top of page

2002

Winnaar cultuurprijs

Cultuurprijs 2001 27-4-2002
2002-07-07 OLS Ellikom
2002-10-06 Nationaal Koningschieten Eupen
Majorettes_Ouderen Lenteconcert Kolonie
Drumband Lenteconcert Kolonie

Op zaterdag 14 december 2002 werd Ivo Martens, trompettist bij onze harmonie, 30 jaar. Ivo is vrijgezel en zonder vaste vriendin. Dat zijn voor zijn vrienden en familieleden redenen genoeg om hem bij te schrijven in het osseboek. Vrijdag 13 december werd er na de repetitie dan ook een flink feestje gebouwd. Ivo van harte gefeliciteerd met je verjaardag.

IPremière tijdens Galaconcert op vrijdag 6 december 2002 in CC "De Adelberg".
Als gastharmonie voor dit galaconcert werd de Koninklijke Harmonie van Peer verwelkomd. Ze zorgden voor een belangrijke gebeurtenis. Het nieuwe harmoniewerk "Gilgamesj" van Bert Appermont werd door hen voor de eerste keer uitgevoerd en de componist kwam zelf het prachtige werk dirigeren. De uitvoering werd gesubsidieerd door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.
De Koninklijke Harmonie van Peer, onder leiding van Willy Fransen, is sinds jaren de beste harmonie van Limburg en behoort zowel nationaal als internationaal tot de top van de muzikale gezelschappen.
Tijdens de twee laatste Wereldmuziekconcours te Kerkrade traden ze aan in de Eerste Divisie en behaalde telkens meer dan 95% van de punten; vorig jaar werden ze met 98.75% van de punten vice-wereldkampioen.
De Peerse muzikanten staan altijd garant voor kwaliteit en daar kunnen intussen al heel wat bekende artiesten over meepraten. Immers, het harmonieorkest mocht reeds Will Tura, Sabien Tiels, Gunther Neefs en Dana Winner op één van hun concerten begeleiden. Ook nu weer bracht het harmonieorkest, buiten bovenvernoemd werk in première, een hoogstaand programma.
Ook onze harmonie bracht een nieuw programma. De Koninklijke Harmonie "Hoop in de Toekomst" is de enige muziekvereniging van Lommel, die nog regelmatig en dit met talrijke muzikanten, drummers en majorettes te zien is in de straten van Lommel.
Maar ook in  een concertzaal op het podium, toonde het harmonieorkest dat het hier op haar plaats is met mooie melodieën.
Deze mooie avond werd prachtig gepresenteerd door Marieke Timmermans.

In november 2002 werd er nog feest gevierd. Alfons Van Broekhoven (73) en Josephine Loenders (70) vierden hun gouden huwelijksfeest. Oud-renner Alfons werkte bij Vieille Montagne. Josephine zorgde voor een warme thuis. De jubilarissen kregen 3 kinderen en een kleinkind. Alfons musiceert al 60 jaar bij "De Heidegalm" in Kerkhoven en sinds enkele jaren ook bij onze harmonie. Josephine neemt hem mee op haar fietstochtjes. "Vijftige gelukkige jaren liggen achter ons. We zouden er graag nog heel wat bij doen" aldus de jubilarissen. Wij wensen hen dan ook het allerbeste en nog veel geluk in hun verdere leven.
 

Ons jaarlijks Ceciliafeest was op zaterdag 16 november 2002. Met ongeveer 50 majorettes, drummers en muzikanten trokken we op pad, voor een eerste cafébezoek bij de Seppenherberg.
's Middags aan de koffietafel ging Giel Stinckens, deken van Lommel, ons in het gebed voor. De stad Lommel werd vertegenwoordigd door Jan Swinnen.


Er werden ook dit jaar weer eretekens uitgereikt:
5 jaar lid van de majorettes:
Sarah Aerts, Carolien Kemps, Sarah Mertens, Jorina Meuwis, Severine Meeuwis, Stefanie Naets.
10 jaar lid van de drumband:
Dirk Vandenberk.
15 jaar lid van de drumband:
An Geebelen, Els Geebelen.
55 jaar lid van de harmonie:
Henri Michiels, Marcel Torfs (hun eretekens werden reeds vorig jaar gegeven ter ere van ons 100-jarig bestaan).


