top of page

2011

110 jaar HidT

Op de laatste dag van het jaar, zaterdag 31 december 2011, werd er duchtig gefeest. Piet Kuppens en Marijke Wouters tekenden voor een prima organisatie van onze nieuwjaarsparty. Eerst werd er een lekker stukje gegeten van het Breugeliaans buffet, dat voor ons gemaakt werd door traiteur Marc Slenders. Piet en Stijn Dilissen waren DJ van dienst en wisten de sfeer er goed in te brengen. Samen met vrienden en familie werd de overgang gevierd van oud naar nieuw en dit tot in de vroege uurtjes.

Ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan van onze vereniging was er op vrijdag 2 december 2011 een academische zitting. Van deze gelegenheid werd gebruik gemaakt om enkele verdienstelijke leden te decoreren.
Als eerste werd Jan Loenders gehuldigd. Jan is 80 jaar muzikant, waarschijnlijk een unicum in België. André Corthouts, voorzitter van de Belgische Muziekfederatie, mocht Jan de Europese Verdienstenmedaille uitreiken, uitgegeven door de Confédération Internationale des Sociétés Musicales. "Er wordt tegenwoordig heel kwistig omgesprongen met het uitreiken van Oscars, ereprijzen en allerlei andere awards, dikwijls voor een éénmalige prestatie die dan ook nog wereldwijde media-aandacht krijgt. Dit terwijl de prestatie van Jan veel grootser is" aldus André Corthouts.
Burgemeester Peter Vanvelthoven benadrukte de erkentelijkheid van de stad Lommel voor onze vereniging. Hij is niet alleen trots op het muzikale gebeuren binnen onze stad, maar ook ver daarbuiten. Hierdoor is onze harmonie een waardige muzikale ambassadeur van de stad Lommel. Hij mocht Leen Weckxs en Karel Geboers decoreren voor hun 15-jarig lidmaatschap.
Willy Drees van vlamo Limburg schetste de moeilijke situatie waarmee verenigingen te maken hebben. Door de ruime keuze en misschien een overaanbod van culturele en sportieve activiteiten, gepaard gaande met een steeds groter wordende individuele ingesteldheid van de mensen, wordt het steeds moeilijker om mensen er van te overtuigen zich in te zetten en aan te sluiten bij een vereniging. Toch slagen de Limburgse muziekverenigingen erin om hun verenigingen levendig te houden. Het bewijs hiervan is het 110-jarig bestaan van de harmonie van Lommel. Willy mocht Rita van de Wal (15 jaar lid) en Heidi Kuppens en Henri Fontein (35 jaar lid) decoreren. Ook van vlamo-Limburg was er een speciale decoratie voor Jan Loenders.
In het slotwoord had onze voorzitter, Gerard Van de Weyer, het over de uitzonderlijke prestaties die onze leden gedurende al die jaren hebben geleverd. Dit kan alleen met de inzet van alle leden. Alleen door vooruit te durven kijken en kansen te geven aan onze jeugd, zal er altijd "Hoop in de Toekomst" zijn.
De receptie die hierop volgde werd prachtig verzorgd door de dames van hobbyclub Melchior.

 

Ons jaarlijks Ceciliafeest was op zaterdag 19 november 2011. Met de hele groep, majorettes, drummers en muzikanten trokken we op pad, voor een eerste cafébezoek bij Het Trefhuysch waar de stemming er al vroeg in kwam. Verder ging het naar café Bij den Burger.
''s Middags aan de koffietafel was er een bezinningsmoment voor onze overleden muzikanten.
Na het middageten was er een muzikale rondgang door de centrumstraten met bezoek aan taverne Erasmus, waar burgemeester Peter Vanvelthoven en schepen Jean Kuyken ons opwachtten. Verder ging het naar discotheek The Fever.
Ons avondmaal werd ook dit jaar verzorgd door traiteur "Het Oventje".
Ondertussen zat iedereen te wachten op de opening van het avondfeest. Het doopcomité zorgde voor de inzegening van onze nieuwe leden en DJ Tom Stans zorgde voor muziek tot in de vroege uurtjes.

 

Vrijdag 11 november 2011 was er de herdenking van wapenstilstand. Naar jaarlijkse gewoonte werden oud-strijders, burgemeester en schepenen, alsook afvaardigingen van de brandweer, politie, civiele bescherming, de Lommelse jeugd, het rode kruis en schuttersgilden, opgehaald aan het raadshuis en in stoet naar de dekanale kerk van Lommel-Centrum gebracht. Na de misviering werden er bloemen en kransen neergelegd aan het monument voor de gesneuvelde oorlogsslachtoffers. De harmonie speelde hier "Two Fatherlands" en het "TenVelde". Dan ging het terug in stoet naar het praathuis waar de genodigden een receptie werd aangeboden en de overhandiging van eretekens ter ere van gedecoreerden en oud-strijders volgde .

