top of page

2010

VLAMO AMBASSADEUR

Op de laatste dag van het jaar, vrijdag 31 december 2010, werd er duchtig gefeest. Piet Kuppens tekende voor een prima organisatie van onze nieuwjaarsparty. Eerst werd er een lekker stukje gegeten van het Breugeliaans buffet, dat voor ons gemaakt werd door traiteur Marc Slenders. Piet en Stijn Dilissen waren DJ van dienst en wisten de sfeer er goed in te brengen. Samen met vrienden en familie werd de overgang gevierd van oud naar nieuw en dit tot in de vroege uurtjes.

 

Op zondag 19 december 2010 speelde onze harmonie een kerstconcert.
Koninklijke Harmonie “Hoop in de Toekomst” olv Karel Geboers en zangkoor “La Muze ” uit Witgoor-Dessel olv Emmy Gyssens hadden deze middag een prachtig muzikaal programma in petto.
Een muzikale vertolking van de mooiste kerstmuziek passeerde de revue.
Dit concert ging door in de decanale kerk van Lommel-Centrum en werd gepresenteerd door Hilde Lemmens. Na het concert was er een gezellig samenzijn in onze harmoniezaal, waar de mensen met een gluhwein of warme choco konden napraten.

 

Ons jaarlijks Ceciliafeest was op zaterdag 20 november 2010. Met de hele groep, majorettes, drummers en muzikanten trokken we op pad, voor een eerste cafébezoek bij Het Trefhuysch waar de stemming er al vroeg in kwam. Verder ging het naar café Bij den Burger.
''s Middags aan de koffietafel ging Rob Van Noppen, deken van Lommel, ons in het gebed voor. Burgemeester Peter Vanvelthoven en schepenen Jan Swinnen, Jean Kuyken, Chris Verduyckt, Veronique Caers en Geert Jansen waren aanwezig als vertegenwoordigers van de stad Lommel.
Tijdens het  middageten werden de nieuwe leden voorgesteld. Drie nieuwe muzikanten: Daniel Monsieur (saxofoon), Bryan Vanduffel (saxofoon) en Peter Laroy (Tuba). Bij de drumband mochten ze Jordy Theunissen en Martijn Thijs verwelkomen.
Na het middageten was er een muzikale rondgang door de centrumstraten met bezoek aan taverne Erasmus en discotheek Postiljon.
Ons avondmaal werd ook dit jaar verzorgd door traiteur "Het Oventje".
Ondertussen zat iedereen te wachten op de opening van het avondfeest. DJ Tom Stans zorgde voor muziek tot in de vroege uurtjes.

 

Donderdag 11 november 2010 was er de herdenking van wapenstilstand. Naar jaarlijkse gewoonte werden oud-strijders, burgemeester en schepenen, alsook afvaardigingen van de brandweer, politie, civiele bescherming, de Lommelse jeugd, het rode kruis en schuttersgilden, opgehaald aan het raadshuis en in stoet naar de dekanale kerk van Lommel-Centrum gebracht. Na de misviering werden er bloemen en kransen neergelegd aan het monument voor de gesneuvelde oorlogsslachtoffers. De harmonie speelde hier "Two Fatherlands" en het "TenVelde". Dan ging het terug in stoet naar het praathuis waar de genodigden een receptie werd aangeboden en de overhandiging van eretekens ter ere van gedecoreerden en oud-strijders volgde .

Op zondag 7 november mochten Anouck Blomme en Karen Kuppens van onze majorettes deelnemen aan de nationale wedstrijd voor majorettes en twirlers, een organisatie van Vlamo. Deze wedstrijd ging door in Sportpark Lakerveld in Houthalen-Helchteren. Anouck en Karen namen deel in de afdeling preteen, categorie Duo Accessoires. Zij behaalden 80,5% wat een fraaie derde plaats opleverde.

Op zaterdag 6 november 2010 was onze drumband te gast op het kermisconcert van koninklijke fanfare "Vermaak na Arbeid" St-Huibrechtslille. Dit ging door in hun muziekzaal De Hoogste Nootd te St-Huibrechtslille. Op het programa stonden de Koninklijke Fanfare "Vermaak Na Arbeid" o.l.v. Pieter Smeets, met als solist op trombone: Gert Hendriks; De Drumband van de K.F. "Vermaak Na Arbeid" o.l.v. Christel Ieven en Drumband "Hoop in de toekomst" o.l.v. Erwin Van de Weyer.
Na dit concert ging onze drumband naar De Kompen, het schutterslokaal van de koninklijke schutterij St-Sebastiaan uit St-Huibrechtslille. Deze schutterij vierde de Koningsboomplanting bij koning Bruno Stalmans en zijn koningin Annie Pinxten. Onze drumband bracht hen een verrassingsconcert tijdens de Koningston die 's avonds plaatsvond.