Een bedankwoord vanwege de majorettes was er voor Piet Kuppens, Tom Dirickx en Steven Vaneylen omdat zij hun prachtige sweaters en vesten hebben geschonken.
Na het middageten was er een muzikale rondgang door de centrumstraten met bezoek aan taverne Erasmus en discotheek Postiljon.
Drie nieuwe leden vertoefden dit jaar voor het eerst in ons gezelschap; nl. Serge Declerck (Hoorn), Peter Brants (Bastuba), Stijn Dilissen (Drumband).
Ons avondfeest werd ook dit jaar verzorgd door traiteur "Het Oventje".
Een ton bier werd ons geschonken door Henri Weckx voor zijn 25-jarig huwelijk. En andere ton werd ons geschonken door Piet kuppens, Dirk Vandenberk, Stijn Van Broekhoven en Gunther Van Genechten; zij hadden in de loop van het jaar blijkbaar enkele weddenschappen verloren.

Onze harmonie was op zondag 13 oktober 2002 gastheer voor de "Wedstrijd voor Solisten van de Limburgse Muziekfederatie". "Onze gerenoveerde harmoniezaal in de Frans Van Hamstraat is een mooie locatie voor dit evenement", stelt onze voorzitter Gerard Van De Weyer. "Met deze organisatie willen we laten zien dat we als vereniging op cultureel gebied meetelen", vult dirigent Karel Geboers aan. Houtblazers, koperblazers en slagwerkers deden mee aan de voorselectie. De jury bestond uit de musici Jan Hendriks, Tim Ouderits en Leon Vanheel. De 64 deelnemende jonge muzikanten van tien tot zestien jaar bespelen minimum drie jaar een instrument in de schoot van een muziekvereniging of in een muziekschool of muziekacademie. Wie 80 procent haalde, is geslaagd en automatisch geselecteerd voor de Limburgse finale. Deze heeft plaats in zaal Concordia in Maaseik op 9 en 10 november 2002.

Samen met onze vrienden van de St.-Jozefsgilde trok onze drumband op zondag 6 oktober 2002 naar het nationaal Koningsschieten te Eupen. Het weer was deze dag een klein beetje de spelbreker maar kon de prachtige sfeer zeker niet storen. Onze drumband gaf naar goede gewoonte een knap staaltje van haar kunnen weer. De mensen in de zaal reageerden enthousiast wat voor hen de mooiste beloning is.

Zondag 1 september 2002 nam onze harmonie deel aan de muziekhappening te Maaseik. Voor de tweede maal trokken 15 muziekmaatschappijen door de centrumstraten van Maaseik. De bedoeling van dit evenement is de muziekmaatschappijen terug op straat te brengen. Dat dit concept zeer gesmaakt is blijkt uit de duizenden toeschouwers langs de straten. Alle muziekkorpsen (+/- 700 muzikanten) verzamelden na hun optocht op de markt van Maaseik waar zij gezamenlijk twee, speciaal ingestudeerde, marsen en het Limburgs Volkslied speelden.
Onze hoofdmajorette Ilse Cox mocht de trofee in ontvangst nemen van de beste hoofdmajorette.

Samen met de St.-Jozefsgilde uit Lommel-Kolonie nam de drumband deel aan het Oud Limburgs Schuttersfeest te Ellikom (Meeuwen-Guitrode) op zondag 7 juli 2002. Traditioneel wordt het OLS geopend met een mooie optocht, met vendelzwaaiers, trommelkorpsen en schutters in historische uitrusting. De 163 prachtig uitgedoste schutterijen uit Nederland en België trokken onder luid applaus en in vol ornaat door het centrum naar de feestweide. De organiserende schutterij St. Harlindus en Relindus uit Ellikom mocht duizenden bezoekers verwelkomen. De jury kreeg de moeilijke opdracht de mooiste koningsparen, marketentsters, muziekkorpsen, vendeliers en schutters te beoordelen. Hoofddoel van het OLS is natuurlijk het schieten voor den "Um". Het moet gezegd dat onze vrienden van de St.-Jozefsgilde tot ver in de vijfde ronde zijn doorgegaan. Voor deze gelegenheid mochten zij de buks lenen van de organiserende schutterij omdat zij nog niet over een eigen wapen beschikken. Uiteindelijk mocht, na een tweede kavelingsdag, de schutterij St. Martinus uit Kessenich (Kinrooi) de trofee mee naar huis nemen.