 

Ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan van de Koninklijke Harmonie Hoop in de Toekomst speelden wij een Galaconcert. Dit galaconcert ging door op vrijdag 28 oktober 2011 in CC De Adelberg. De harmonie stond onder leiding van Karel Geboers.
In het eerste gedeelte werden nummers gespeeld van hedendaagse componisten met oa Ekato, Belgian Folk Ouverture en Rapunzel. In Rapunzel werd de verhaaltekst gebracht door Lita Hamblok, die ook het concert presenteerde.
In het tweede deel van  de avond was er de Lommelse gastsolist Jeroen Driessens (Bariton). In dit gedeelte passeerden oa nummers van Brel en Claude Nougaro. Ook in Con Te Partiro en Il est cinq heures, Paris s'eveille, met Els Geysen en Katrien Brusselaers als solisten op dwarsfluit, kwam de heldere stem van Jeroen tot zijn recht.
In 2011 studeerde bariton Jeroen Driessens met onderscheiding af als master in de muziek aan het Lemmensinstituut te Leuven. Hij kreeg er individuele zangopleiding bij  Dina Grossberger , Gerda Lombaerts  en  Johan Uytterschaut . Eerder studeerde hij bij  Anja Van Engeland  in de muziekhumaniora Kindsheid Jesu te Hasselt, waar hij de eerste leerling ooit werd die er afstudeerde als zanger. Dit jaar studeert hij nog verder voor een lerarendiploma.

 

Twirling "De Zonnebloempjes" uit Lommel-Kerkhoven organiseerden op zondag 23 oktober 2011 een vrije wedstrijd voor majorettes. Deze ging door in sporthal " 't Geleeg" in Leopoldsburg.
Anouk Blommé nam deel in de categorie solo dance en behaalde de 25ste plaats met 66%.
Yentl Janssen nam deel in de categorie solo 2 baton en behaalde de 4de plaats met 68,8%.
Een puike prestatie van onze majorettes.

 

Van lekker eten zijn onze leden zeker niet vies. Op zondag 23 oktober 2011 organiseerde de harmonie voor de negende maal een eetfestijn. Mensen kwamen genieten van een lekkere lasagne, zalmschotel of frieten met een halve haan, videe of stoofvlees. Ondanks de grote drukte die er op sommige momenten heerste is dit eetfestijn goed verlopen. Natuurlijk was dit alleen mogelijk met de hulp van al onze leden, waarvoor bedankt.

E

en paar honderd muzikanten hebben zondag 16 oktober 2011 in de Soeverein in Lommel het beste van zichzelf gegeven op de nationale Marching Percussie ensembles en Showwedstrijden van de Vlaamse amateur muziekvereniging (Vlamo). Tien drumbands en vier showkorpsen passeerden de revue voor 600 kijkers. Ook vele lagere afdelingen deden mee en allen hadden zich prima voorbereid. In de lagere afdelingen werd drumband "Kunst naar Vermogen" uit Moorsele kampioen. Silke Jonkers van drumband "De Eendracht" uit Hamont-Lo mocht in deze afdeling de prijs in ontvangst nemen van beste tamboer-maître. In de hogere afdelingen werd een spannende strijd geleverd. Drumband 'Hoop in de Toekomst" uit Lommel en "Sint-Sebastiaan" uit Sint-Huibrechts-Lille brachten elk een uitstekend optreden. Hun marching was af volgens een aandachtig toeschouwer. Toch ging de felbegeerde titel van Vlamo-ambassadeur naar "KDF Drum en Muziekkorps" uit Bavikhove. Onze drumband behaalde een eervolle derde plaats met 87,6%. Zij speelden Just Friends en Long John van Charles van Zanten. De beste tamboer-maître van de hogere afdelingen werd Robert Vandenberk van Sint-Sebastiaan uit Sint-Huibrechts-Lille.

 

De jaarlijkse plechtigheid voor de gesneuvelde Poolse soldaten tijdens WO II vond dit jaar plaats op zondag 16 oktober 2011. Eerst werd de Poolse delegatie door het stadsbestuur ontvangen in het oude raadshuis. Van daar vertrok een optocht naar de kerk van Lommel centrum. Aan het monument voor de oorlogsslachtoffers werden kransen neergelegd terwijl onze harmonie de Belgische en Poolse Hymne speelde. Hierna was er nog een herdenkingsmis en een hulde op het Pools militair kerkhof.

Enkele majorettes namen deel aan de Provinciale Wedstrijd voor Majorettes en Twirlers op zaterdag en zondag 1 en 2 oktober 2011. Deze wedstrijd was een organisatie van Vlamo-Limburg en The Twirlstars uit Lanaken en ging door in sporthal te Rekem.
Anouk Blommé deed mee in de categorie solo dance twirl preteen en behaalde 75,5 %.
Yentl Janssen deed mee in de categorie solo 2 baton junior en behaalde 74,75%.