 

De Koninklijke Fanfare "De Eendracht " uit Hamont-Lo organiseerde samen met VLAMO-Limburg Regionale Bond Noord een slagwerkfestival.  
Dit slagwerkfestival op zondag 24 oktober 2010 ging door in Parochiaal Centrum "Het Lo " in Hamont-Lo. Zeven drumbands uit Noord-Limburg lieten het beste van zichzelf zien en horen voor een aandachtige jury.
Deze concerten zijn niet verbonden aan een wedstrijd, maar alle groepen krijgen achteraf een verslag met tips om zich kwalitatief te verbeteren. Elke drumband kan één of meerdere uitvoeringen laten beoordelen. Voor de kwaliteitsbevorderende begeleiding stonden Argo Penné en Stijn Schonkeren. Onze drumband liet het werk "Mercator" van Leon Camp beoordelen.

 

Zondag 17 oktober 2010 organiseerde Vlamo ism de stad Wevelgem en KHC Kunst naar Vermogen Moorsele een wedstrijd marching percussie-ensembles & showwedstrijden. Deze ging door in evenementenhal De Schelp in Wevelgem. Deze wedstrijd die al voor de achtste maal werd georganiseerd is een jaarlijks terugkerend drum & show evenement. Hiermee wil de organisatie deze disciplines promoten, ondersteunen en de nodige ruimte geven. Belangrijk is dat zij ook de lagere afdelingen drumbands en de basisklasse bij de showkorpsen aanmoedigen om deel te nemen aan deze wedstrijden.
De jury wachtte de moeilijke taak om de winnaar in de diverse afdelingen aan te duiden. Drie juryleden beoordeelden de muzikale presentatie, de marcheertechniek en de samenwerking van de tamboer-majoor met zijn band. Juryleden voor de marching afdelingen: Henk Mennens (voorzitter), Stefaan Raes, Wim Lasoen en Jan Peeters
Onze drumband nam deel in ere afdeling met het werk "Marche Accentue II" van JH Jansen en "Mercator" van Leon Camp. Zij behaalden 85%, eerste prijs met onderscheiding. De hoogste score van alle deelnemende drumbands. Zij werden dan ook algemeen laureaat en mogen een jaar lang de titel dragen van "Vlamo Ambassadeur voor Marching Percussie Ensembles". Naast de trofee mochten zij ook nog een nieuwe trommel in ontvangst nemen.
Het spreekt voor zich dat dit moest gevierd worden. Bij aankomst in Lommel stonden onze supporters ons op te wachten en kwam burgemeester Peter Vanvelthoven, Schepen Jean Kuyken en Lucien D'joos, voorzitter van de cultuurraad, de drumband feliciteren met de behaalde trofee.

 

Enkele majorettes namen deel aan de Provinciale Wedstrijd voor Majorettes en Twirlers op zondag 3 oktober 2010. Deze wedstrijd was een organisatie van Vlamo-Limburg en The Pretty Girls uit St. Lambrechts Herk en ging door in sporthal Elckerlyc te St. Lambrechts Herk
In de categorie team dance juvenille behaalde groep 1 ( Luna Renders, Lana Van Impe, Laura Van Houdt, Petra Van Deurzen, Karen Kuppens ,Anouck Blommé, Karen Cools, Femke Brans) een derde plaats met 75,45%. Een puike prestatie van onze kleinsten!
In de categorie duo accessoires preteen: Karen Kuppens en Anouck Blomme behaalden maar liefst 82,35%, goed voor de eerste plaats en zij mogen onze provincie gaan vertegenwoordigen op de nationale wedstrijd majo/twirl op zondag 7 november 2010 in de sporthal “Lakerveld” in Houthalen.

 

Op zondag 3 oktober 2010 organiseerden de Königliche St.Hubertus Schützen uit Lontzen en de Königliche Bogenschützengesellschaft St.Johannes Enthauptung uit Nispert het 17de Nationaal Koningschieten. 
Na de traditionele misviering in de St. Hubertus-Pfarrkirche van Lontzen trok een kleurrijke optocht, met alle gildes en schutterijen in hun folkloristische klederdracht vanuit het centrum naar de feestweide. Hier verzamelden alle gildes in de feesttent en werd na de openingsceremonie het 17de Nationaal Koningschieten voor geopend verklaard.
In de namiddag kon de bezoeker kennis maken met de verschillende schietdisciplines zoals de handboog, kruisboog, buks, karabijn,... 
Maar het hoogtepunt was toch het Nationaal Koningschieten. De drumband begeleide alle koningsparen naar de schietbomen, waarna het schieten kon beginnen. Meer dan zeventig koningen uit alle disciplines schoten met een buks naar de houten vogel. En zoals steeds speelde kunde en geluk hierin een grote rol. Roger Boons van de St-Jozefgilde uit Lommel-Kolonie schoot de laatste splinter stuk, en kroonde zich hiermee tot nationaal koning 2010.
De St.-Sebastiaangilde uit Lommel mocht 2 prijzen ontvangen voor de grootste en mooiste groep tijdens de optocht, alsook de prijs voor het mooiste defile.
Het spreekt voor zich dat dit moest gevierd worden. Bij aankomst in Lommel kwam burgemeester Peter Vanvelthoven en Lucien D'joos, voorzitter van de cultuurraad, de nieuwe Koning feliciteren met de behaalde trofee.

