog tijd voor de nieuwjaarsreceptie die op deze vergadering volgde
Op een succesvol en vriendschappelijk 2012!!! .

 

Op woensdag 4 januari 2012 organiseerden onze majorettes een kerstactiviteit. Ze bezochten de kerstmarkt en gingen discoschaatsen op de overdekte schaatsbaan op het Hertog Janplein. Dat schaatsen lukte bij de ene al wat beter dan bij de andere, maar het plezier was voor allen des te groter.

bottom of page