 

Op zondag 2 oktober 2011 organiseerde het Belgisch Overlegorgaan van schuttersgilden ism de bond van schutterijen Maas en Kempen het 18de Nationaal Koningschieten. 
Na de traditionele misviering in de Sint-Martinuskerk van Kessenich trok een kleurrijke optocht, met alle gildes en schutterijen in hun folkloristische klederdracht vanuit het centrum naar de feestweide. Hier verzamelden alle gildes in de feesttent en werd na de openingsceremonie het 18de Nationaal Koningschieten voor geopend verklaard.
In de namiddag kon de bezoeker kennis maken met de verschillende schietdisciplines zoals de handboog, kruisboog, buks, karabijn,... 
Maar het hoogtepunt was toch het Nationaal Koningschieten. De drumband begeleide alle koningsparen naar de schietbomen, waarna het schieten kon beginnen. Meer dan zeventig koningen uit alle disciplines schoten met een buks naar de houten vogel. En zoals steeds speelde kunde en geluk hierin een grote rol. Mark Demulder van de karabijnschuttersgilde Eendracht L.S. Gestel Lummen schoot de laatste splinter stuk, en kroonde zich hiermee tot nationaal koning 2011. Prins werd Gregorie Kriescher van Sint Michael flobert club Hergenrath met 41 schoten.
De St.-Sebastiaangilde uit Lommel mocht 2 prijzen ontvangen voor grootste groep en het mooiste geheel. De St-Jozefgilde mocht de prijs in ontvangst nemen van beste commandant.

 

De Koninklijke Harmonie "Sint Cecilia " uit Hamont organiseerde samen met VLAMO-Limburg Regionale Bond Noord een Hafabra studieconcert.  
Dit studieconcert, op zondag 25 september 2011, werd gespeeld in zaal "De Posthoorn" in Hamont. Zeven muziekgezelschappen uit Noord-Limburg lieten het beste van zichzelf horen voor een aandachtige jury.
Deze concerten zijn niet verbonden aan een wedstrijd, maar alle groepen krijgen achteraf een verslag met tips om zich kwalitatief te verbeteren. Elke muziekmaatschappij kan één of meerdere uitvoeringen laten beoordelen. Voor de kwaliteitsbevorderende begeleiding stonden Michel Vanderhoven en Laurens Hendrikx. Onze harmonie liet het werk "Rapunzel" van Bert Appermont beoordelen.
Rapunzel is gebaseerd op het wereldberoemde gelijknamige sprookje van Grimm. In vier delen wordt u meegenomen in een muzikaal verhaal vol fantasie, drama en avontuur. Deze sprankelende compositie kan met of zonder verteller worden uitgevoerd. Dit werk won de eerste prijs in de compositiewedstrijd De Muziekgolf van 2004.

 

Het Limburgs Dames Schuttersfeest (LDS) bij Sint-Elisabeth Stokkem trok op zondag 18 september 2011 dertig schutterijen uit beide Limburgen naar de oevers van de Maas om uit te maken wie de Ut, het beeldje dat de LDS-winst symboliseert, mag overwinteren. Onze drumband trok samen met de St-Jozefgilde uit Lommel-Kolonie tijdens deze kleurrijke optocht door het centrum van Stokkem. Na de optocht begonnen 88 damesdrietallen aan de schietwedstrijd die omstreeks zeven uur werd stopgezet wegens de regen. De beide drietallen van St-Jozef sneuvelden helaas al tijdens de eerste ronde. De collega's van St-Sebastiaan bereikte nog de tweede ronde, maar toen was het ook voor hen afgelopen. Met nog 48 drietallen gaat de strijd verder in Stokkem, verdeeld over 34 belgische drietallen ( 15 schutterijen) en 14 nederlandse drietallen ( 8 schutterijen). In de nevenwedstrijden mocht de St-Jozefgilde de derde prijs in ontvangst nemen voor de beste bordjesdrager. Gert-Jan Haegdons en Laura Blommé namen deel aan de drumwedstrijd voor solisten. Zij kwamen uit in de jeugddivisie en behaalden uitzonderlijk hoge scores. Gert-Jan ging naar huis met de eerste prijs met 94,5% gevolgd door Laura met 91,9%. Proficiat aan de jonge drummers.
Na een volgende kavelingsdag won uiteindelijk het drietal van schutterij St. Sebastianus uit Ell (Ittervoort) den Ut.

 

Tijdens het verbroederingsconcert op zaterdag 17 september 2011 was de koninklijke fanfare Sint Jozef uit Kleine Brogel te gast. Onder leiding van Gunther Kerkhofs brachten zij ons een mooi en gevarieerd programma. Een greep uit het repertoire van klassieke en moderne componisten passeerden de revue. De uitvoeringen waarbij enkele muzikanten hun vocale ondersteuning gaven werden door het publiek zeer gesmaakt.
Onze harmonie stond onder leiding van Karel Geboers. In een iets zwaarder genre wisten ook zij het pubkiek op hun hand te krijgen. De première voor deze avond was het werk Ekato van Sven van Calster.
Presentatrice van deze avond was Lita Hamblok.

Op vrijdag 9 september 2011 trouwde Steffie Dierickx (majoret) en Bart Van Der Mierde om 13u in de kerk van Lommel centrum. Op het avondfeest werden ze verrast door een optreden van de majorettes die een aangepaste versie van de Moulin Rouge brachten.