 

Tijdens het jaarlijks Septemberconcert op zaterdag 25 september 2010 was de Koninklijke Harmonie "De Eendracht" uit Oosterlo te gast. Deze harmonie was voor ons een beetje onbekend. Ze wisten ons echter al snel te overtuigen van hun kunnen. Zij brachten een prachtig concert dat gezien, maar vooral gehoord mocht worden. Dirigent van KH De Eendracht was Bart Mees.
Onze harmonie stond onder leiding van Karel Geboers. Zij brachten een zeer gevarieerd programma. Bij de werken Samy Soul en The Acrobat mocht Dominique Fonteyn al zijn kunnen laten horen als solist op trombone. Presentatrice van deze avond was Hilde Lemmens.

 

Het LDS ging dit jaar door op zondag 19 september 2010 te Maasmechelen.
Samen met de St-Sebastiaansgilde en de St-Jozefgilde trok onze drumband hier naar toe.
Het 19de Limburgs Dames Schuttersfeest bij de oude schutterij St-Monulpus en Gondulpus in Maasmechelen is uitgedraaid op een groots inter-Limburgs verbroederingsfeest met 5000 toeschouwers.
Na de officiële opening volgde een stoet met prachtig uitgedoste schutterijen en gildes. Onze drumband begeleide hierin de St-Jozefgilde. Nadien volgde de schietwedstrijden. Damesdrietallen van 39 schutterijen uit beide Limburgen namen het tegen elkaar op voor de Ut, het beeldje dat de winst symboliseert. Na de eerste schietronde bleven nog 63 van de in totaal 95 trio's over. De St-Sebastiaansgilde, die deelnamen met 3 drietallen overleefden spijtig genoeg de eerste ronde niet. De dames van de St-Jozefgilde deden het veel beter en mochten deelnemen aan de finale. De Ut brachten ze uiteindelijk niet mee naar Lommel, maar ze eindigden toch op een fraaie zesde plaats.
Voor de nevenwedstrijden mocht Eric Willekens van de drumband de tweede prijs in ontvangst nemen voor de beste tamboer-majoor tijdens de optocht. De derde prijs voor de beste commandant kreeg de St-Sebastiaansgilde. Gert-Jan Haegdons nam als solist deel aan de drumwedstrijden en mocht naar huis met een fraaie eerste prijs in de jeugdreeks.

 

Zaterdag 18 september 2010 ging het feestweekend verder.
Talrijke genodigden waren aanwezig tijdens de academische zitting die doorging in ons lokaal. Verscheidene gastsprekers mochten het leven van onze vereniging verwoorden. Zo spraken Jan Swinnen, schepen van cultuur; Willy Drees, afgevaardigde van Vlamo en Gerard Van de Weyer, onze voorzitter het publiek toe. Een speciaal bedankwoord en een aandenken waren er voor Piet Kuppens en Ilse Cox als verantwoordelijken voor drumband en majorettes. Piet kreeg vanwege de leden van de drumband een cadeau voor de voortdurende inzet voor de drumband. Ilse kreeg dit de dag voordien al van de majorettes tijdens de showaond.
Er werden een heleboel leden gehuldigd. Zij kregen hun medailles voor hun jaren trouw aan de vereniging.
Zijn 5 jaar lid van de drumband: Katleen Blommé, Stefania Blommé, Jessie Daems, Dick Van der Krieken.
Zijn 5 jaar lid van de majorettes: Laura Blanco, Femke Brans, Maaike Brans, Laura Van Houdt, Kimberly Van Houdt, Sanne Willems, Yentl Jansen, Jorina Meeuwis, Karen Kuppens, Peggy Smolders.
Zijn 10 jaar lid van de drumband: Stijn Dilissen, Dymphi Lambrechts.
Zijn 15 jaar lid van de drumband: Tom Dirickx, Stijn Van Broekhoven.
Zijn 35 jaar lid van de drumband: Herlinde Claes, Piet Kuppens, Erwin Van de Weyer.
Na dit gedeelte was er een korte receptie die werd opgeluisterd door de drumband van de St-Sebastiaansgilde uit St-Huibrechtslille. Aansluitend volgde een heuse feestavond met leden en oud-leden. Davy Van Engeland was DJ van dienst.