Op uitnodiging van onze vrienden uit Duitsland reisden wij op zaterdag en zondag 25 en 26 mei 2002 met een volle bus naar Niederburg, een deelgemeente van Sankt Goar en Oberwesel aan de Rijn. Op de heenweg was er een bezoek aan de brouwerij van Königsbacher in Koblenz. Na een deskundige uitleg en het proeven van hun gerstenat vervolgden we de rest van de reis langsheen de oevers van de Rijn en de Lorelei naar Niederburg. Rond de middag werden we ontvangen in de feesttent.
Het fanfarecorps Rot-Weiss bestaat 35 jaar en is een eerste reden van ons bezoek. Een tweede reden is dat het ook precies 30 jaar geleden is dat de eerst contacten werden gelegd met de mensen uit Niederburg. Ter gelegenheid hiervan werd er aan het begin van het dorp een monument onthuld dat deze vriendschap moest bekrachtigen. Het monument met daarop de verwijzing naar de 30 jarige vriendschap en het wapenschild van de stad Lommel, geschilderd op ter plaatse gekapte leisteen, is een werk van kunstenares Liesel Henrich. Het werd onthuld door de burgemeester van Niederburg en Roger Tips als afgevaardigde van het VVV van Lommel. Speciaal voor deze inhuldiging hadden de muzikanten van Niederburg het Lommels Lied ingestudeerd. Er werd tevens een bloemenhulde gebracht voor de overleden muzikanten van Niederburg en Lommel. Daarna volgde een optocht naar de feesttent, vooraan vendelzwaaiers van Niederburg uit de stad Konstanz aan de Bodensee, dan onze harmonie en het fanfarecorps Rot-Weiss, waar geschenken werden overhandigd. Tijdens de receptie kreeg Lommel van Niederburg een vlag en een glazen schaal van de stad Lommel. Niederburg had het zelfde idee en overhandigde Lommel een vlag van Niederburg.
Zondagmorgen zorgde ons tirolerorkest voor de muzikale noot tijdens de eucharistieviering. Na de mis speelde zij ook het frühshoppen wat meteen voor de nodige sfeer zorgde in de feesttent. De drumband bracht na de middag, in een ondertussen volgelopen feesttent, een kort optreden. Voor dit optreden werd hun een korf vol streekgerechten geschonken met o.a. het gekende brood "Backes" en streekwijn.
Na twee dagen verbroederen was het dan tegen de avond tijd om terug huiswaarts te keren.

De Koninklijke Harmonie "St.-Jozef" uit Kaulille organiseerde samen met de Koninklijke Limburgse Muziekfederatie een Hafabra studieconcert. Dit studieconcert op zaterdag en zondag 11 en 12 mei 2002 werd gespeeld in CC "De Kroon" te Kaulille. Verspreid over 2 dagen concerteerden 8 harmonies en fanfares. Deze concerten zijn niet verbonden aan een wedstrijd. Elke muziekmaatschappij kan één of meerdere uitvoeringen laten beoordelen door professionele of zeer ervaren muzikanten, met als doel de kwaliteit van de uitvoeringen te verbeteren. Voor de kwaliteitsbevorderende begeleiding stonden deze 2 dagen Jan Hendriks, Sandro Moretti en Stefaan Daems. Onze harmonie speelde zaterdagavond en liet het werk "Music Park" van Luc Gistel beoordelen.

Onze dirigent Karel Geboers en zijn vrouw Rita Van de Wal vierden op vrijdag 10 mei 2002 hun zilveren bruiloft. Dit werd gevierd met een leuk feest na de repetitie. Wij wensen de jubilarissen nog veel huwelijksgeluk.

De 53ste bloemenstoet op woensdag 1 mei 2002 te Genk trok door een zee van mensen. Onze harmonie nam voor de eerste maal deel aan deze prachtige stoet.

Cultuurraad en stadsbestuur brachten op zaterdag 27 april 2002 een heildronk uit op de koninklijke harmonie "Hoop in de Toekomst", want de muzikanten, drummers en majorettes kregen de cultuurprijs 2001. De prijs is een kunstwerk van Albert Cuypers, tevens saxofonist bij onze harmonie, dat muzikaliteit uitdrukt. De cultuurraad wijst op het belang van muziekonderwijs als belangrijke vrijetijdsbesteding in onze huidige samenleving, vooral als deze vorm van ontspanning in groep wordt beoefend. Muziekverenigingen brengen mensen dichter bij elkaar in een sfeer van rust en vrede, gezelligheid, steun en ontspanning... De cultuurprijs mag niet alleen een beloning zijn voor het verleden, maar een aansporing om ook in deze 21ste eeuw Lommelse mensen de kans te bieden om kennis te maken met muziek en het verenigingsleven. "De enthousiaste leden van de oudste Lommelse harmonie zetten zich jaar na jaar enorm in. Doorzettingsvermogen tonen ze ook. Getuige daarvan is de restauratie van de harmoniezaal met ombouw tot een smaakvolle muziekruimte. Musiceren in groep is waardevol en opvoedend." Met die woorden gaf de cultuurraad en de schepen van cultuur Jan Swinnen het geschenk weg.
Ter gelegenheid van deze uitreiking speelde de harmonie een concert in de harmoniezaal.
Op het programma harmoniemuziek van hedendaagse componisten + meeslepende muziek. Tevens een gastoptreden van de Koninklijke Harmonie "De Toekomst" uit Balen.