Ook dit jaar mocht onze harmonie de misviering opluisteren in de kerk van Lommel-Centrum op zaterdag 20 augustus 2011. Met deze traditie opent de harmonie traditioneel de kermis.
Na de misviering trok de harmonie, samen met drumband en majorettes, door de kermisstraten van Lommel. Er was een korte stop aan café Het Trefhuys om de eerste dorst te lessen.
Op kermismaandag was het weer barbecuetijd. Ongeveer 70  hongerigen schoven aan voor een lekker stukje vlees met aangepast groentebuffet.
Kermiswoensdag is traditioneel fietsdag. Met 17 fietsers vertrokken we op onze jaarlijkse fietstocht. De ene had er al wat meer moeite mee dan de andere, maar uiteindelijk geraakte iedereen, ondanks wat vallende takken en met behulp van de nieuwste technologie op onze bestemming - Het Landerhuys in Koersel.

 

Enkele maanden geleden, op zaterdag 2 april, is Leen Jansen samen met haar hond Quila begonnen aan een pelgrimstocht van Lommel naar Santiago De Compostela - ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. Ondertussen zijn we bijna 4 maanden verder en heeft ze haar einddoel bereikt. Tijdens haar tocht heeft ze veel leuke ontmoetingen gehad die ze allemaal neergepend heeft in haar BLOG. Deze werd door veel sympathisanten gevolgd en heeft geleid tot een leuke groep enthousiaste mensen die de actie een warm hart toe dragen. De opbrengst van haar actie met steun van Jaak Pijpen en Frank De Boosere wordt momenteel boven de 10000 euro geschat! In het weekend van 6-7 augustus keerden de pelgrims terug vanuit Spanje. Zondag 7 augustus 2011 was de officiële intocht voorzien. In het Raadhuis van Lommel werd Leen ontvangen met een officiële toets door burgemeester Vanvelthoven en enkele schepenen. Daarna ging het te voet naar het lokaal van Harmonie Hoop in de Toekomst aan het Burgemeesterspark om iets te nuttigen. Enkele leden van onze harmonie stonden haar op te wachten en ontvingen haar met muzikale eer. Hier konden dan ook de acties die Santiago Tegen Kanker ondersteund hebben nog een woordje doen en hun centje presenteren.

 

Om de lange zomerstop te overbruggen en om de groepssfeer wat op te krikken, organiseerden de meisjes van groep 3 van onze majorettes een barbecue. Deze BBQ ging door op vrijdag 29 juli 2011 in de tuin bij Marijke Schepers thuis (in Bocholt). Alle meisjes bleven er overnachten in een tentje - wat ongetwijfeld voor een korte nacht en spannende avonturen heeft gezorgd.

 

De Koninklijke Schutterij Sint-Elisabeth Stokkem behaalde vorig jaar de overwinning op het Oud Limburgs Schuttersfeest in Grubbenvorst (NL).
Dankzij deze overwinning mocht deze schutterij voor de tweede maal in haar geschiedenis instaan voor de organisatie van het OLS. Dit ging door op zondag 3 juli 2011 in Stokkem, het pittoreske stadje aan de Belgische oevers van de maas. Het publiek was in ruime getale aanwezig voor de optocht. Voor deze optocht hadden enkele leden van onze drumband een mini-drumband samengsteld om de St-Jozefgilde muzikaal te begeleiden. Met drie waren ze: Stijn van Broekhoven, Christof De Jong en Tim De Kuster. Ze speelden de blaren op hun vingers om boven de grote drumbands uit te blijven, maar ze deden het heel goed.
Na de optocht was het tijd voor waar het allemaal om ging: het kavelschieten op de hark met bölkes met de zware buks. Spijtig genoeg vielen de ervaren schutters van St-Jozef al vroeg uit de competitie. Ook hun collega's van de St-Sebastiaansgilde mochten de buks al vroeg opbergen.
Eric Willekens (instructeur bij onze drumband) en Karen Feyen mochten de 1ste prijs ontvangen als mooiste koningspaar nieuwe exercitie bij de schutterij St. Nicolaas & St. Antonius uit Budel.
In een spannende finale heeft het zestal van Schutterij Herlindis en Relindis Ellikom de zenuwen het beste in bedwang gehouden. Schutterij Herlindis & Relindis Ellikom won exact 10 jaar geleden ook al het OLS en mag dit in 2012 opnieuw organiseren.

 

Onze majorettes gingen de laatste repetitie voor de vakantie nog eens goed uit de bol. Op woensdag 29 juni 2011 organiseerden ze een feestje in Hawaiaanse stijl. Zoals elk jaar sluiten ze hun seizoen af en beginnen ze de vakantie met een feestje. Dit jaar was het thema “ Amai-Hawaï “. Iedereen kwam in een toffe Hawaï -outfit naar de zaal waar ze workshops hadden klaargezet. Zo had je de workshop Miss dance, Miss beauty, Miss creatief en Miss cocktail… Bij Miss dance kreeg iedereen een passend dansje aangeleerd. Bij Miss beauty werd je verwend met voetmassages, gezichtsmaskers en hopen make-up. Bij Miss creatief werden bloemen gemaakt en een grote snoeptaart waar achteraf iedereen van mocht smullen en bij Miss cocktail werden er stukjes fruit op een stokje geprikt en eigen cocktails gecreëerd waar ze achteraf heerlijk van genoten hebben. Tussen alle workshops door werd er telkens een groepsspel gespeeld. Door het goede weer konden ze ook buiten met waterballonen en waterbekers gaan spelen. Op het einde van de dag werd één van hen Miss Hawaï en konden ze met plezier de vakantie beginnen.