 

60 ontmoet 40, "Een reis door het verleden".
Een wervelend Dans- en Showspektakel ter gelegenheid van 60 jaar drumband en 40 jaar majorettes van Koninklijke Harmonie "Hoop in de Toekomst" Lommel. Samen 100 jaar cultuur in Lommel.
Dit dans-en showspektakel ging door op vrijdag 17 september 2010 in CC De Adelberg te Lommel.
Hilde Lemmens mocht voor een bomvolle zaal deze avond presenteren.
De drumband werd opgericht in 1950 als een aanvulling van de harmonie en groeide door de jaren heen uit tot een volwaardig element binnen onze groep.
Hoewel de drumband zich sterk vasthoudt aan de marsdiscipline, brengen zij ook prachtige stilstaande concertwerken. In deze concertwerken wordt gebruik gemaakt van verscheidene ritmische slaginstrumenten.
Zij behaalden al vele ereprijzen en nationale titels op talrijke tornooien.
De drumband is dan ook een graag geziene gast op allerlei evenementen en heeft sinds enkele jaren een nauwe vriendschapsband met de schuttersgilden.
De majorettegroep werd opgericht in 1970 en had tot doel om het geheel van de harmonie wat meer kleur te geven.
Ze geven niet enkel mooie straatparades maar trachten ook zelfstandige optredens te verzorgen met hedendaagse muziek. Ook zij zijn graag gezien op allerlei evenementen, tornooien en wedstrijden.

Zondag 5 september 2010 stond Maasbracht in het teken van de Euregioparade, een internationaal muziekfestival met deelnemers uit Belgisch en Nederlands Limburg en Duitsland. Er deden liefst 44 verenigingen mee van trommelkorpsen en muziekkorpsen tot majorettes- groepen. Zondagmiddag trok een bonte muzikale stoet door de straten van Maasbracht, waar het publiek in grote getale aanwezig was. Aan deze optocht deden 28 groepen mee. Omdat het ook nog prachtig weer was, heerste er een gezellige en knusse sfeer in Maasbracht. Ook werden er op verschillende pleinen en een ponton in de haven korte concerten gegeven. Onze drumband en majorettes, samen met een kleine delegatie van de St-Jozefgilde en de St-Sebastiaansgilde, naamen deel aan de optocht zondagnamiddag. Zij mochten de verdienstelijke trofee in ontvangst nemen van de mooiste groep met de beste houding tijdens de optocht.

Op zaterdag 28 augustus 2010 vierden Henri Michiels en Trinette Dekkers hun gouden bruiloft. Samen met familie en vrienden werden ze ontvangen op het stadshuis voor een korte plechtigheid. Na afloop verraste onze harmonie hen met een verrassingsconcert. We wensen het gouden bruiloftspaar nog vele mooie jaren samen.
 

Ook dit jaar mocht onze harmonie de misviering opluisteren in de kerk van Lommel-Centrum op zaterdag 21 augustus 2010. Met deze traditie opent de harmonie traditioneel de kermis.
Na de misviering trok de harmonie, samen met drumband en majorettes, door de kermisstraten van Lommel.
Op kermismaandag was het weer barbecuetijd. Ongeveer 50  hongerigen schoven aan voor een lekker stukje vlees met aangepast groentebuffet.
Kermiswoensdag is traditioneel fietsdag. Met 11 fietsers vertrokken we op pad richting Budel. Bij deze zilveren editie - het was onze vijfentwintigste fietstocht - reden we terug naar daar waar alles begon. Vijfentwintig jaar geleden was onze eerste bestemming een bezoek aan het pas gebouwde huis van onze druminstructeur Eric en zijn vrouw Karen. We waren dan ook blij dat we dit jaar nog eens terug op bezoek mochten komen. We werden hartelijk ontvangen in hun mooie tuin. Met een barbecue en een drankje werden de hongerige magen gestild, waarna we terug naar Lommel konden fietsen.

 

In de Schansstraat in Neerpelt vierden Thieu Cox en Annie Pellens hun gouden bruiloft. Op 14 augustus 2010 werden ze met familie en vrienden op het gemeentehuis ontvangen. Beiden zijn al jaren actief in het verenigingsleven, ook in bestuursfuncties. Thieu kennen we vooral als muzikant en bestuurslid bij fanfare Dommelgalm. Hij speelt ook al jaren tuba bij onze harmonie. En om fit te blijven wagen Thieu en Annie zich nog wekelijks op de dansvloer. Onze gelukwensen aan het gouden bruiloftspaar!
 

Opperste concentratie was er nodig tijdens het jaarlijks verenigingschieten, een organisatie van de Koninklijke Gilde Sint Sebastiaan uit Lommel. Dit ging door op zaterdag 14 augustus 2010 aan domein de Groote Hoef in Lommel.
Met vijf mensen (Piet Kuppens, Stijn Van Broekhoven, Stijn Dilissen, Gert-Jan Haegdons en Christof De Jong) van de drumband werd er geschoten. Na een spannende strijd met de andere verenigingen, eindigden onze jongens op een fraaie derde plaats.

