top of page

2001

Het feestjaar

Sinds 1983 organiseert de harmonie traditioneel een kerstconcert in de dekanale kerk van Lommel Centrum. Eerst ten voordele van de glasramen in de kerk, daarna voor de restauratie van het orgel en nu voor de vernieuwing van het dak. Dit kerstconcert op zaterdag 22 december 2001 was tevens de afsluitende activiteit van ons jubileumjaar. De harmonie werd ditmaal geleid door vervangend dirigent Nico Neyens. Het gastkoor "Kempengalm" uit Eksel zong onder leiding van Maddy Loenders. Het geheel werd gepresenteerd door Marieke Timmermans. Na het concert werd er een glühwein of een warme choco aangeboden in het lokaal van de harmonie.

Ons jaarlijks Ceciliafeest was dit jaar op zaterdag 17 november 2001. Met ongeveer 70 majorettes, drummers en muzikanten trokken we op pad. Nog voor het eerste cafébezoek bij de Seppenherberg brachten we een serenade aan het huis van Paul Drappier en Yvonne Nijs. Als dank voor hun jarenlange trouw en steun aan de harmonie werd hen een mooie groepsfoto van de hele harmonie overhandigd.
's Middags aan de koffietafel ging Giel Stinckens, deken van Lommel, ons in het gebed voor. De stad Lommel werd vertegenwoordigd door Louis Vanvelthoven en Liesbeth Vanwelsenaers.
Na het middageten was er een muzikale rondgang door de centrumstraten met bezoek aan taverne Erasmus en discotheek Postiljon.
Drie nieuwe leden vertoefden dit jaar voor het eerst in ons gezelschap; nl. Andre Cochet (vlag), Dominiek Fonteyn (trombone) en Leen Jansen (fluit).
Ter gelegenheid van ons 100-jarig bestaan werd tijdens het avondfeest het gebak geschonken door traiteur "Het Oventje". Deze traiteur verzorgde al voor de tiende keer ons feest.
Een ton bier werd ons geschonken door Piet Kuppens, Heidi Kuppens, Erwin Vandeweyer en Henri Fonteyn omdat ze 25 jaar lid zijn.
Tot in de vroege uurtjes werd er nog gedanst op de tonen van DJ "Bart van de Laar".

De Gewestelijke Bond Noord van de Koninklijke Belgische Muziekfederatie organiseerde samen met onze harmonie, op zaterdag 3 november 2001, een Drum- en Slagwerkfestival.
Maar liefst acht drumbands en drie solisten traden aan in onze harmoniezaal.
Deze concerten waren niet verbonden aan een wedstrijd. Elke drumband kon één of meerdere uitvoeringen laten beoordelen door professionele of zeer ervaren muzikanten, met als doel de kwaliteit van de uitvoeringen te verbeteren. Voor de kwaliteitsbevorderende begeleiding stonden Tim Ouderits en Nico Camps garant.

Muziek is een passie die je hoort te delen met vrienden. Een mooi geblazen noot verdwijnt in het niets als je er geen gevoel inlegt. Samen musiceren in een hechte groep, samen plezier beleven aan muziek, samen een vriendschap voor het leven opbouwen.

 

Met deze gedachte in het achterhoofd stichtte men 100 jaar geleden de fanfare (nu harmonie) "Hoop in de Toekomst". Honderd jaar lang zijn deze gedachten blijven leven, een eeuw van trots en fierheid.
Een prachtig Galaconcert op vrijdag 2 november 2001 voor een volle zaal in CC De Adelberg was hiervan het resultaat.
De drumband opende het concert waarna de harmonie het beste van zichzelf gaf. Na de pauze was er nog een gastoptreden van percussieband "New Dimension" uit Balen. Deze mooie avond werd prachtig gepresenteerd door Marieke Timmermans.