Ook dit jaar waren we weer te gast op het voetbaltornooi van de lansiers op vrijdag 10 juni 2011. Dit al voor de negende keer. De Sebastiaansgilde was ook dit jaar weer onze tegenstander. Met een erg verjongde ploeg vingen we deze wedstrijd aan. Onze jongste majorettes, drummers en muzikanten gaven het beste van zichzelf. Deze inspanningen werden beloond met een 3-2 overwinning. Proficiat aan onze sportievelingen.

"Cultuur op het Kerkplein" in Lommel-Centrum is gegroeid uit de wil om aan het centrale Kerkplein een zinvolle functie te geven. Daarom staken de handelaars van het Kerkplein de koppen bij mekaar en samen met de stad Lommel en de verschillende culturele instanties organiseren ze dit evenement. Bedoeling is dat er een platform wordt geboden aan kunstenaars die hun kunstwerken aan de buitenwereld wensen te tonen, naast een podium voor muziekoptredens. "Cultuur op het Kerkplein" wil niet alleen een passief evenement zijn, doch wil zoveel mogelijk kunstenaars aantrekken die demonstraties geven. In 2011 heeft "Cultuur op het Kerkplein" plaats elke eerste zondag van de maanden mei tot en met september. De aangeboden kunstvormen zijn zeer uiteenlopend en er wordt ook elke zondag een bijzondere muzikale sfeer gecreëerd. Op 5 juni 2011 speelde de Koninklijke Harmonie "Hoop in de Toekomst" met drumband en majorettes

 

Naar aanleiding van het 110-jarig bestaan van onze harmonie, waren onze vrienden uit Niederburg op bezoek tijdens het weekend van 28 en 29 mei 2011.
Zaterdag kort na de middag kwamen onze gasten aan. Ze werden hartelijk verwelkomd en na de lunch stond er een bezoek aan het Glazenhuis op het programma. Nadien was er een optocht, samen met onze majorettes en drumband, naar het Huis van de Stad. Hier werden ze officieel welkom geheten door burgemeester Peter Vanveldhoven. Na een rondleiding door het stadhuis volgde een film over de stad Lommel. Nadien was er een kort onderhoud tussen de burgemeesters van Lommel en Niederburg. Terug naar ons lokaal waar de harmonie ons stond op te wachten. Na een korte toespraak door Gerard van de Weyer, en het spelen van de Niederburgse, Lommelse en Europese Hymnes werden de vlaggen gehesen. Hans-Dieter König en Katharina Menne uit Niederburg en Piet Kuppens en Marc Lambrechts van Lommel mochten een geschenk ontvangen voor het behoud en de voortzetting van onze jarenlange vriendschap. Na dit officiele gedeelte kon het feestweekend beginnen. 's Avonds waren er optredens van onze drumbandleerlingen, fanfare Rot-Weiss en van onze drumband. Voorzitster van fanfare Rot-Weiss, Heike Stahl, bedankte ons voor de uitnodiging en wilde namens alle aanwezigen, dat de vriendschap eeuwig blijft duren. Als een teken van verbondenheid overhandigde ze ons een prachtig geschenk, twee opengesneden trommelhelften met daarin de wapenschilden van Lommel en Niederburg. Deze avond werd verder opgeluisterd door de Limburgse Boereblaoskapel uit Nederland.
Zondagmorgen was er eerst een kort herdenkingsmoment aan de Duitse militaire begraafplaats. Het ontbijt vond plaats in onze harmoniezaal gevolgd door het frühshoppen. Dit werd opgeluisterd door een accordeonorkest. Na het nuttigen van het middagmaal reden onze gasten in de namiddag terug naar huis.

 

In maart 2010 werd Roger Boons Koning van de St-Jozefgilde.
Zondag 3 oktober 2010 zullen ze bij de St-Jozefgilde ook niet vlug vergeten. Die dag werd er geschiedenis geschreven. Roger schoot zichzelf tot Nationale Koning in Lontzen. Samen met Karijn mag hij trots zijn op deze unieke prestatie.
Alsof dit nog niet genoeg is, schoot Roger zich ook dit jaar nogmaals tot Koning van de St-Jozefgilde.
Daarom nodigden Roger en Karijn de drumband en vrienden uit op een Koningsfeest.
Dit ging door op vrijdag 20 mei 2011 in het lokaal van de St-Jozefgilde te Lommel-Kolonie.

 

Op zaterdag 7 mei 2011 vierden Henri Fonteyn en Theresia Mannaerts hun gouden bruiloft. Samen met familie en vrienden werden ze ontvangen op het stadshuis voor een korte plechtigheid. Na afloop verraste onze harmonie hen met een concert. Ook op het verrassingsfeest voor het gouden paar, dat doorging in onze harmoniezaal, waren alle muzikanten uitgenodigd. We wensen het gouden bruiloftspaar nog vele mooie jaren samen.