De Koninklijke Fanfare Sint-Blasius uit Heppen bestaat dit jaar 100 jaar, en dat moest natuurlijk gevierd worden. In het weekend van 6-7-8 augustus 2010 organiseerden ze daarom een groot dorpsfeest in het centrum van Heppen. Er werd een heel weekend animatie voorzien in een feesttent op het markplein naast de kerk van Heppen. Het was ook de laatste grote activiteit die onder Sint-Blasius werd gehouden. Immers vanaf 1 januari 2011 fusioneren de drie muziekmaatschappijen van Leopoldsburg-Heppen tot één grote vereniging. Onze drumband was aanwezig op zondag 8 augustus. Zij brachten een zeer gesmaakt optreden. De aanwezigen mochten actief deelnemen aan hun optreden en zo wisten ze op korte tijd het publiek volledig op hun hand te krijgen.

Vrijdag 16 juli 2010 overleed Ghislaine Deckers op 75 jarige leeftijd (29/09/1934-16/07/2010). Ghislaine was muzikante in hart en nieren. Zij was 46 jaar spelend lid van Koninklijke Harmonie «Hoop in de Toekomst» Lommel en was daarvoor al actief bij de fanfare van Eksel. Ghislaine speelde klarinet en deed dit met volle overgave. Zij hield zich ook jarenlang bezig met het verzamelen van krantenknipsels en foto's voor ons archief. Het uitbouwen van een demonstratiestand over onze vereniging tijdens verschillende tentoonstellingen was voor haar dan ook geen enkel probleem. Ook het herstellen van uniformen en het maken van carnavalskledij voor de drumband deed ze met veel plezier. De vlag van de drumband werd gemaakt door haar vaardige handen.
Wij wensen haar kinderen en kleinkinderen veel sterkte en moed in deze zeer moeilijke dagen.
 

Het was snikheet op de dag dat de schutterij St-Jan van Grubbenvorst(NL) het Oud Limburgs Schuttersfeest OLS organiseerde op zondag 4 juli 2010. Eigenlijk veel te warm om een optocht van 1,8 km te lopen in volle ornaat. De St-Jozefgilde liep voor het eerst in hun nieuwe uniformen door de straten van Grubbenvorst. Het publiek was in ruime getale aanwezig, wat een optocht toch wel plezieriger maakt. Ook het applaus dat we telkens kregen is toch telkens weer de kers op de taart. Voor deze optocht hadden enkele leden van onze drumband een mini-drumband samengsteld om de St-Jozefgilde muzikaal te begeleiden. Met zessen waren ze: Stijn van Broekhoven, Christof De Jong, Stijn Dilissen, Joris Willems, Leen Weckx en Tim De Kuster. Ze speelden de blaren op hun vingers om boven de grote drumbands uit te blijven, maar ze deden het heel goed.
Na de optocht was het tijd voor waar het allemaal om ging: het kavelschieten op de hark met bölkes met de zware buks. Vol goede moed, maar toch een beetje zenuwachtig begon de St-Jozefgilde aan de wedstrijd. De eerste rond overleefden ze probleemloos, maar helaas in de tweede ronde ging het mis. De collega's van de St-Sebastiaansgilde vielen al uit in de eerste ronde. Winnaar van het OLS2010 werd schutterij St-Elisabeth uit Stokkem.

Lommel-Kolonie is dit jaar "Wijk in de Kijker". Ter gelegenheid hiervan organiseerde de St-Jozefgilde een zomerconcert. Dit concert ging door op vrijdag 2 juli 2010 op het kerkplein van Lommel-Kolonie. Onder een snikhete zon mocht het harmonieorkest dit concert openen voor een talrijk opgekomen publiek. Vervolgens was het de beurt aan onze majorettes en later aan de drumband. Onze drumband wist met het nummer Back to Benett het publiek actief te betrekken bij hun uitvoering. Verschillende mensen werden op het podium gevraagd om met hen een stukje mee te spelen. Hilde Lemmens mocht ook deze avond weer aan mekaar praten.

Op woensdag 30 juni 2010 speelde onze harmonie een parkconcert in het kader van Lommel Leeft. Dit parkconcert ging door in het Burgemeesterspark, de achtertuin van ons harmonielokaal. Samen met de Lommelse stadsbeiaardier Liesbeth Janssens werd deze avond verzorgd.
109 jaar harmonie, 60 jaar drumband, 40 jaar majorettes en 10 jaar Lommelse beiaard, waren meer dan reden genoeg voor een avond vol muziek, dans en drum omkaderd door de sfeervolle klanken van de beiaard. Het feeststuk van 500 jaar beiaard, Bell Canto van Geert D'hollander werd ten gehore gebracht in een versie voor harmonie en beiaard. Onze muzikanten, drummers en majorettes lieten het beste van zichzelf zien en horen en dat werd door het talrijke publiek zeker gesmaakt. Presentatrice van deze avond was Hilde Lemmens.