Ontvangst van de cultuurprijs 2001.
Staand vlnr: Albert Cuypers, Gerard Vandeweyer, Stefanie Roselle, Stijn Van Broekhoven, Jan Loenders.
Zittend vlnr: Jan Michiels, Serge De Clerck.

Op vrijdag 26 april 2002 vierden Jan Loenders (81) en zijn vrouw Jeanne Vekemans (77) hun gouden bruiloft. Jan werkte als schrijnwerker-meubelmaker, Jeanne zorgde voor een warme thuis. Het paar kreeg 4 kinderen en 4 kleinkinderen. Jan houdt zich nog altijd bezig met het kweken van bloemen en blaast nog steeds de trompet bij onze harmonie. Jeanne concentreert zich op glaskunst en houdt van vreemde culturen. Na de repetitie trakteerden zij de ganse harmonie met een leuk feestje dat duurde tot in de vroege uurtjes. Wij wensen onze jubilarissen dan ook het allerbeste en nog veel geluk in hun verdere leven.
 

Tijdens de repetitie van vrijdag 12 april 2002 werden Jos Jansen en zijn vrouw Els in de bloemetjes gezet. Als dank voor hun jarenlange trouw en steun aan de harmonie werden hen een mooie groepsfoto van de hele harmonie en bloemen overhandigd. Jos heeft in vroegere jaren tuba gespeeld bij onze harmonie. Jos is de zoon van Albert Jansen (Bér van den Burger). Albert was reeds van voor de oorlog actief in onze vereniging. Na de oorlog is hij gedurende lange tijd bestuurslid geweest en een gedreven muzikant.

Onze vrienden van de Sint-Jozefsgilde organiseerden op zaterdag 9 maart 2002 samen met onze harmonie voor de achtste maal een lenteconcert te Lommel Kolonie. Het publiek in CC "De Kom" kon er genieten van enkele prachtige uitvoeringen. De harmonie speelde er een volledig nieuw programma. Onze majorettes lieten het beste van zichzelf zien en de drumband sloot deze concertavond af.

De nieuwe evenementenhal "De Soeverein" zette voor het eerst zijn deuren open voor het grote publiek. De mensen konden een kijkje komen nemen en voor de kinderen was er een heuse kermis met draaimolens, springkastelen enz. Op zondag 17 februari 2002 speelde onze harmonie voor het eerst in de nieuwe hal en gaf zo het geheel een feestelijk tintje. 

Voor de vijftigste keer trok op zondag 11 februari 2002 de carnavalstoet door de straten van Lommel-centrum. Onze harmonie was er al die jaren bij en zo ook dit jaar. Met een mooi uitgedoste groep trokken we door de straten; onze majorettes als kabouters, de harmonie als Mexicanen en de drum in hun uniform.
De majorettes en de drum waren ook maandag aanwezig op de kinderstoet in Lutlommel.

In het dienstencentrum Sint-Oda in Overpelt is er regelmatig wel iets te doen. Bij de prinsenverkiezing wordt er strijd geleverd door de verschillende leefgroepen. Jeke en Bart (gasten) en Wendy en Peter (personeel) wonnen de slag om de zotskap en mogen tijdens de carnavalstoet van Sint-Oda de prinsenwagen bestijgen. De prinsenverkiezing in januari 2002 werd muzikaal ondersteund door het Tirolerorkest van onze harmonie. De nestor van het muzikaal gezelschap is onze bijna 81-jarige Jan Loenders. "We komen dit jaar voor de vijftiende keer het carnaval in Sint-Oda opluisteren. We kregen een echte feestelijke ontvangst", glunderde trompettist Jan.
 

De eerste activiteit van dit jaar was de algemene vergadering op 11 januari 2002. De normale agendapunten werden afgewerkt waarna alle leden konden genieten van een nieuwjaarsreceptie.

bottom of page