De herfstshow van de majorettes op zaterdag 27 oktober 2001 was een grandioos succes. Voor een overvolle harmoniezaal brachten zij de mooiste danspasjes en wervelende podiumshows. Ze maakten gebruik van diverse twirlingtechnieken die mede door de speciale belichting nog eens extra in het licht werden gezet. Voor elke act hadden zij, speciaal voor deze avond, aangepaste kostuums.

Van lekker eten zijn onze leden zeker niet vies. Op zaterdag 20 oktober 2001 organiseerde de drumband voor de tweede maal een eetfestijn. Ongeveer 200 mensen kwamen genieten van een lekkere spaghetti, lasagne of frieten met een halve haan.

 

De Lommelse schuttersgilden Sint-Sebastiaan, Sint-Ambrosius en Sint-Jozef sloegen op zondag 7 oktober 2001 de handen in elkaar voor de achtste editie van het nationaal Koningsschieten. 56 Gilden uit Vlaanderen, Nederland en Duitsland kwamen zich inschrijven in ons lokaal waarna de koningen met hun gevolg werden begeleid door de drumband naar een gildenmis in de decanale kerk Sint-Pietersbanden. Na de eucharistieviering vertrok, met op kop onze volledige harmonie, een fel gekleurde optocht door de centrumstraten naar het raadshuis. Na het défileren voor het erepodium en enkele toespraken werd hier het koningsschieten officieel geopend. Vanaf het middaguur verplaatste een menigte van 2000 mensen zich naar het crossterrein van Balendijk voor het schutterstornooi. Het tornooi bestaat uit karabijnschieten op houten vogel, maar ook het buks- en boogschieten. Tijdens het wedstrijdschieten gaf onze drumband meermaals een optreden op het wedstrijdterrein en ook in de feesttent. Even voor 17 uur schoot Ceriel Theys uit Haacht zich na 143 schoten tot "Nationale Koning".

Onze majorettes openen samen met drumband en harmonie de optocht naar het raadshuis

Tijdens de jaarlijkse septemberfeesten werd er op zaterdag 15 september 2001 ter gelegenheid van ons 100-jarig bestaan, een oud-ledenbal georganiseerd. Dit oud-ledenbal werd geopend met een receptie waarna de aanwezige leden en oud-leden gezellig konden bijpraten. Later op de avond was er ook de gelegenheid om de beentjes eens uit te slaan en een dansje te wagen.

Onze majorettes liepen zich letterlijk en figuurlijk in de kijker. Op 9 en 10 juli 2001 werkten zij mee aan een videoclip die werd opgenomen voor het nieuwe nummer van Paul Michiels. Dit nummer heet "Daydream" en komt op Michiels' nieuwste CD "Forever Young". Deze videoclip zal in heel Europa bekeken kunnen worden. Ze wordt uitgezonden op de beste Europese en Belgische muziekzenders zoals MTV, TMF, JIM TV, alsook op VTM, Ka2 en VRT.

Precies dertig jaar geleden was het dat onze mensen van de "Tyroler Holzacker Kapelle" hun eerste optreden gaven tijdens de sportfeesten in Niederburg. Op 7 en 8 juli 2001 reisden de drumband en de leden van de "Tyroler Holzacker Kapelle" opnieuw naar Niederburg. Ze luisterden er het 75-jarig bestaan van de sportvereniging Blauw-Wit op. Tijdens dit feestweekend werd er een voetbalwedstrijd gespeeld tussen de leden van de drumband en de oudgedienden van voetbalclub Blauw-Wit, een wedstrijd die wij verloren met 5-2. De drumband gaf er verschillende optredens op het voetbalveld en in de tent van de jubilerende organisatoren. Het tirolerorkest verzorgde er de eucharistieviering en het frühshoppen.