 

Zondag 20 juni 2010 organiseerde de Koninklijke Schuttersgilde Sint Sebastiaan uit Grote Brogel haar 11de schuttersfeest.
Hoogtepunt voor het publiek was natuurlijk de optocht van enkele honderden feestelijk uitgedoste schutters (met trommels, kleurrijke vaandels, historische kostuums...) doorheen de brogelse straten.
Daarna volgde het sportieve gedeelte op het wedstrijdterrein en onder de schietbomen.
In en rond de feesttent was er vanalles te zien en te doen: kinderanimatie, springkasteel, trampoline, druminitiatie...
Onze drumband nam samen met de St-Jozefgilde deel aan de optocht.
Hoogtepunt was de deelname aan de wedstrijd voor drumbands. Het was jaren geleden dat onze drumband nog eens deelnam een een wedstrijd. Voor velen was dit dan ook een eerste ervaring. Met een heel positief juryverslag, met 90% en een eerste prijs, mogen we zeker tevreden zijn. Toch zullen we ons met het oog op de deelname aan het nationaal kampioenschap in Wevelgem, nog op verschillende gebieden moeten bijschaven. Een uitdaging die we zeker moeten aangaan.

Zoals vorig jaar waren we weer te gast op het voetbaltornooi van de lansiers op vrijdag 11 juni 2010. Dit al voor de achtste keer. De Sebastiaansgilde was ook dit jaar weer onze tegenstander. Met een erg verjongde ploeg vingen we deze wedstrijd aan. Ondanks alle inspanningen grepen we uiteindelijk nipt naast de overwinning ;-) Met een verlies van 10-2 moesten we erkennen dat ook dit jaar de Sebastiaansgilde net iets sterker was.

 

Op zaterdag 29 mei 2010 trouwden Luc Segers (drumband) en Brigitte Vromans.
De huwelijksplechtigheid ging door in raadshuis op het marktplein in Lommel. Na afloop verraste de drumband hen met een kleine serenade.
Ook op het avondfeest, dat doorging in onze harmoniezaal, werden enkele nummers gespeeld. In naam van de drumband werd hen een mooi cadeau overhandigd.
We wensen het bruidspaar, samen met hun kindjes Robbe en Lore, veel geluk in hun verdere leven.
 

Al voor de vijftende keer speelde de harmonie een Lenteconcert.
Waar dit voorgaande jaren telkens doorging te Lommel-Kolonie, werd dit jaar geopteerd voor een andere locatie. Samen met KWB-Lutlommel organiseerden we ons concert op zaterdag 22 mei 2010 in OC “De Hanekap ” te Lutlommel.
Voor een aandachtige zaal mocht onze harmonie dit concert openen. Met enkele vlotte nummers wisten zij al snel het publiek te boeien.
Vervolgens speelden en dansten onze drumband en majorettes afwisselend.
Onze majorettes gaven al een voorsmaakje van de grote show die doorgaat in september ter gelegenheid van hun 40 jarig bestaan.
De drumband liet van zijn kant dan weer enkele nummers horen die op één van de volgende wedstrijden zullen worden gespeeld.
Hilde Lemmens wist deze concertavond weer schitterend te presenteren.
Na deze geslaagde avond waren er bloemen voor onze instructrices en dirigenten. Kathleen Grosemans, Marijke Schepers, Eric Willekens en Karel Geboers mochten deze ontvangen.
De drumband sloot deze avond af met een opzwepend nummer en wist zo het publiek volledig te overtuigen van deze geslaagde avond.

 

Naar jaarlijkse gewoonte ging ook dit jaar de drumband weer eens ergens goed eten.
Organisator dit jaar was An Geebelen.
Op zaterdag 8 mei 2010 trokken we met 18 personen naar eat and bowl "Bowling Champion" in Zonhoven.
Geïnspireerd door de eeuwenoude manier van bakken op een warme steen, mocht iedereen zijn kookkunsten demonstreren op een steengrill met vlees of vis. Dat de ene zijn kookkunsten al beter uitvielen dan de andere moet niet gezegd worden.
Na goed te hebben gegeten, konden we al onze sportcapaciteiten nog eens ten volle benutten. Verdeeld in 3 groepen werd er een heuse bowlingwedstrijd opgezet. De meer dan duidelijke overwinnaar was Luc Bogaerts.
Na deze meer dan geslaagde avond, was het tijd voor een afsluitertje in taverne Erasmus in Lommel.

Lommel is WAKkerste gemeente van Vlaanderen.
Van 24 april tot en met 2 mei vond in heel Vlaanderen de Week van de Amateurkunsten plaats. Dit jaar was het thema ‘Goesting'.
Voor de 13e keer werden de Lommelse amateurs in de spotlights geplaatst.
Vorig jaar al nam Lommel deel aan de wedstrijd om de WAKkerste Gemeente van Vlaanderen te worden en eindigde toen op een mooie tweede plaats.
Dit jaar kon het nog beter en kwam Lommel als winnaar uit de bus.
De afsluiting van de WAK werd met luister gevierd op het Marktplein. Om deze overwinning te vieren en alle amateurkunstenaars nogmaals te bedanken, werd op zaterdag 8 mei 2010 op het marktplein een feestelijke receptie georganiseerd. Ook onze vereniging was hier met een kleine delegatie aanwezig.