Zaterdag 23 april 2011 ging in arenapark De Soeverein de musical "De Klokkenluider van de Notre Dame" door. Hoog boven Parijs, kijkt Quasimodo uit over het zottenfestival, het grootste feest van het jaar. Hoewel zijn beschermheer Frollo hem verboden heeft de toren te verlaten, stapt Quasimodo toch de wereld in. Wat er dan gebeurt, zag u in deze wervelende musical, die tot leven werd gebracht door tal van Lommelse amateurkunstenaars. Enkele van onze muzikanten namen deel aan dit muzikaal spektakel. (Stijn Van Broekhoven, Stijn Dilissen, Erwin Van de Weyer, Leen Weckx, Joris Willems, Marijke Boulanger, Rita Van de Wal, Dominique Fonteyn en Karel Geboers)

 

Op 2 mei 2010 werd de stad Lommel bekroond met de titel van Wakkerste stad van Vlaanderen! Dit houdt in dat in dat Lommel in 2011 dé startlocatie wordt van de Nationale WAK in Vlaanderen.Van 22 april tot en met 1 mei 2011 heerst er dus meer dan ooit creativiteit tijdens de 14 e editie van de Lommelse Week van de Amateurkunsten! 
Onder het motto ‘Ja, ik wil', werd op vrijdag 22 april 2011, in arenapark De Soeverein, het officiële startschot gegeven voor de hele WAK in Vlaanderen! Het werd een avond vol verrassingen met:  een prachtig openingsspektakel, in samenwerking met het Forum voor Amateurkunsten, meter van de WAK Annabelle Van Nieuwenhuysen, zangeres Mira en tal van Lommelse verenigingen en vrijwilligers, onder regie van Luc Morren, een optreden van bigband Malpiegalm, een gezellige verenigingenbeurs, een tentoonstelling van Lommelse kunstenaars, een tentoonstelling van de verschillende afdelingen van Ateliers voor Overdag en als afsluiter een gezellige receptie met hapjes van onze Lommelse KAV'S, KWB' en Curieus Kattenbos.
Onze drumband nam deel aan deze prachtig openingsshow.

 

Op zondag 10 april 2011 waren we, voor de tweede maal, te gast in bejaardencentrum Hoevezavel te Lommel. In de polyvalente ruimte speelden Koninklijke Harmonie "Hoop in de Toekomst" Lommel-Centrum en Koninklijke Fanfare "Sint Eligius" Lommel-Werkplaatsen een dubbelconcert onder leiding van Karel Geboers. In de finale speelden zij enkele muziekstukken gezamenlijk. Het concert werd gepresenteerd door Hilde Lemmens. Het mag gezegd dat de bewoners, bezoekers en sympathisanten dit een zeer gesmaakt concept vonden.

 

Enkele jaren geleden speelde Leen Jansen nog dwarsfluit bij onze harmonie.
Anderhalf jaar geleden stierf plots, en veel te jong, haar tante Riet aan kanker.
Dit inspireerde haar om een pelgrimstocht te maken en dit te koppelen aan een goed doel, "Kom op tegen kanker".
Zaterdagmorgen 2 april 2011 om 9u is Leen vertrokken richting Santiago de Compostela. Onder leiding van harmonie Hoop in de Toekomst trok ze met familie en vrienden van het marktplein richting de kerk van Lommel-centrum, waar een pelgrimszegening plaatsvond. Daarna vertrokken ze richting de Vlindervalei, waar 4 jaar geleden een kankerbos is ontstaan. In aanwezigheid van burgemeester en schepenen en talrijk opgekomen familie en vrienden pakte ze haar rugzak en nam ze afscheid. Leen zal in totaal 3.000 km afleggen met haar hond Quila, haar aankomst in Santiago de Compostela is gepland rond 4 augustus.

Op zaterdag 12 maart 2011 organiseerden we een avond speciaal voor onze jongeren.
Voor sommigen was dit een eerste podiumervaring. Voor anderen een unieke kans om zich eens te laten horen en zien, zonder de geborgenheid van de grote groep.
Onze jongste majorettes, drummers en muzikanten hadden speciaal voor deze avond enkele dansjes en muziekstukken ingestudeerd.
Voor een bomvolle harmoniezaal lieten ze het beste van zich zien en horen.
Alle jeugdige deelnemers mochten na afloop een snoepzak ontvangen als beloning voor hun prestatie.

 

Maandagnamiddag 7 maart 2011 trok een groep van uitgelaten jeugd met praalwagens door Lutlommel. Voor de 39ste keer hielden De Verenigde Lutlommelaren er hun kindercarnavalstoet. Rijen dik genoot klein en groot langs de kant. Prins Yani I (Jeunen) en prinses Lotte I (Bammens) stonden 4,5 meter hoog op en schuifaf en wuifden als doorwinterde carnavalistjes. Ook onze majorettes en drumband namen deel aan deze optocht. Na de stoet heette het "hossen en tossen" in buurthuis De Hanekap en de plaatselijke cafés.