Tijdens de Lentefeesten van 5 en 6 mei 2001 waren onze vrienden uit Niederburg weer bij ons te gast.
In 1971 was het tirolerorkest van de harmonie met vakantie in de buurt van de Loreley in Duitsland. Ze verzeilden er op een sportfeest in Niederburg waar ze muziek mochten spelen. Ter plaatse werd afgesproken dat ze het jaar daarop zouden optreden op het muziekfeest van de plaatselijke fanfare Rot-Weiss. Vanaf dat moment ontstond er een onbreekbare band met de Duitse muzikanten. Heel wat bezoeken over en weer van bewoners en muzikanten houden tot op vandaag onze vriendschap levend.
Omdat we onze honderste verjaardag vieren, kwamen de Niederburgers ons persoonlijk feliciteren. Met tachtig mensen kwamen ze op bezoek. Dat is tien procent van hun inwonerstal.
In vol ornaat hielden de Duitsers een wandelconcert door het centrum. Als dank bezorgde de stad alle muzikanten een gemoedelijke ontvangst.

Ontvangst fanfare Rot-Weiss door het stadsbestuur aan de raadszaal marktplein.

Op zaterdag en zondag 21 en 22 april 2001 organiseerde de harmonie in samenwerking met de Koninklijke Limburgse Muziekfederatie HaFaBra studieconcerten.
Deze concerten zijn niet verbonden aan een wedstrijd. Elke muziekmaatschappij kon één of meerdere uitvoeringen laten beoordelen door professionele of zeer ervaren muzikanten, met als doel de kwaliteit van de uitvoeringen te verbeteren. Voor de kwaliteitsbevorderende begeleiding stonden deze 2 dagen Nico Neyens en Tony Vanderstraten garant. Er namen maar liefst acht verenigingen deel aan deze studieconcerten.

Op 31 maart 2001 vierden Jan Michiels van de harmonie en Augusta Vervoort hun gouden bruiloft.
Jan werkte als vrachtwagenchauffeur en busbestuurder. Augusta gaf de beste zorgen aan het huishouden.
De jubilarissen hebben 4 kinderen en 6 kleinkinderen. Augusta volgt de tv-programma's op de voet terwijl Jan de hoorn blaast bij "Hoop in de Toekomst" en klarinet speelt in de "Harmonie van de Gepensioneerden" Limburg.
Wij wensen onze jubilarissen dan ook het allerbeste en nog veel geluk in hun verdere leven.
 

Op 17 maart 2001 trouwden Dirk Van den Berk en Tamara Gastmans, beiden lid  van de drumband.
We wensen het kersverse stel dan ook proficiat en veel geluk in hun verdere leven.

Koning Albert II en Koningin Paola bezochten Lommel op woensdag 7 maart 2001. Beiden hadden elk een druk programma af te werken. Tegen de middag arriveerden ze in het park van het burgemeestershuis. Ze werden er ontvangen door de schoolkinderen, afgevaardigden van de gildes en natuurlijk door onze harmonie. De Harmonie was bijna voltallig ondanks het feit dat het een werkdag was

Op 28 februari 2001 werd Jan Loenders 80 jaar. Hij is dan ook maar liefst 70 jaar muzikant. Proficiat Jan!
 

De karnavalstoet van zondag 25 februari 2001 werd geopend door onze jarige harmonie. Met maar liefst 71 majorettes, drummers en muzikanten marcheerden wij op kop van de stoet door de straten van Lommel.

In het jaar 2001 bestaat onze harmonie 100 jaar. Dit zal zeker gevierd worden met de gepaste activiteiten.
De openingsactiviteit was op 10 februari met een academische zitting. Gastspreker burgemeester Louis Vanvelthoven wees op de belangrijke rol die de maatschappij reeds 100 jaar betekend heeft als ambassadeur voor de stad Lommel. Hij verwees hierbij terecht naar de enorme inzet en het enthousiasme van de leden, dit zowel voor de constante verjonging en vernieuwing, maar ook voor het omtoveren van de harmoniezaal tot een prachtige ruimte.

bottom of page