Dit jaar, tijdens de 58ste editie van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd, een vocale editie, verwelkomden ze maar liefst 112 koren uit 26 landen verspreid over Europa en de rest van de wereld. Van vrij dagavond 30 april tot maandagmorgen 3 mei 2010 mochten bijna 4.500 jongeren elkaar ontmoeten in Neerpelt om samen te verbroederen en mekaars cultuur te leren ontdekken en waarderen.
Voor het grote publiek was het genieten van de feestelijke optochten waarbij de jongeren door de centrumstraten paradeerden naar de sporthal van het Dommelhof voor de uitbundige proclamaties.
Onze harmonie nam samen met KF Dommelgalm Neerpelt, als één groep, deel aan de feestelijke parade op zaterdag 1 mei 2010.

 

Zondag 25 april 2010 organiseerde Vlamo de nationale finalewedstrijd voor solisten en kleine ensembles in het Lemmensinstituut te Leuven. Stijn Dilissen mocht hieraan deelnemen. Hij trad aan in tweede afdeling concertslagwerk. Hij behaalde 82,33%.

Van 24 april tot en met 2 mei 2010 heerste er in Lommel weer creativiteit alom tijdens de 13e editie van de Week van de Amateurkunsten!
Deze editie werd weer een knaller, omdat we ons mochten verwachten aan een prikkelend programma rond het thema ‘Goesting'.
Tien dagen lang draaide in de stad Lommel alles om trek, zin, lust, smaak, genieten, animo en ambitie! Amateurkunstenaars beoefenen ten slotte hun passie altijd met even veel lust, zin, animo, passie, enthousiasme en energie!
Ieder jaar doen in Lommel een 700-tal deelnemers hun best om een aantrekkelijk menu samen te stellen met tal van kunstprojecten, workshops, tentoonstellingen, dans-en toneelvoorstellingen, ambacht, graffitispuiten, bloemschikken, kantklossen, film en fotografie. Bestaand of nieuw talent?… Ook dit jaar hebben ze er weer hun tanden in gezet en zich van hun beste kant laten zien!
Meer dan 50 verenigingen, 100 kunstenaars, 2 rusthuizen, jeugdbewegingen en alle Lommelse basisscholen organiseerden op 10 dagen tijd meer dan 40 verschillende activiteiten.
Tijdens de openingsactiviteit "Goesting in Kunst", op zaterdag 24 april in CC De Adelberg, werden de jubilerende verenigingen van 2010 in de kijker gezet. Onze drumband bestaat 60 jaar en onze majorettes 40 jaar. Ook het zangkoor St-Cecilia, postzegelclub De Eik en het Davidsfonds draaien reeds meerdere jaren mee in het culturele leven van Lommel. Tijdens deze opening mochten dan ook alle jubilerende verenigingen een stukje van hun kunnen laten horen of zien.

De Koninklijke Fanfare "Dommelgalm" uit Neerpelt organiseerde samen met VLAMO-Limburg Regionale Bond Noord een Hafabra studieconcert.  
Dit studieconcert op zaterdag en zondag 17 en 18 april 2010 werd gespeeld in CC "Dommelhof" in Neerpelt. Negen muziekgezelschappen uit Noord-Limburg lieten het beste van zichzelf horen voor een aandachtige jury.
Deze concerten zijn niet verbonden aan een wedstrijd, maar alle groepen krijgen achteraf een verslag met tips om zich kwalitatief te verbeteren. Elke muziekmaatschappij kan één of meerdere uitvoeringen laten beoordelen. Voor de kwaliteitsbevorderende begeleiding stonden Michel Vanderhoven en Rony Van Hilghem. Onze harmonie speelde op zondagnamiddag en liet het werk "Bavarian Pictures " van Ben Haemhouts beoordelen.
In dit vernieuwende werk heeft de componist getracht traditionele, tonale elementen te combineren met vernieuwende elementen uit het wedstrijdrepertoire. Deze compositie is gebaseerd op het Beierse volkslied, wat doorheen de compositie verweven werd op verschillende manieren.

 

Op zondag 28 maart 2010 waren we te gast in bejaardencentrum Hoevezavel te Lommel. In de polyvalente ruimte speelden Koninklijke Harmonie "Hoop in de Toekomst" Lommel-Centrum en Koninklijke Fanfare "Sint Eligius" Lommel-Werkplaatsen een dubbelconcert onder leiding van Karel Geboers. In de finale speelden zij enkele muziekstukken gezamenlijk. Het concert werd gepresenteerd door Hilde Lemmens. Het mag gezegd dat de bewoners, bezoekers en sympathisanten dit een zeer gesmaakt concept vonden.

Voor het eerst organiseerden we een sponsoravond. Deze ging door op zaterdag 27 maart 2010 in ons lokaal. Dwz dat onze sponsors Cosmos Events, Matrassenhuis Luc, Zeefdruk Vaneylen en Brico alle drank van deze avond betaalden. De aanwezigen betaalden slechts 1 euro voor een consumptie. Dus elke euro was zuiver winst voor onze vereniging. Gedurende de hele avond werden de aanwezigen dan nog getrakteerd op lekkere hapjes. Wie goed kon schatten en het gewicht van alle leden van de drumcomissie kon raden, maakte bovendien kans om een donsdeken of schroefboormachine te winnen. Kortom een avond waarop de afwezigen ongelijk hadden.