 

Trompettist Jan Loenders is op 28 februari 90 jaar geworden. Onze harmonie gaf hem op de repetitie een serenade en zette samen met de familie de drank koud. Niet alleen voor die verjaardag, want geloof het of niet: Jan is ook al 80 jaar een doorgewinterde trompettist. Nog altijd mist hij zo goed als geen enkele repetitie of optreden. "Zelfs in de winter", weet Gerard Van de Weyer. "Jan wil absoluut spelen." Zijn carrière begon toen hij als 10-jarige bugel speelde bij de vroegere fanfare- en turnclub 't En Zal. Na de oorlog stopte die muziekgroep en Jan trok met zijn talent naar Hoop in de Toekomst. Veel jonge trompettisten kregen van hem hun opleiding en iedereen kent hem als de Lommelse Last Postblazer. Jan: "Deze verrassing deed zo'n deugd. Trots en blij voel ik me tussen al dat jong geweld. Ze nemen er geen aanstoot aan wanneer het niet zo vlot gaat. Ze kijken op naar mijn volharding. Ikzelf bewonder hen om hun kennis en kwaliteiten."
 

Samen met KWB-Lutlommel organiseerden we een winterconcert op zaterdag 19 februari 2011 in OC “De Hanekap” te Lutlommel.
Onze allerkleinste majorettes van groep 1 mochten deze avond openen. Met hun danspasjes wisten ze al snel het talrijk opgekomen publiek te bekoren. Kimberly Van Meert danste solo op het nummer Lollypopland.
Na dit optreden volgde het concert van onze harmonie. Zij brachten enkele vlotte nummers. Opmerkelijk was de prachtige solopartij van Dominique Fonteyn (Samy Soul) en Karel Geboers (Trompeters Wiegenlied). Onze trompetters konden zich dan weer uitleven met het werk Gallopade en het slagwerk liet het beste van zichzelf horen tijdens African Wildlife.
Vervolgens dansten de majorettes van groep 2. Dymphi Lambrechts danste solo op het nummer 9 Crimes.
De drumband liet van zijn kant dan weer enkele nummers horen die op één van de volgende wedstrijden zullen worden gespeeld. Met het concertwerk Emotions of Live konden ze het publiek volledig overtuigen van hun kunnen.
Gerard Van de Weyer wist deze concertavond schitterend te presenteren.
Na deze geslaagde avond waren er bloemen voor onze instructrices en dirigenten. Kathleen Grosemans, Eric Willekens en Karel Geboers mochten deze ontvangen.
De drumband sloot deze geslaagde avond af met een opzwepend nummer.

 

Veronique Blommé volgde een opleiding trainster-majorettes. Ze heeft van deze opleiding een kort verslagje geschreven.
Ik, Veronique Blommé, heb me ingeschreven om een graden opleiding te volgen om zo een echte trainster te worden.
Ik heb er voor gekozen om alleen graad 1 te doen (de beginners) omdat mijn stage het niet toeliet graad 2 en 3 te doen.
Deze opleidingsdag vond plaats op 15 januari 2011 in Sint-Niklaas.
Dit was wel even verschieten want Lommel en Sint-Niklaas liggen niet bepaald dichtbij elkaar.
Het was eindelijk 15 januari en we moesten vroeg vertrekken. Het was anderhalf uur rijden en moesten om 9 uur daar zijn.
We waren met een kleine 30 meisjes, en 1 instructrice, Annelies genaamd. Het was een leerrijke en een klein beetje vermoeiende dag.
Het einde van de dag was daar en we konden weer anderhalf uur in de auto zitten om naar huis te rijden.
Examen dag! 11 februari 2011 was de dag waarop ik mijn examen moest afleggen. Toen ik daar was kreeg ik te horen dat we per 3 moesten binnen gaan, voor onze jury (Annelies en Johny), maar ik was maar alleen. Toen Annelies kwam met mijn blaadje met oefeningen zei ze dat ik i.p.v. 15 minuten, 5 minuten kreeg om mijn oefeningen voor te bereiden en dan bij 2 andere meisjes moest aansluiten. Oei, ik werd nu nog zenuwachtiger. Ik ging meteen oefenen, staat opeens Annelies al na 2 minuten terug in de zaal, we moesten beginnen, ik en die andere 2 die wel 20 minuten mochten oefenen.
Examen afgelopen, ik had het warm en was er niet gerust in. Het meisje links van mij kreeg haar score eerst, GEBUISD!! Het meisje rechts van mij, gedelibereerd naar 70 % (wat je dus moest halen). Ik vond het niet eerlijk, maar ja. Toen was het mijn beurt. Mamamia! Johny ging het zeggen. GESLAAGD!! Met 73%. Joepie. Ik zo fier als een gieter meteen mijn gsm genomen en iedereen die het mocht weten een sms'je gestuurd. Ik kijk al uit naar volgend jaar om graad 2 en 3 te doen. EINDE !

 

Op zaterdag 12 februari 2011 vond in ons lokaal de huldiging van onze drumband plaats. Naar aanleiding van het behalen van de titel Vlamo Ambassadeur voor Marching Percussie Ensembles vorig jaar tijdens de wedstrijd in Wevelgem was het tijd om dit eens in de bloemetjes te zetten.
Na ontvangst van de genodigden, opende Piet Kuppens, met zijn toespraak, deze avond en schetste het verloop tot het behalen van deze titel. Het moeizaam instuderen, de ondersteuning van vlamo en de Sebastiaansgilde uit St-Huibrechtslille tijdens de marcheertrainingen, de inzet van instructeur en drummers, een deels onervaren groep drummers, de nodige zenuwen, enz..., het leidde uiteindelijk tot de overwinning.