 

Op zondag 7 maart 2010 organiseerde Vlamo Limburg de jaarlijkse provinciale wedstrijd voor solisten en ensembles . Deze ging door in de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Maasmechelen.
Stijn Dilissen nam hier deel in tweede afdeling slagwerk met het werk Traffic Jam van Walter Mertens. Stijn behaalde 86,5%. Zijn broer Ruben Dilissen nam deel in derde afdeling trompet met het werk Hippo Hop van Kevin Houben en behaalde 82,5%.
Stijn Dilissen mag met zijn resultaat onze provincie gaan vertegenwoordigen tijdens de finalewedstrijd op 24 en 25 april 2010 in het Lemmensinstituut Leuven
Een puike prestatie van onze 2 jonge muzikanten.
 

Voor de derde keer organiseerde de drumband, samen met de Lommelse schuttersgilden, een verbroederingsavond op zaterdag 27 februari 2010.
Onze drumband mocht deze avond openen onder leiding Van Eric Willekens. Voor het eerst werden er werken gespeeld die later op regionale en nationale wedstrijden zullen worden uitgevoerd.
Tevens was het een unieke kans om de prille drumband van de St.-Sebastiaansgilde aan het werk te zien. Zij speelden onder leiding van Piet Kuppens.
Hoogtepunt was toch het werk "Ponton Marsen " dat samen door de St.-Sebastiaansgilde en onze drumband werd gespeeld. Na het muzikaal gedeelte was er de gelegenheid om elkaar wat beter te leren kennen. Want ook al zien wij mekaar regelmatig, tijdens de schietactiviteiten en optredens van onze drumband is er meestal te weinig tijd om eens rustig met elkaar te kunnen praten. Bij een hapje en een drankje werd dit ruimschoots goed gemaakt en dit tot in de vroege uurtjes. Voor de muziek zorgde Stijn Dilissen.

In het weekend van 30 en 31 januari 2010 namen onze majorettes deel aan een tweedaags vormingsweekend voor twirling. Deze organisatie van Vlamo Limburg ging door in het Blosocentrum "Kattevenia" te Genk. Deze vorming werd gegeven door verschillende lesgeefsters zodat de majorettes de gelegenheid kregen nieuwe oefeningen aan te leren.

 

Tijdens de repetitie van dinsdag 12 januari 2010, werden de drummers getrakteerd op een eigen nieuwjaarsreceptie. Met enkele consumpties en hapjes á volonté werd op het nieuwe muzikale jaar geklonken. Het gerstenat werd uitgegoten, nieuwjaarswensen uitgewisseld en er was gezelligheid alom met lekkers tussendoor dat door de dames keurig bereid en bedeeld werd. Deze receptie werd ons aangeboden door BRICO Lommel.

 

Onze jaarlijkse algemene vergadering ging door op vrijdag 8 januari 2010. Voorzitter Gerard Van de Weyer had in zijn openingstoespraak veel lof voor alle groepen binnen onze vereniging. Onze majorettes gingen voor het eerst sinds jaren terug op wedstrijd en behaalden hier een mooie uitslag. Dit was alleen mogelijk dank zij de onaflaatbare inzet van hun instructrices en natuurlijk van de majorettes zelf. De drumband was vorig jaar op meerdere plaatsen te zien en te horen. De voorzitter haalde de sterke band aan met de Lommelse en Limburgse schuttersverenigingen. Hoogtepunt uit hun werkjaar was de uitnodiging om de schutterskoningen te begeleiden tijdens het Europees Schutterstreffen te Molenbeersel (Kinrooi).

Ons harmonieorkest speelde dan weer een zeer gesmaakt galaconcert in CC De Adelberg. Een proficiat hiervoor aan dirigent en muzikanten.
Schatbewaarder Leon Jeurissen las het financieel verslag van 2009 en de begroting voor 2010 voor. Beiden werden unaniem door de vergadering goedgekeurd.
Nadien werden de activiteiten en repetities van het voorbije jaar overlopen en de voorlopige kalender van 2010 voorgesteld. Onze voorzitter benadrukte hierbij dat het voor onze vereniging niet alleen belangrijk is om gehoord te worden, maar ook om gezien te worden.
Verder gaven enkele vaste waarden binnen onze bestuur te kennen dat zij eind 2010 ontslag willen nemen uit hun huidige functie. Voorzitter Gerard Van de Weyer, secretaris Henri Weckx en zaalverantwoordelijke Henri Michiels zoeken enkele jongeren om hun taak over te nemen.
Na de rondvraag was het hoog tijd voor de nieuwjaarsreceptie die op deze vergadering volgde
Op een succesvol en vriendschappelijk 2010!!! .

bottom of page