 

De Sebastiaansgilde uit St-Huibrechtslille is uittredend Vlamo Ambassadeur. Bruno Stalmans sprak als voorzitter van deze vereniging lovende woorden over onze drumband. Hij waardeerde de inzet, het voorkomen, en het aanstekelijk enthousiasme van onze drummers tijdens hun optredens. Ook de vriendschapsbanden die ondertussen tussen beide verenigingen zijn gegroeid werden erg op prijs gesteld. Namens de Sebastiaansgilde werd ons de wimpel van Vlamo Ambassadeur 2010-2011 overhandigd samen met nog enkele andere cadeaus.
Peter Vanvelthoven, burgemeester van de stad Lommel, kon niet anders dan de mooie woorden van Bruno beamen. Hij was fier dat onze drumband de titel van ambassadeur mag dragen en zo ook de kans krijgt om Lommel te vertegenwoordigen op tal van evenementen. Tevens wenste hij ons succes op de volgende Vlamo wedstrijd die dit jaar doorgaat in Lommel.
Door de vertegenwoordigers van de 3 Lommelse gilden, de cultuurraad, Vlamo, de stad Lommel en onze harmonie werd aan iedere drummer een medaille uitgereikt.
Jessie Daems en Tom Dirckx kregen nog een prijs voor het ontwerpen van het logo van het 60-jarig bestaan van de drumband. Voor de St-Jozefgilde was er een geschenk voor de 20-jarige samenwerking met de drumband.
Gert-Jan Haegdons en Stijn Dillisen zorgden voor een muzikaal intermezzo op trommel en drum tijdens de huldiging.
Na dit officiële gedeelte volgde er een fijn verzorgde receptie en een prachtig feestje dat tot in de vroeg uurtjes duurde.
Deze ganse avond werd ons gesponsord door Brico Lommel, Cosmos Events, Matrassenhuis Luc en zeefdruk Vaneylen, waarvoor dank.

Tijdens de repetitie van dinsdag 18 januari 2011, werden de drummers getrakteerd op een eigen nieuwjaarsreceptie. Met enkele consumpties en hapjes á volonté werd op het nieuwe muzikale jaar geklonken. Het gerstenat werd uitgegoten, nieuwjaarswensen uitgewisseld en er was gezelligheid alom met lekkers tussendoor dat door de dames keurig bereid en bedeeld werd. Deze receptie werd ons aangeboden door BRICO Lommel.

 

Onze jaarlijkse algemene vergadering ging door op vrijdag 14 januari 2011.
Voorzitter Gerard Van de Weyer had in zijn openingstoespraak veel lof voor alle groepen binnen onze vereniging. Het was een goed jaar met veel optredens en bijzondere gebeurtenissen. Enkele uitschieters waren de viering van het 60-jarig bestaan van de drumband en het 40-jarig bestaan van de majorettes. Ook de deelname van onze majorettes aan de provinciale en nationale kampioenschappen ging niet onopgemerkt voorbij. De drumband behaalde de titel "Vlamo Ambassadeur voor Marching Percussie Ensembles". Ons harmonieorkest speelde dan weer enkele zeer gesmaakte concerten zoals het Lente- en Zomerconcert, Parkconcert en Kerstconcert. Een proficiat hiervoor aan dirigent en muzikanten. Schatbewaarder Leon Jeurissen las het financieel verslag van 2010 en de begroting voor 2011 voor. Beiden werden unaniem door de vergadering goedgekeurd.
Nadien werden de activiteiten en repetities van het voorbije jaar overlopen en de voorlopige kalender van 2011 voorgesteld. In 2010 stonden er maar liefst 47 activiteiten op de kalender buiten de repetities en de vergaderingen.
Vorig jaar gaven enkele vaste waarden binnen onze bestuur te kennen dat zij ontslag wilden nemen uit hun huidige functie. Zij zullen dit jaar hun vervangers begeleiden in hun nieuwe taak. Stijn Van Broekhoven wordt onze nieuwe secretaris, Christof De Jong wordt kasbewaarder, Rita Van de Wal wordt verantwoordelijke voor het harmonieorkest en Marc Lambrechts wordt de nieuwe verantwoordelijke voor ons lokaal. Voorzitter Gerard Van de Weyer is nog op zoek naar een vervanger. We bedanken Henri Weckx, Leon Jeurissen, Joris Willems en Henri Michiels voor hun jarenlange inzet voor onze vereniging.
In de rubriek varia kwamen meerdere punten aan bod. Door de stijgende prijzen is het nodig om de lidgelden en de consumptieprijzen van het café lichtjes te verhogen. Er werd gesproken over Lommel Kermis, Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd, eetfestijn, Beeldig Lommel, viering 110 jaar harmonie, enz...
Na de rondvraag was het hoog tijd voor de nieuwjaarsreceptie die op deze vergadering volgde
Op een succesvol en vriendschappelijk 2011!!! .

bottom of page